Η «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ παραμένει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες φαντασίας και τρόμου που έγιναν ποτέ

Ψηφίστηκε μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από τα περιοδικά Sight and Sound, Empire, Rolling Stone, Time Out και από μια ντουζίνα άλλων εντύπων, ενώ ο σκηνοθέτης της την θεωρεί κορυφαία του δημιουργία. Κι όμως, σαράντα και κάτι χρόνια πριν, η «Απειλή» είχε αντιμετωπιστεί με εχθρικότητα από τους τότε κριτικούς και το κοινό. Λίγο πριν την 4Κ ψηφιακή προβολή της (σε επιμέλεια του ίδιου του Κάρπεντερ) από τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Σάββατο τα μεσάνυχτα στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ, διαβάστε το γιατί.

Η «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ παραμένει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες φαντασίας και τρόμου που έγιναν ποτέ

Το 1981, μετά την εντυπωσιακή εισπρακτική επιτυχία που γνώρισαν η «Νύχτα με τις Μάσκες» και η «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη», ο Τζον Κάρπεντερ αποφάσισε να αφήσει προσωρινά πίσω του τους ανεξάρτητους προϋπολογισμούς με τους οποίους είχε στηρίξει τη μέχρι τότε καριέρα του και να συνεργαστεί για πρώτη φορά με ένα μεγάλο στούντιο. Η απήχηση που γνώριζε εκείνη την εποχή το είδος της επιστημονικής φαντασίας τον προέτρεψε να προτείνει στη Universal τη διασκευή μιας ιδιαίτερα αγαπημένης του ταινίας από το παρελθόν, εκδηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του να της προσδώσει πιο φιλόδοξες διαστάσεις.

Με έναν γενναιόδωρο προϋπολογισμό και τα επαναστατικά εφέ του μόλις 22χρονου Ρομπ Μποτίν (που ερχόταν φουριόζος από το «Ουρλιαχτό» της προηγούμενη χρονιάς), ο Κάρπεντερ μετέφρασε το «Τhe Thing From Another World» του Χάουαρντ Χοκς από το 1951 σε μια ταινία θεαματική, αλλά και μια δημιουργία αδιαφιλονίκητης ικανότητας αιφνιδιασμού και σοκ που δεν συναντούσες σε καμιά άλλη σχετική δημιουργία της εποχής.

Σε μια χρονιά, ωστόσο, που τις αίθουσες της Αμερικής και του κόσμου ολόκληρου μονοπωλούσε καθολικά ο φιλικός και αξιαγάπητος «Εξωγήινος» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο αιμοδιψής διαγαλαξιακός οργανισμός της ταινίας του Κάρπεντερ, και δυο-τρεις σκηνές gore που είχε διαρρεύσει ότι προκαλούσαν δυσφορία σε ορισμένους θεατές, έμοιαζε να απωθεί την πλειοψηφία του κοινού. Όπως και συνέβη, στέφοντας το φιλμ με εισπρακτική αποτυχία αλλά και στρέφοντας σεβαστή μερίδα των κριτικών ενάντια στο πρώην χαϊδεμένο τους παιδί, με την πρόφαση ότι ο Κάρπεντερ ενέδιδε πλέον στα δέλεαρ του mainstream σινεμά και στις τακτικές του εύκολου τρόμου.

Παραπάνω από 40 χρόνια μετά την μουδιασμένη πρώτη προβολή της, η εκπληκτική «Απειλή» δεν εξακολουθεί μόνο να κρατά αυτούσιες, και εξίσου αποτελεσματικές, τις τρομολάγνες συγκινήσεις της. Παραμένει και ένα από τα ελάχιστα ριμέικ της μεγάλης οθόνης που παραμένουν πιστά στο πρωτότυπο, την ίδια στιγμή που το εμβαθύνουν και το εμπλουτίζουν. Ο Κάρπεντερ δανείζεται την διάχυτη παράνοια της παλιάς ταινίας (βασισμένης στο εξαιρετικό διήγημα φαντασίας «Who Goes There?») και την οξύνει, στήνει μαεστρικά το σασπένς που υπόσχεται να εκραγεί στο τελευταίο ημίωρο του φιλμ και αξιοποιεί κάθε γωνιά από το κλειστοφοβικό σκηνικό στο οποίο έχει στριμώξει τη δράση του. 

Η σημαντικότερη απόφαση που παίρνει, όμως, είναι να μην θυσιάσει τίποτα από τον πανίσχυρο ψυχολογικό μηχανισμό που έχει χτίσει, ούτε να ανταλλάξει την αποτελεσματικότητα μιας χούφτας καλογραμμένων χαρακτήρων με τις πυροτεχνουργίες και τα αιματοκυλίσματα των εφέ. Αντιθέτως σμίγει τα πάντα μαζί, για να φέρει πρωταγωνιστές και θεατές αντιμέτωπους με μια απόλυτη, σφοδρή και τραυματική ιδέα τρόμου, πολύ κοντά στο μακάβριο και απόκοσμο πνεύμα του συγγραφέα Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, στην οποία δίνει αξέχαστη σάρκα και οστά. 

Με ένα από τα ωραιότερα (και συζητήσιμα έως τις μέρες μας) φινάλε της καριέρας του, η «Απειλή» υπήρξε ταυτόχρονα και η τελευταία σπουδαία ταινία που υπέγραψε ο Τζον Κάρπεντερ μέχρι τις μέρες μας. Κατά την άποψη του ίδιου, μάλιστα, παραμένει η αγαπημένη του ταινία, ενώ η ψηφιακή κόπια που θα παρακολουθήσουμε το Σάββατο το βράδυ, στην προβολή των Νυχτών Πρεμιέρας, έγινε πρόσφατα με αφορμή τα 40ά γενέθλια της «Απειλής», σε επιμέλεια του Κάρπεντερ και του διευθυντή φωτογραφίας Ντιν Κάντι.

Η ΑΠΕΙΛΗ 4Κ - 40th ANNIVERSARY EDITION (THE THING 4K - 40th ANNIVERSARY EDITION)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Κάρπεντερ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Κερτ Ράσελ, Κιθ Ντέιβιντ, Γουίλφορντ Μπρίμλεϊ, Ρίτσαρντ Μέισουρ, Ντόναλντ Μόφατ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109΄ ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1982

Ημερομηνία προβολής: Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024
Κινηματογράφος: CINOBO OΠΕΡΑ 1 | Ακαδημίας 57
Ώρα έναρξης: 12 τα μεσάνυχτα
Τιμή εισιτηρίου: 7€

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας απευθείας στο ταμείο του κινηματογράφου ή ηλεκτρονικά, εδώ:
https://www.more.com/cinema/i-apeili-the-thing-4k-40th-anniversary-edition/