Ήταν μια βραδιά θριάμβου για το ξεκίνημα της Σελίν Σονγκ στην χώρα των θαυμάτων. Και ήταν και μια περιπετειώδης βραδιά εξαιτίας μιας μεγαλειώδους κοτσάνας της Apple σε σχέση με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Και είχε και «Barbie». Με τη σειρά λοιπόν.
Οι «Περασμένες Ζωές», μια ταινία που σηκώνει πολύ περισσότερη (και πολύ διαφορετική) κουβέντα από αυτήν που έχει ξεσηκώσει, μια οπωσδήποτε πολύ καλή ταινία αλλά και μια που καθρεφτίζει δυσάρεστες (;) τροπές της εποχής μας, είναι η πρώτη, κάπως αναμενόμενη, νικήτρια της βραβευτικής σεζόν, κερδίζοντας το Gotham Καλύτερης Ταινίας. Θυμίζουμε ότι τα Gotham είναι βραβεία ανεξάρτητης βάσης, βραβεύουν ταινίες indie λογικής κι ευαισθησίας και μέχρι φέτος είχαν και πλαφόν στον προϋπολογισμό των νόμιμων προς βράβευση τα 35 εκατομμύρια. Αυτό το πλαφόν πάντως απομακρύνθηκε για (ή από) φέτος.
Καλύτερη ερμηνεία αποδόθηκε στην προσεκτικά ωθούμενη από όλες τις μεριές Λίλι Γκλάντστοουν, όχι όμως για την ταινία του Σκορσέζε (που έχει και 10 φορές κοντά το budget που επέτρεπαν μέχρι πέρυσι τα Gotham), αλλά για το «Unknown Country», μια ταινία που εικάζεις δεν θα θυμάται κανείς του χρόνου τέτοιον καιρό, αλλά είναι μια σωστή ταινία να βραβευθεί. Οι κριτικές είναι τυπικά διθυραμβικές.
Το σενάριο πήγε εκεί που αρμόζει και εκεί που μέσες άκρες θα κινηθεί όλη η βραβευτική περίοδος, στη «Ανατομία μιας Πτώσης», η οποία κέρδισε και το βραβείο της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Κανένα παράπονο, καμμία σπόντα εδώ.
Στην βραδιά, μια φορά, το «All of U Strangers» του Άντριου Χέιγκ, επίσης μια λαμπρή στιγμή των φετινών Νυχτών μας, προσήλθε με τέσσερεις υποψηφιότητες, αν και έφυγε με άδεια χέρια.
Ένα περιστατικό ωστόσο σπίλωσε την βραδιά, δηλαδή όχι την διοργάνωση ή τους βραβευθέντες, αλλά την Apple, η οποία πήγε και άλλαξε τον λόγο του Ντε Νίρο, ο οποίος και επρόκειτο να δώσει το Historical Icon and Creator βραβείο στον Μάρτιν Σκορσέζε. Ο οποίος Ντε Νίρο είχε στον λόγο του τα συνήθη, αλλά και μη εξαιρετέα, στολίδια του για τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως...δεν τα βρήκε στο χαρτί που του έδωσαν. Βέβαια εκείνος τακτοποίησε το πρώην (ελπίζεις, τέως) Πρόεδρο για τα ψέματα, το μίσος, την ορολογία και την γενική ιδεολογική και ηθική του επικινδυνότητα.
«Η ψευδολογία είναι απλά ένα ακόμα εργαλείο αυτού του τσαρλατάνου. Είπε ψέματα πάνω από 30 χιλιάδες φορές σε τέσσερα χρόνια ως Πρόεδρος και εξακολουθεί στην τωρινή του καμπάνια αντεκδίκησης. Επιτίθεται στους αδύναμους, καταστρέφει τη φύση, ασεβεί γενικώς όπως για παράδειγμα αποκαλώντας Ποκαχόντας, με υποτιμητικό τρόπο, μια Γερουσιαστή.» Και κάπου εκεί ο Ντε Νίρο πιάνει και την Apple στο στόμα του, η οποία έχει «διορθώσει» τον λόγο του ηθοποιού. «Επρόκειτο να τους ευχαριστήσω, αλλά δεν προτίθεμαι μετά από αυτό που έκαναν. Πώς τολμούν αλήθεια να το κάνουν αυτό;» Από την Apple και την διοργάνωση ζητήθηκε να σχολιάσουν, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί αυτό.
