Επικίνδυνη (οσκαρική) Αποστολή: Καστ-φωτιά περιστοιχίζει τον Τομ Κρουζ στην ταινία του Ινιάριτου

Ο τετράκις οσκαρούχος Μεξικανός, σε μια κρίσιμη καμπή της συζητημένης καριέρας του, έχει μπροστάρη τον über σταρ, σε ένα καλλιτεχνικό στοίχημα διαμετρήματος. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Επικίνδυνη (οσκαρική) Αποστολή: Καστ-φωτιά περιστοιχίζει τον Τομ Κρουζ στην ταινία του Ινιάριτου

Για την περίπτωση που ψάχναμε την επόμενη περίσταση σχεδίου μεγάλων προσδοκιών και ακόμα μεγαλύτερης περιέργειας, το βρήκαμε. Η συνεργασία του Αλεχάντρο Ινιάριτου με τον Τομ Κρουζ υπογραμμίζει την «σινεφιλική» στρατηγική της Warner και ρίχνει όλο το βάρος στον Κρουζ να σώσει αυτή τη φορά και το σινεμά δημιουργού και ενηλίκων για λογαριασμό των αιθουσών.

Ο Ινιάριτου, παρά τα τέσσερα Όσκαρ του (Ταινία, Σενάριο «Birdman» και Σκηνοθεσία «Birdman» & «The Revenant») δεν είναι κάποιος που απολαμβάνει άπλετα τις κριτικές τιμές, με την εξαίρεση ίσως του «Birdman» που χαίρει μεγαλύτερης αποδοχής. Δεν είναι επίσης κάποιος από τον οποίον περιμένεις εισιτήρια, μόνο «η ταινία με τον ΝτιΚάπριο» τα έκανε και αυτό γιατί ήταν στο κάτω-κάτω μια περιπέτεια, κάτι να συλλάβει το μεγάλο κοινό.

Από την άλλη, τρέμουν, άραγε, τα πόδια του Κρουζ; Παρά το γεγονός ότι από πολύ νωρίς στέκεται ως βετεράνος και ως καλύτερος μαθητής στα χέρια βαριών υπογραφών, παρά ακόμα και το ότι ο επαγγελματισμός του τον φέρνει πάντοτε στην υπηρεσία της ταινίας και του σκηνοθέτη της, η αλήθεια είναι ότι από τον καιρό του Σπίλμπεργκ (άντε και του Ρέντφορντ στο «Lions for Lambs»), είναι κοντά 20 χρόνια που ο Κρουζ έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία μιας ταινίας και μιας υπογραφής έξω από τα νερά του είδους της περιπέτειας, την οποία στο κάτω-κάτω ξέρει ως auteur καλύτερα απ' όλους, ή κάποιων ειδικών πλακατζίδικων αποστολών που δεν συνιστούν απαιτητική καλλιτεχνική πρόκληση.

Τούτο, με τον Ινιάριτου επικεφαλής, είναι στα όρια του παράδοξου, δύο γιγάντια Εγώ σε συνύπαρξη, δυο συνομήλικοι πρεσβύτεροι σε έναν κόσμο που δεν λειτουργεί περιμένοντάς τους (η τελευταία ταινία του Ινιάριτου πέρασε πραγματικά στα ψιλά προτού φωλιάσει στο Netflix όπου μάλλον ελάχιστοι πάτησαν το εικονίδιο), σε μια συνεργασία που αν δεν βγει τα κείμενα είναι ήδη γραμμένα. Αν βγει όμως είναι που θα έχουμε αγώνα - κι ίσως συζήτηση αρκετή.

Το σχέδιο πάντως πλαισιώνεται από ένα καστ εξεζητημένο. Σάντρα Ούλερ, Τζέσι Πλέμονς, Τζον Γκούντμαν, Μάικλ Στούλμπαργκ και Ριζ Άχμεντ (και η νεαρή Σόφι Γουάιλντ), είναι στο τραπέζι, με τον Άχμεντ σε τελικές διαπραγματεύσεις. Όχι κι άσχημα.

Η ιστορία της ταινίας, επτασφράγιστη στις λεπτομέρειές της, πραγματεύεται την ιστορία του πιο ισχυρού άνδρα στον κόσμο που κινεί για μια φρενήρη αποστολή να αποδείξει ότι είναι ο σωτήρας της ανθρωπότητας ενόσω όμως η καταστροφική διαδικασία που ο ίδιος έχει θέσει σε λειτουργία απειλεί τα πάντα. Περιμέναμε κάτι λιγότερο; (Και ομολογουμένως η ιδέα ότι ο Ινιάριτου καταπιάνεται με κάτι εμφανώς γουελσικό στη λογική του και ο Κρουζ είναι στον κεντρικό ρόλο, μάλλον διαλύοντας την γενική ανάγκη ενός σταρ να αρέσει, έχει τεράστια γοητεία.)  

Έχουμε πολλά να ακούσουμε, να μάθουμε και να γράψουμε στη συνέχεια, ο τροχός είναι πλέον σε κίνηση.

  
«Maria»: Αφιέρωμα του Vanity Fair στην Μαρία Κάλλας της Αντζελίνα Τζολί και του Πάμπλο Λαραΐν14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Η «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» με την Ιζαμπέλ Ατζανί στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής