Σαν να μην έφταναν οι καθόλου διακριτικές μεσσιανικές αναφορές μέσα στην ίδια την ταινία (π.χ. ο Κλαρκ Κεντ εξομολογείται κάτω από ένα βιτρό με τον Χριστό πρώτο τραπέζι πίστα στο κάδρο, ο Σούπερμαν αιωρείται στο διάστημα σε στάση που παραπέμπει στον Εσταυρωμένο κ.α.), οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ για τον «Άνθρωπο από Ατσάλι» του Ζακ Σνάιντερ («300», «Watchmen»), που παίζεται από σήμερα στις αίθουσες, αποφάσισαν να απευθυνθούν απροκάλυπτα στο φανατικά χριστιανικό κοινό των Η.Π.Α.
Η Warner Bros ξεκίνησε λοιπόν μια καμπάνια που συγκρίνει ξεκάθαρα τον Σούπερμαν με τον Ιησού. Κι αν οι μεσσιανικές βάσεις δεν λείπουν από κανέναν υπερήρωα που σέβεται τον εαυτό του, στην περίπτωση του νέου Σούπερμαν το στούντιο συνεργάστηκε με μια ειδική εταιρεία μάρκετινγκ με σκοπό να πείσει τους πάστορες ανά τη χώρα να χρησιμοποιήσουν το νέο μπλοκμπάστερ ως σημείο αναφοράς στις Κυριακάτικες λειτουργίες τους.
Έχοντας στήσει μια ειδική ιστοσελίδα, η εταιρεία, με τη βοήθεια του θεολόγου Κρεγκ Ντέτβαϊλερ, προωθεί ένα εννιασέλιδο φυλλάδιο με τίτλο «Ιησούς – Ο Αυθεντικός Υπερήρωας». Οι κληρικοί ενθαρρύνονται «να εκπαιδεύσουν και να ανυψώσουν το ποίμνιό» τους χρησιμοποιώντας τις πηγές που προσφέρει η ιστοσελίδα, με συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά κλιπ από την ταινία.
«Οι μυθικές απαρχές του Σούπερμαν έχουν τις ρίζες τους στην διαχρονική πραγματικότητα ενός πνευματικού υπερήρωα ο οποίος επίσης έζησε μια μετριοπαθή ζωή μέχρι που έκτακτοι καιροί απαίτησαν μια υπερφυσική δράση» αναφέρουν οι σημειώσεις. «Ο Ιησούς εστάλη από τον Πατέρα του για να αναλάβει τα βάρη μας, να διορθώσει τα λάθη μας, να σταθεί πάνω από τις προβληματικές συνθήκες.»
«Πώς μπορεί η ιστορία του Σούπερμαν να ξυπνήσει το πάθος μας για τον πιο σημαντικό ήρωα της Ιστορίας, που έζησε, πέθανε και αναστήθηκε; Ας εξετάσουμε πώς η ταπεινή προέλευση, το υψηλό κάλεσμα και η επαναστατική θυσία του, μας σπρώχνουν προς τον Ιησού, τον αυθεντικό υπερήρωα.»
Το Χόλιγουντ έχει αναγκαστεί να λάβει υπόψιν του την επιρροή του χριστιανικού κοινού στα ταμεία, ειδικά μετά την εμπορική έκπληξη με «Τα Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον, το οποίο συγκέντρωσε 611 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2004, ενώ τα στούντιο έχουν προσεγγίσει το βαθιά θρησκευόμενο κοινό και παλιότερα, ειδικά στο «Μια Σχέση Στοργής» που χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στη Σάντρα Μπούλοκ το 2010.
Απαντώντας σε κριτικές που δέχθηκε από σκληροπυρηνικούς χριστιανούς για την εμπλοκή του στην όλη διαδικασία, ο σχεδιαστής του θρησκευτικού κηρύγματος της Warner, Κρεγκ Ντέτβαϊλερ, ανέφερε στο προσωπικό μπλογκ του:
«Βλέπω τις σημειώσεις μου σαν μια αφορμή για συζήτηση και όχι σαν αυτούσιο κήρυγμα. Όσον αφορά τους περισσότερους χριστιανούς στην Αμερική, έχουμε ήδη κάνει τόσες προσαρμογές στην κουλτούρα μας, επιλέγοντας να αφομοιώσουμε παρά να αντισταθούμε στον καπιταλισμό όπως προωθείται από τη βιομηχανία του θεάματος. Αντιλαμβάνομαι ότι η αναφορά στον Σούπερμαν σε ένα θρησκευτικό κήρυγμα σίγουρα δεν είναι για κάθε ιερέα ή εκκλησία. Αλλά για αυτούς τους χριστιανούς που προσπαθούν να βρουν πώς θα ανταποκριθούν στην πολιτισμική μας εξορία, ο «Άνθρωπος από Ατσάλι» αποτελεί μια εκπληκτική ευκαιρία.»
Δεν ξέρουμε πώς θα εκλάβει το χριστιανικό κοινό αυτή την προσπάθεια προσηλυτισμού μέσα από ένα καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ, ούτε αν η συγκεκριμένη έμπνευση θα έχει επιτυχία - το πιο επιτυχημένο άνοιγμα όλων των εποχών για τον μήνα Ιούνιο και τα περισσότερα από 152 εκατομμύρια δολάρια που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής δεν δείχνουν αποθαρρυντικά πάντως.
Το σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτή η ξεκάθαρη κατεύθυνση προς ένα ολότελα συντηρητικό κοινό δικαιολογεί την παντελή έλλειψη χιούμορ και την πομπώδη μεγαλοστομία αυτού του φιλόδοξου reboot με την υπογραφή του βασιλιά των σοβαρών φραντσάιζ, Κρίστοφερ Νόλαν, στην παραγωγή.