Το Σάββατο 23 Μαρτίου, μια ημέρα πριν από την λήξη του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Τα εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης είχαν ανακοινωθεί από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη ήδη από την τελετή έναρξης του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
Όπως τόνισε ο Δημήτρης Εϊπίδης, το «το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης δεν επαρκούν για να συντηρηθεί όλο το χρόνο η κινηματογραφική παιδεία». Έτσι η Βιβλιοθήκη και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο, έρχονται να συμπληρώσουν την κινηματογραφική παιδεία της πόλης και να διασφαλίσουν την ετήσια πολιτιστική παραγωγή της.
Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει το σύνολο της συλλογής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 2.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά. Επιπλέον, σε αυτή το κοινό έχει πρόσβαση στο σύνολο της συλλογής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Studio - Παράλληλο Κύκλωμα, με 6.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά, η οποία προήλθε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές -ενδεικτικά αναφέρονται η προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Παύλου Ζάννα και του κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη- και συνέχισε να εμπλουτίζεται.
Έτσι μέσα στα πλαίσια του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδραιώνεται η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η οποία ήρθε να πλαισιώσει αλλά και να διευρύνει την ήδη πλούσια κινηματογραφική ζωή της πόλης.
Τα εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Με χαρά εγκαινιάζω την Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, μια σημαντική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με την οποία ουσιαστικά διευρύνεται η δραστηριότητα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Μπουτάρης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέλαβα την προεδρία του Δ.Σ. του θεσμού υπό κάποιους όρους. Ένας από αυτούς ήταν η ανάγκη πέρα από τη διάρκεια των δύο Φεστιβάλ, να αναπτυχθεί δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα της πόλης. Μία τέτοια δράση ήταν η Ταινιοθήκη και παράλληλα η προσπάθεια να υπάρξει διαρκής χρήση των αιθουσών του Λιμανιού από το Φεστιβάλ».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο γιος του Παύλου Ζάννα, Αλέξανδρος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για αυτή την «πολύ ευτυχή συγκυρία», όπως είπε, ανατρέχοντας σε μνήμες των παιδικών του χρόνων: «Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου κάθε Κυριακή ήταν άφαντος γιατί πήγαινε στις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, στο Μακεδονικόν, τον Αλέξανδρο και το Βακούρα. Κι εγώ, τότε πιτσιρίκι του δημοτικού, πήγαινα σε κανα δυο προβολές για την ηλικία μου. Θυμάμαι ακόμη τους τόμους κινηματογραφικών βιβλίων στο σπίτι μας, τα εξώφυλλα του Cahiers du Cinema. Η βιβλιοθήκη αυτή συνέχισε να μεγαλώνει, καθώς ούτε και την περίοδο της Χούντας σταμάτησαν οι συνδρομές. Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη κληροδοτήθηκε τότε στο Studio-Παράλληλο Κύκλωμα και σήμερα βρίσκεται εδώ. Νιώθω ευτυχισμένος για το γεγονός ότι μια βιβλιοθήκη που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, είχε τέτοια ευτυχή κατάληξη».
Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Kινηματογράφου-Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).