«Ουάου, έκανες ταινία» είπε ο Σπάικ Λι στην Χάλι Μπέρι όταν η τελευταία του έδειξε ένα cut από την πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε στην καριέρα της, το «Bruised». Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που της έδωσε κινηματογραφικό ρόλο και η γνώμη του μετρούσε πολύ. Η «έγκριση» δόθηκε,η ταινία ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο και το Variety αφιερώνει το cover story του σε μια από τις πιο πετυχημένες ηθοποιούς της εποχής μας, σημαδεμένη για πάντα με το Όσκαρ που κέρδισε για το «Monster's Ball», ως πρώτη αφροαμερικανίδα ηθοποιός που πετύχαινε κάτι τέτοιο.
«Σκεφτόμουν πως από εδώ και πέρα θα έρχονται στην πόρτα μου μεγάλα σενάρια τα οποία θα γυρίζουν μεγάλοι σκηνοθέτες. Δε συνέβη. Αντιθέτως όλα έγιναν πιο δύσκολα. Αυτό ονομάζεται κατάρα των Όσκαρ. Όλοι πλέον περιμένουν "οσκαρικές" ερμηνείες από εσένα. Δεν ξέρω πάντως γιατί δεν υπήρχε συνέχεια για μαύρες ηθοποιούς, νόμιζα πως μόλις είχα ανοίξει μια πόρτα. Πίστευα πως η Σίνθια Ερίβο για το "Χάριετ" ή η Ρουθ Νέγκα στο "Loving" είχαν σημαντικές πιθανότητες να κερδίσουν. Και άλλες γυναίκες στο παρελθόν πριν από αυτές. Ήλπιζα πως θα συνέβαινε, δε συνέβη και ειλικρινά δεν έχω απάντηση στο γιατί.»
Το Όσκαρ ήρθε σε μια πολύ χαμηλού budget ταινία, το «Monster's Ball» του Μαρκ Φόστερ, στο οποίο η Μπέρι πρωταγωνίστησε σε μια γνωστή ως σήμερα ερωτική σκηνή μαζί με τον Μπίλι Μπομπ Θόρντον. ««Ήταν μια μικρή ταινία και είχε αυτή την ερωτική σκηνή που υποθέτω πως για πολύ κόσμο ήταν τολμηρή. Και δεν πληρώθηκα σχεδόν καθόλου. Πολλοί σκέφτηκαν πως αν ήταν να κάνω κάτι τέτοιο έπρεπε να πάρω πάρα πολλά χρήματα. Αλλά δεν το κάνω γι' αυτό. Η σκηνή ήταν απαραίτητη τότε για τον χαρακτήρα μου.»
Η Μπέρι είδε μετά τα Όσκαρ να της έρχεται πρόταση για να συμμετέχει σε ταινία του Τζέιμς Μποντ, το «Die Another Day», με τον χαρακτήρα της Τζινξ να ξερδίζει τις εντυπώσεις και να βάζει για πρώτη φορά την παραγωγό Μπάρμπαρα Μπροκόλι σε διαδικασία για μια ανάπτυξη spin-off με τον χαρακτήρα της. Το σχέδιο έφτασε σε προχωρημένες συζητήσεις αλλά τελικά η MGM έκανε πίσω στο τέλος αρνούμενη να χρηματοδοτήσει το budget των 80 εκ. δολαρίων.
«Ήταν πολύ απογοητευτικό. Ήταν μια ιδέα μπροστά από την εποχή της, κανείς δεν είχε διανοηθει να δώσει τόσα λεφτά για ένα πρότζεκτ για ταινία δράσης όπου θα πρωταγωνιστούσε μαύρη γυναίκα. Δυστυχώς δεν το πίστεψαν ως το τέλος, δεν ήταν σίγουροι για την αξία του. Μετά ήρθε η "Catwoman". Πολλοί μου έλεγαν πως έχω κερδίσει Όσκαρ και δεν θα έπρεπε να το κάνω αλλά μετά την απογοήτευση του "Jinx" σκέφτηκα πως ήταν μια σπουδαία ευκαιρία για μια αφροαμερικανή να πρωταγωνιστήσει ως υπερηρωίδα. Γι' αυτό το δοκίμασα.»
Τέλος, η Μπέρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεργασία που είχε με τον Μπράιαν Σίνγκερ στα «X-Men» και στις γνωστές ως σήμερα διαμάχες της με τον σκηνοθέτη.
«Ο Μπράιαν δεν είμαι ο ευκολότερος άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να δουλέψεις. Όλοι έχετε ακούσει ιστορίες, δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω, και γνωρίζετε για τις προκλήσεις που βάζει στους ηθοποιούς και για τα προσωπικά του προβλήματα. Κάποιες φορές, επειδή ακριβώς παλεύει με εσωτερικά του ζητήματα, καταλαβαίνεις πως ουσιαστικά δεν είναι παρών. Και όταν είσαι έξω, στα γυρίσματα του "Χ-Men" στον Καναδά, έχοντας παγώσει και καταλαβαίνεις πως αυτός δε δίνει σημασία, προφανώς εκνευρίζεσαι. Υπήρχαν στιγμές που είχα θυμώσει, καυγαδίσαμε και τον έβρισα. Όταν δουλεύω, είμαι πολύ σοβαρή πάνω σε αυτό και όταν βλέπω πως κάτι δεν γίνεται μπορεί να εκραγώ. Την ίδια στιγμή πάντως συμπονώ τους ανθρώπους που ξέρω ότι μάχονται με πορσωπικούς δαίμονες.»