ΙΡΙΣ 2021: Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη θριάμβευσε με 10 βραβεία

Μεγάλος νικητής της 12ης Τελετής Απονομής των βραβείων ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν το «Digger», κινηματογραφικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Τζώρτζη Γρηγοράκη που έκανε πρεμιέρα στην Μπερλινάλε το 2020.

Από τον Πάνο Γκένα
ΙΡΙΣ 2021: Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη θριάμβευσε με 10 βραβεία

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επέστρεψαν, ένα χρόνο μετά την περσινή διαδικτυακή (μέσω Zoom) Τελετή, και σε πλήρη συνάφεια με την φετινή, φυσική τους παρουσία, βράβευσαν το φυσιολατρικό, ελληνικό γουέστερν του Τζώρτζη Γρηγοράκη «Digger» με 10 ΙΡΙΣ μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α' Ανδρικού ρόλου για τον Βαγγέλη Μουρίκη.

Η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, παρά τις 15 υποψηφιότητες, έφυγε με ένα βραβείο, το ΙΡΙΣ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Βασιλική Καλλιμάνη, το θετικού προσήμου «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη κέρδισε στην κατηγορία Β’ Ανδρικού για τον Στάθη Σταμουλακάτο, η Αγγελική Αντωνίου απέσπασε το βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) για το «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι», η Μελίκα Φορουτάν βραβεύτηκε με ΙΡΙΣ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την συγκινητική ερμηνεία της στο «Παρί» και η Μικρού Μήκους «Bella» της Θέλγιας Πετράκη ξεχώρισε, δικαιολογημένα, στην κατηγορία της.

Με κεντρικό πρόσωπο την Κατερίνα Βρανά στην παρουσίαση, η Τελετή αν και μεγαλύτερη σε διάρκεια απ' όσο ήταν απαραίτητο ή/και προσδοκούσαν οι παραγωγοί (ειδικά αν κρίνεις το σαρκαστικό/απολογητικό ύφος της Βρανά που επαναλάμβανε συχνόπυκνα το πόσα βραβεία απομένουν για να ολοκληρωθεί), είχε έντονη την ανυπομονησία και την ζωηρή επιθυμία της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας να βρεθεί ξανά «από κοντά» και να γιορτάσει μέσω των βραβείων τα επιτεύγματα του νέου ελληνικού σινεμά. 

Όπως τόνισε, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Γιώργος Τσεμπερόπουλος «Αυτη την χρονιά κατατέθηκαν 121 ταινίες, αυτος ο αριθμός είναι η ουσιαστική εξέγερση» έχοντας έμπνευση το σύνθημα της φετινής Τελετής «Κάθε Ταινία Είναι Μία Εξέγερση». Παράλληλα, ο Κος Τσεμπερόπουλος υπογράμμισε την αναποφασιστικότητα της πολιτείας απέναντι στην κινηματογραφική κοινότητα και ζήτησε μία συντονισμένη στρατηγική λέγοντας «να εξεγερθει η πολιτεια για την ουσιαστικη αναβαθμιση του σινεμά».

Κατά την διάρκεια της Τελετής, η σπιρτόζα, αθυρόστομη οικοδέσποινα, που είχε παρουσιάσει τα ΙΡΙΣ το 2017 (πάλι σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Φαφούτη) σχολίαζε αυτοσχεδιαστικά κατηγορίες και βραβευμένους/-ες, δικαιολόγησε αρχικά την επιλογή της λέγοντας πως «η χρονιά ήταν μία ταλαιπωρία, οπότε η ιδέα ήταν να φέρουμε μία ταλαιπωρημένη για οικοδέσποινα» και θύμισε πως «ένα μήνα αφού παρουσίασα τα ΙΡΙΣ το 2017 κόντεψα να πεθάνω. Αν πάθω κάτι τον Ιούλιο εσείς θα φταίτε».

