Το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Κινηματογραφικού, Φωτογραφικού, Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ΄80 έως και σήμερα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάντησης φοιτητών και μη, οι οποίοι με την αφιλοκερδή τους δράση έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τον ΠΟΦΠΑ ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά και να εξελιχθούν καλλιτεχνικά σε προσωπικό επίπεδο.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022 με στόχο την επαναφορά στην κανονικότητα και την ομαλή επαναλειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης, ύστερα από τη δυστοπική παράλυση που επέφερε η πανδημία σε όλες τις δραστηριότητες και ιδίως στον τομέα της τέχνης. Παράλληλα, μετά την ψήφιση του άρθρου 296 του Νομοσχεδίου 4777/2021 για την παιδεία που κατέστησε αβέβαιη την λειτουργία του ΠΟΦΠΑ και την αδιάκοπη συνέχεια των δραστηριοτήτων του (καταργώντας την αυτοτελή νομική προσωπικότητα των πανεπιστημιακών λεσχών), το φεστιβάλ αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης.
Το φεστιβάλ Ίριδα Visions συνεχίζεται, λοιπόν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προτάσσοντας την αγάπη για την τέχνη και την ελεύθερη πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Στη βουή του κόσμου: Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα 19ος-21ος αιώνας", παρουσία των δημιουργών.
Το Σάββατο 24/5 στις 20:00 στον κινηματογράφο Ίριδα (Ακαδημίας 55), θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ "Στη βουή του κόσμου: Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα 19ος-21ος αιώνας", σε σενάριο και σκηνοθετική επιμέλεια των Μαρία Λούκα, Νατάσα Κεφαλληνού & Νιόβη Αναζίκου.
Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το οδοιπορικό των φεμινιστικών αγώνων στη χώρα μας, από την πρώτη φεμινιστική αφύπνιση στα τέλη του 19ου αιώνα έως τους πολύμορφους φεμινισμούς του σήμερα. Σημαντικοί σταθμοί σε αυτή τη διαδρομή: η «εξέγερση των Κυριών» και η διαμόρφωση της γυναικείας συνείδησης, το φεμινιστικό κίνημα του Μεσοπολέμου για ισονομία και ισοπολιτεία που διεκδίκησε τη χειραφέτηση των γυναικών, το αυτόνομο ριζοσπαστικό φεμινιστικό κίνημα της Μεταπολίτευσης, που άρθρωσε φωναχτά το αίτημα της απελευθέρωσης τους, αλλά και οι σύγχρονοι διαθεματικοί φεμινισμοί που συνομιλούν με την queer κριτική και την ψηφιακότητα.
Ανιχνεύοντας τις τομές και τις συνέχειες, φωτίζοντας όχι μόνο τις ανθηρές αλλά και τις άνυδρες περιόδους της κινηματικής ύφεσης, αναγνωρίζουμε ότι ερχόμαστε από μακριά, ότι η ιστορία της γυναικείας αμφισβήτησης έχει βαθιές ρίζες που αγνοήθηκαν από τις επίσημες καταγραφές. Κοιτώντας το παρελθόν, συμβάλλοντας στη συγκρότηση της συλλογικής μας μνήμης, αναστοχαζόμαστε το παρόν και το μέλλον των φεμινιστικών αγώνων, σε μια εποχή πατριαρχικής αντεπίθεσης στα έμφυλα δικαιώματα.
Μιλούν στο ντοκιμαντέρ: Κατερίνα Δαλακούρα, Νέλλη Καμπούρη, Βενετία Καντσά, Μαρία Καραμεσίνη, Αλίκη Κοσυφολόγου, Μαρία Λιάπη, Άννα Μιχοπούλου, Ζιζή Σαλίμπα, Δήμητρα Σαμίου, Κατερίνα Σεργίδου, Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη
Θα ακολουθήσει Q&A με τις συντελέστριες του ντοκιμαντέρ.
Credits
Μια παραγωγή του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική αλλαγή σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα | Σενάριο - Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μαρία Λούκα, Νατάσα Κεφαλληνού, Νιόβη Αναζίκου | Αφήγηση: Αμαλία Καβάλη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Κατσής | Μοντάζ: Αλεξάνδρα Βερυκόκκου | Ηχοληψία: Άγης Βουγάς | Υπεύθυνος Επικοινωνίας Eteron: Βασίλης Πανάγου | Οργάνωση Παραγωγής: Ελένη Κατωμερή | Visual Designer: Χαρά Μπαλάκα | Ευχαριστούμε τον Μάριο Λώλο για την παραχώρηση της φωτογραφίας της αφίσας.
Κέντρο Διοτίμα
Το Κέντρο Διοτίμα είναι μια γυναικεία ΜΚΟ εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και έμφυλης βίας, που ιδρύθηκε το 1989. Όραμά μας είναι η ανάδειξη και άρση των έμφυλων διακρίσεων και αποστολή μας η ενδυνάμωση γυναικών και θηλυκοτήτων. Πυρήνας της δράσης μας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
ETERON
Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που παράγει γνώση, συμβάλλει στην ενδυνάμωση των πολιτών και προάγει τις συνεργασίες. Επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τις ιδέες και τα επιχειρήματα, τα άτομα και τις οργανώσεις, για μία κοινωνία που θα βάζει τις πραγματικές ανάγκες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Για έναν κόσμο που η ευτυχία και η ευημερία όλων θα έχουν την ίδια αξία.
