Πίτερ Γουίαρ, Μάικλ Τζ. Φοξ, Εουζάν Παλσί και Νταϊάν Γουόρεν λαμβάνουν τιμητικά Όσκαρ

Αυτά είναι τα Governors Awards που αποφασίζει για φέτος η Ακαδημία Τεχνών κι Επιστημών, δικαιότατα όλα, αν και σε μία περίπτωση έπρεπε, λέμε εμείς, να έχει δοθεί και «κανονικό» Όσκαρ πολύ νωρίτερα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Πίτερ Γουίαρ, Μάικλ Τζ. Φοξ, Εουζάν Παλσί και Νταϊάν Γουόρεν λαμβάνουν τιμητικά Όσκαρ

Αυτές είναι λοιπόν οι τέσσερεις φυσιογνωμίες που διαλέγει φέτος η Ακαδημία. Αφού σημειώσουμε ότι ο Μάικλ Τζ. Φοξ θα λάβει το περιοδικά αποδιδόμενο Jean Hersholt Humanitarian Award, ένα βραβείο που άλλοτε δινόταν την βραδιά της απονομής, να πούμε και τον καημό μας, του υπογράφοντος τουλάχιστον, μην πάρω και τους διαφωνούντες στον λαιμό μου: Ο Πίτερ Γουίαρ, με τις 4 σκηνοθετικές υποψηφιότητες, την μία σεναριακή και την μία παραγωγού, έπρεπε να έχει ήδη κανονικό βραβείο. Πότε; Εύκολο, το 1989, όταν ο Όλιβερ Στόουν κέρδισε για το «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» και ο Γουίαρ έχασε για τον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών».

Πέραν του σπουδαιότερου των Αυστραλών - αν και αυτό δεν λέει και πολλά, είναι στους μέγιστους και είναι ανάλογο κρίμα ότι δεν φαίνεται να ξαναγυρίζει πια - οι τρεις άλλοι βραβευόμενοι είναι για καλό λόγο εκεί. 

Η 13 φορές υποψήφια Νταϊάν Γουόρεν έπρεπε κάποια στιγμή να το πάρει, και αντίθετα με κάτι άλλους δηλώνει ότι «θα το έχει μαζί της στο κρεβάτι και πάνω στο πιάνο και θα το βλέπει κάθε μέρα και θα είναι γ@μημένα υπερήφανη και ευτυχής». Της έχει θρυλικά διαφύγει τόσες φορές, μόνο από το 2015 αριθμεί επτά υποψηφιότητες Τραγουδιού, καλά είναι να το πάρει, να ηρεμήσει και κείνη να της φύγει το παράπονο. Ειδάλλως μπαλάντες με ρυθμό πολυβόλου επίκεινται. 

H γεννημένη στην Μαρτινίκα, Εουζέν Παλσί, ίσως για πολλούς δεν δικαιολογείται η παρουσία, όμως από την άλλη πλευρά έχει ένα ντεμπούτο, το «Sugar Cane Alley» (1983) που την είχε καταστήσει την πρώτη μαύρη σκηνοθέτιδα βραβευθείσα στην Βενετία και στο κάτω-κάτω της γραφής, αν έχεις σκηνθετήσει τον Μπράντο («Μια Σκληρή Λευκή Εποχή», 1989), αξίζει να ανταμειφθείς. Εκεί είχε λάβει και την 8η και τελική του υποψηφιότητα ο σημαντικότερος όλων.

Όσο για τον Μάικλ Τζ. Φόξ, αυτόν τον ήρωα της αισιοδοξίας, τον άνθρωπο που τόσο νέος χτυπήθηκε από το Πάρκινσον και επί δεκαετίες έχει κάνει καλύτερες τις ζωές τόσων και τόσων πασχόντων, τα λόγια περιττεύουν και το Jean Hersholt είναι όσο δίκαιο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το 2000 έφτιαξε και το Ίδρυμα Έρευνας για το Πάρκινσον, που φέρει το όνομά του στην επωνυμία του, και σήμερα είναι στην ακμή της έρευνας για τη νόσο. Όχι πάντως να παραβλέψει κανείς την σημαντική του παρουσία στο σινεμά:

Τα βραβεία θα δοθούν το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου στο Λος Άντζελες.