Ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα απολογείται για την απεικόνιση των λατινοαμερικανών στο «In the Heights»

«Ακούει» τις φωνές των αντιδράσεων και επιφυλάσσεται για τα επόμενά του βήματα. Έτσι δικαιολογεί τον εαυτό του ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «In the Heights» για εκείνους που αλλιώς περίμεναν να δουν τους λατινοαμερικάνουν ήρωες κι αλλιώς τους είδαν, για ακόμα μια φορά.

Από τον Χρήστο Πολίτη
Ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα απολογείται για την απεικόνιση των λατινοαμερικανών στο «In the Heights»

Η ταινία της Warner που αποτελεί διασκευή του βραβευμένου με 4 βραβεία Τόνι θεατρικού μιούζικαλ του ανθρώπου-ορχήστρα Λιν-Μανουέλ Μιράντα, ήταν από εκείνα τα φιλμ που μπήκαν στις λίστες με τα πολυαναναμενόμενα όταν «άνοιξαν» τα πράγματα.

Η ταινία του Τζον Τσου (από το «Crazy Rich Asians») ακολουθεί τα όνειρα του Ουσνάβι, ενός νεαρού που ζει στα Washington Heights, μια ισπανόφωνη περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου τα όνειρα τροφοδοτούνται από μουσική κι ελπίδα. Όσο τετριμμένη κι αν ακούγεται η περιγραφή, το μαγικό ραβδί του Μιράντα κατάφερε να κάνει την ιστορία, ένα μανιασμένο δοκίμιο πάνω στην δίψα για ζωή.

Η ταινία ωστόσο έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις για το πως παρουσιάζονται κάποιοι από τους ήρωες και συγκεκριμένα πως αποτυγχάνει να αποτυπώσει «χρωματικά» την «αφρο-λατίνα» γειτονιά.

Σε ένα βίντεο που έγινε viral την περασμένη εβδομάδα από το «The Root», η σκηνοθέτις και παραγωγός Φελίς Λεόν «κατηγορεί» τον σκηνοθέτη Τζον Τσου και τους ηθοποιούς Μελίσα Μπαρέρα, Λέσλι Γκρέις και Γκρέγκορι Ντιαζ για θέματα «χρώματος» και επιλογής των ηθοποιών.

Ο Τσου διπλωματικά (και χωρίς ουσιαστική προσέγγιση) απάντησε πως ήταν μια «δίκαιη κουβέντα που ελπίζει πως θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να πουν τις δικές τους ιστορίες και να το κάνουν σωστά εκεί έξω», ενώ η Γκρέις απευθύνθηκε στους ενοχλημένους θεατές σημειώνοντας πως μέχρι να κάνει αυτή την ταινία «δεν είχε καταφέρει να δει τον εαυτό της ή τα "αδέρφια" της στην μεγάλη οθόνη», όντας και η μοναδική Αφρολατίνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από την άλλη, ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα με ένα μήνυμα που πόσταρε στο Twitter έγραψε πως «ακούει τους προβληματισμούς και το γεγονός πως δεν εκπροσωπήθηκε σωστά η κοινότητα των Αφρολατίνων, ενώ η πρόθεσή τους ήταν να φτιαχτεί μια ιστορία για τη περηφάνεια και την χαρά (μέσω της μουσικής).

Αναλυτικά γράφει:

«Ξεκίνησα την δημιουργία του "In the Heights" γιατί ένιωθα πως δεν μας "βλέπουν". Και τα τελευταία 20 χρόνια αυτό που ήθελα είναι να γίνουμε ορατοί. Ακούω την συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την εκπροσώπηση των Αφρολατίνων στην ταινία μας και είναι ξεκάθαρο πως πολλά μέλη της κοινότητας νοιώθουν πως δεν αποτυπώθηκαν σωστά, συγκεκριμένα στους πρωταγωνιστικούς ρόλου.

Αισθάνομαι το πόσο πληγώθηκαν. […] Στην προσπάθειά μας να φτιάξουμε ένα μωσαϊκό μιας τέτοιας κοινότητας, αποτύχαμε. Λυπάμαι γι’ αυτό και σας ευχαριστώ που το επισημάνατε. Προσπαθώ να κρατήσω χώρο για το πόσο υπερήφανος νιώθω για την ταινία μας, αλλά και να σταθώ υπεύθυνος απέναντι στις ελλείψεις της. Επιφυλάσσομαι για τα επόμενα σχέδιά μας και υπόσχομαι να αφιερωθώ στο να μαθαίνω, να τιμάω την κοινότητά μας και να είναι ορατή και ζωντανή εκεί έξω».