Στην πιο ροζ πλευρά των πραγμάτων, αν και Barbie is the new pink, μην πάει ο νους στο αλλοτινό ροζ, η βραδιά περιείχε Μάργκο Ρόμπι και Γκρέτα Γκέργουιγκ, παρουσιασμένες από την Λόρα Ντερν, οι οποίες λέει πέρασαν θαυμάσια στις screwball στιχομυθίες τους επί σκηνής, με την Γκέργουιγκ να λέει, περίπου ως fangirl, απεθυνόμενη στις άλλες δύο, ότι «σε ένα επίπεδο ακόμα εκπλήσσομαι που απαντάτε όταν σαν στέλνω μήνυμα». Γλυκούλι.
Ιδού η λίστα νικητών και υποψηφίων των βραβείων Gotham για το 2023 (με έντονα γράμματα οι νικητές)
Καλύτερη Ταινία
“Passages”
“Past Lives”
“Reality”
“Showing Up”
“A Thousand and One”
Καλύτερη Πρωταγωνιστική Ερμηνεία
Aunjanue Ellis-Taylor, “Origin”
Lily Gladstone, “The Unknown Country”
Greta Lee, “Past Lives”
Franz Rogowski, “Passages”
Babetida Sadjo, “Our Father, The Devil”
Andrew Scott, “All of Us Strangers”
Cailee Spaeny, “Priscilla”
Teyana Taylor, “A Thousand and One”
Michelle Williams, “Showing Up”
Jeffrey Wright, “American Fiction”
Καλύτερη Υποστηρικτική Ερμηνεία
Juliette Binoche, “The Taste of Things”
Penélope Cruz, “Ferrari”
Claire Foy, “All of Us Strangers”
Ryan Gosling, “Barbie”
Glenn Howerton, “BlackBerry”
Sandra Hüller, “The Zone of Interest”
Rachel McAdams, “Are You There God? It’s Me, Margaret”
Charles Melton, “May December”
Da’Vine Joy Randolph, “The Holdovers”
Καλύτερο Σενάριο
“All of Us Strangers,” Andrew Haigh
“Anatomy of a Fall,” Justine Triet, Arthur Harari
“May December,” Samy Burch
“R.M.N.,” Cristian Mungiu
“The Zone of Interest,” Jonathan Glazer
Καλύτερη Διεθνής Ταινία
“All of Us Strangers”
“Anatomy of a Fall”
“Poor Things”
“Tótem”
“The Zone of Interest”
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
“20 Days in Mariupol”
“Against the Tide”
“Apolonia, Apolonia”
“Four Daughters”
“Our Body”
Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης
Raven Jackson, “All Dirt Roads Taste of Salt”
Georgia Oakley, “Blue Jean”
Celine Song, “Past Lives”
A.V. Rockwell, “A Thousand and One”
Καλύτερη Ερμηνεία σε Νέα Σειρά
Jacob Anderson, “Anne Rice’s Interview With the Vampire”
Dominique Fishback, “Swarm”
Jharrel Jerome, “I’m a Virgo”
Natasha Lyonne, “Poker Face”
Bel Powley, “A Small Light”
Bella Ramsey, “The Last of Us”
Chaske Spencer, “The English”
Rachel Weisz, “Dead Ringers”
Ali Wong, “Beef”
Steven Yeun, “Beef”
Νέα Σειρά πάνω από 40 λεπτά
“Anne Rice’s Interview With the Vampire”
“Dead Ringers”
“The English”
“The Last of Us”
“A Small Light”
“Telemarketers”
Νέα Σειρά κάτω από 40 λεπτά
“Beef”
“High School”
“I’m A Virgo”
“Rain Dogs”
“Swarm”