25/5 Sound Design Masterclass - Αλέξανδρος Ρέτσης
Την Κυριακή 25/5 στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίριδα (Ακαδημίας 55) ένα masterclass πάνω στο σχεδιασμό ήχου για τον κινηματογράφο και τα visual media από τον sound designer, συνθέτη και εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Ρέτση.
Ο Αλέξης Ρέτσης δραστηριοποιείται από το 1993 στη δισκογραφία και από το 2011 ως μουσικός παραγωγός & sound designer στο χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και της διαφήμισης. Το 2012 ίδρυσε δυο δισκογραφικές εταιρείες, την Modular Expansion Records και την Anthropos-Mekhane. Έχει στο ενεργητικό του πολλές προσωπικές κυκλοφορίες και συνεργασίες, ως Qebo και ως Videogame Orchestra aka VGO. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Ευρώπη (Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Σερβία και Νορβηγία – συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Τεχνών Βερολίνου, και των νυχτερινών σκηνών Berghain και Tresor στο Βερολίνο) και σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ όπως τα SYNCH και BIOS).
Η μουσική του έχει συμπεριληφθεί σε αφιερώματα από τον John Peel στο BBC Radio 1 και σε άρθρα στο περιοδικό WIRED, ενώ συνεργάστηκε στην κυκλοφορία δύο επίσημων διασκευών του Ιάπωνα συνθέτη των Όσκαρ Ryuichi Sakamoto (Yellow Magic Orchestra). Έχει υπάρξει endorsed artist, από την Ιαπωνική εταιρία synthesizer KORG, και τον Έλληνα αντιπρόσωπο BON STUDIO για το project EMEX. Επαγγελματικά projects που έχει πραγματοποιήσει συμπεριλαμβάνουν διεθνείς συνεργάτες όπως Google, Microsoft, Vodafone, WIND, IKEA, Xbox, Halls, Amstel, κ.α..
Στις προσωπικές του δουλειές συγκαταλέγονται τα άλμπουμ Qebo στην εταιρία Detroit Underground, καθώς και το sound design για τις πρωτοποριακές εταιρείες software Native Instruments, Glitchmachines, SoundMorph, Twisted Tools, AudioModern. Αυτή τη στιγμή διδάσκει Linear Sound Design στο τμήμα Sound Art & Mix / Multimedia Art του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Salzburg και έχει δώσει διαλέξεις ως προσκεκλημένος στο Berklee College of Music και στο πανεπιστήμιο Concordia του Montreal.
27/5 Masterclass Φωτογραφίας - Σπύρος Στάβερης
Την Τρίτη 27/5 στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίριδα (Ακαδημίας 55) ομιλία από τον φωτογράφο Σπύρο Στάβερη.
Ο Σπύρος Στάβερης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Μέχρι το 1974 έζησε μόνιμα στη Γαλλία και το 1985 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα. Σπούδασε ιστορία στο Université Paris VII και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Από το 1985 εργάζεται ως φωτογράφος, κυρίως στον ελληνικό Τύπο αλλά και περιστασιακά σε ξένες εφημερίδες και περιοδικά.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε χώρους όπως η Galerie Imagine (Παρίσι), η Elika Gallery (Aθήνα) και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, και στην κολεκτίβα Depression Era. Φωτογραφίες του περιλαμβάνονται σε διάφορες εκδόσεις, όπως στους καταλόγους “The Dispersed Urbanity of the Aegean Archipelago” (2006) και «Κιβωτός» (2010), που συνόδευαν τις ελληνικές συμμετοχές στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στα λευκώματα «Η Ελλάδα μέσα από τη φωτογραφία» (Μέλισσα, 2007) και «Τόπος και Άνθρωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής» (2004), καθώς και στην ειδική έκδοση “Still Lifes” του περιοδικού Vice.
Στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2012, γυρίστηκε από τον Πάνο Θωμαΐδη το ντοκιμαντέρ «Σπύρος Στάβερης: Κλέφτης εικόνων». Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: «ένας κόσμος χωρίς περιθώρια», από το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Όταν, όταν», από κοινού με τον Ευθύμη Φιλίππου (MNP, Aθήνα, 2018), «Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από μια φωτογραφία» (Πόλις, Aθήνα, 2021) και «Chambres de voyageurs» (Kolektiv8, Aθήνα, 2022). Διατηρεί σήμερα μία στήλη στην ιστοσελίδα της αθηναϊκής εφημερίδας Lifo, το Αλμανάκ.
Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν ελεύθερη είσοδο.
Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του νέου κύκλου εκδηλώσεων του Irida Visions. Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλούμε επισκεφτείτε το iridavisions.gr.