Μερικοί μετράμε δικούς μας ανθρώπους από τη στάση τους προς τον «Νονό 3». Ναι, με το δεύτερο «Νονό» ο κύκλος της τραγωδίας κλείνει, με τον Μάικλ Κορλεόνε να ολοκληρώνει τη μεταμόρφωση του στον απονεκρωμένο άνθρωπο της νέας εποχής και να εκπροσωπεί το σκληρό, νεοφιλελεύθερο μοντέλο που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Και ναι, πολύ σωστά ο Κόπολα ονομάτισε Coda το νέο cut του «Νονού 3», για επίλογο πρόκειται και όχι για τρίτο μέρος. Επίσης, υπάρχουν νέοι, δαφνοστεφανωμένοι δημιουργοί εκεί έξω που δεν έχουν υπογράψει ποτέ στη ζωή τους τίποτα που να πλησιάζει την τελευταία πράξη της ταινίας στην όπερα του Παλέρμο, όταν η ζωή μιμείται την τέχνη και η ύβρη του Μάικλ βρίσκει τη νέμεση που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί.
Η άποψή μας για το «Coda Cut» του 3ου Νονού
Γιατί γράφουμε όλα τα παραπάνω; Το Sight and Sound ζήτησε από μερικούς δημιουργούς να επιλέξουν μια αγαπημένη ταινία που βλέπουν τα Χριστούγεννα και ο Λούκα Γκουαντανίνο επέλεξε τον τρίτο «Νονό», υποστηρίζοντας ότι είναι η καλύτερη ταινία της τριλογίας για εκείνον. Για να σας προλάβουμε, ο Ιταλός δημιουργός μιλά πολύ για σινεμά, κυρίως στην πατρίδα του, και έχει απόψεις ακόμα πιο αιρετικές από τον Ταραντίνο. Ως προς τους Νονούς, ξεκαθαρίζει ότι ο δεύτερος «Νονός» παραείναι τέλειος και ο πρώτος «Νονός» παραείναι θρυλικός για τα δικά του γούστα. «Το τρίτο μέρος έχει τη φιλοδοξία ενός ανθρώπου που έχει πετύχει τα πάντα και την ευθραυστότητα κάποιου που οδεύει προς το τελευταίο, πιο ώριμο μέρος της δουλειάς και της ζωής του. Έχει μια μελαγχολία που παραπέμπει σε μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που αγαπώ, τους Δουβλινέζους του Τζον Χιούστον. Ο λόγος που επιστρέφω στον Νονό ΙΙΙ τις γιορτές, είναι επειδή τα Χριστούγεννα στο σπίτι μου είναι ήσυχα, δεν έχουμε μεγάλη οικογένεια, ούτε πολλούς ανθρώπους. Κι έτσι έχω χρόνο. Ούτε τηλεφωνήματα, ούτε δουλειά. Είναι ταινία μεγάλης διάρκειας και μπορώ να αφιερώσω τον εαυτό μου σ'αυτή. Αλλά μην δείτε το νέο cut του Κόπολα, δείτε την ορίτζιναλ κόπια, είναι αριστούργημα», είπε ο Γκουαντανίνο και συμφωνούμε μαζί του για το νέο cut, Μπορεί να αφαιρεί μερικές ατυχείς στιγμές της τότε νεαρής Σοφία Κόπολα, αλλά, μεταξύ άλλων, χαλάει τον ρυθμό της ταινίας και μειώνει τον αντίκτυπο του φινάλε - δεν θα φτάναμε τόσο μακριά να ισχυριστούμε ότι είναι σαν ο Κόπολα να ζωγράφισε μουστάκι και γυαλιά Γκράουτσο Μαρξ στη Μόνα Λίζα, αλλά το αποτέλεσμα σε εμάς, που έχουμε δει πολλές φορές το πρωτότυπο cut, κάπως έτσι φάνηκε.
Αν καταρτίζετε από τώρα τη λίστα της χριστουγεννιάτικης ταινιοθεραπείας σας λοιπόν, βάλτε και τον «Νονό ΙΙΙ» στο πρόγραμμα. Αλλά το original cut.