Με την τζαζ τραγουδίστρια Ίντρα Κέιν να σιγοντάρει την Βρανά ως MC και τον Γιάννη Σοφολόγη στις μουσικές επιλογές που συνόδευαν ρυθμικά τις ανακοινώσεις των βραβεύσεων, η Τελετή είχε έντονο, επίκαιρο και αναγκαίο συμπεριληπτικό χαρακτήρα (από το «Άι Μωρή» της drag performer Kangela Tromokratisch ως την απονομή του βραβείου Ήχου που δόθηκε στη νοηματική απο την θεατρική ομάδα κωφών Τρελά Χρώματα), τους/τις περσινούς/-ες νικητές/-τριες που παρέλαβαν επί σκηνής τα «χρωστούμενα» ΙΡΙΣ, αλλά και κάποιες στιγμές αμηχανίας, όπως το λάθος στην ανακοίνωση του βραβείου Ταινίας Τεκμηρίωσης, την άκομψη σύσταση να «τρέξει» η Τελετή αμέσως μετά το In Memoriam μοντάζ και το φινάλε με την έκκληση της Βρανά για μία ομαδική φωτογραφία των βραβευμένων, κάλεσμα που για αρκετά λεπτά φαινόταν πως δεν είχε απόκριση.

Η Τελετή των ΙΡΙΣ, όμως, επεφύλασσε και δυο ξεχωριστές, μοναδικές, άκρως συγκινητικές βραβεύσεις. Τα τιμητικά βραβεία συνολικής προσφοράς στην ηθοποιό Μαίρη Χρονοπούλου και στον μακινίστα Γιάννη Παπαδάκη.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, προλόγισε το βραβείο στην Μαίρη Χρονοπούλου κάνοντας λόγο για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, που με ρώμη και σπάνια ερμηνευτική ευλυγισία έχει παίξει σε 41 ταινίες «από το δράμα ως το γουέστερν, απο το θρίλερ στο μιούζικαλ, από την κινηματογραφική και την τηλεοπτική κωμωδία στο arthouse σινεμά των δεκαετιών του '70 και του '80».

Η Μαίρη Χρονοπούλου, ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού σινεμά, παρέλαβε στην σκηνή το τιμητικό βραβείο δηλώνοντας: «Λάτρεψα από την πρώτη στιγμή τον κινηματογράφο, κι αυτός με αγάπησε με τον καιρό. Αντίθετα με το θέατρο, η εναλλαγή στο σινεμά είναι τεράστια. Κάθε σκηνή, ένα διαφορετικό μονόπρακτο. Αυτό το πάντρεμα τέχνης και τεχνικής μου την «έδωσε»! Μου έδωσε πολλές χαρές. Ευχαριστώ την Ακαδημία για το βραβείο, αν δεν είχαμε ματαιοδοξία δεν θα γινόμασταν θεατρίνοι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, μα τον Θεό. Θα κλάψω. Μετά από 25 χρόνια ανέβηκα στην σκηνή με το μπαστούνι».

Στην συνέχεια, ο Κος Τσεμπερόπουλος ανακοίνωσε τη νέα δράση της ΕΑΚ για το 2021-2022 «Χώρα Σε Βλέπω» με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική ανεξαρτησία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προβολών 42 ελληνικών ταινιών. «21+21 ταινίες θα ταξιδεψουν σε 21 πόλεις όλων των ηπείρων και της Ελλάδος [...] ραντεβού στις αίθουσες, να ανακαλύψουμε μία χωρα όπως την αφηγήθηκε και την επαναπροσδιόρισε το βλέμμα των Ελλήνων κινηματογραφιστών», πρόσθεσε.

Έπειτα ακολούθησε το βραβείο συνολικής προσφοράς στον θρυλικό, ευρηματικό μακινίστα Γιάννη Παπαδάκη, τον άνθρωπο που μηχανεύτηκε τρόπους για να κινηθεί η κάμερα όπως απαιτούσε το πλάνο και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες (Πανουσόπουλος, Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Τσιώλης, Λάνθιμος, Τσαγγάρη, Παπαδημητρόπουλος, Αλεξίου κ.α.).

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ακαδημία, η χαρά είναι μεγάλη», δήλωσε ο Κος Παπαδάκης σημειώνοντας πως οι Έλληνες σκηνοθέτες είναι ήρωες αφού καταφέρνουν να κάνουν ταινίες με το τίποτα. «Ευχαριστώ τον μεγάλο Γιώργο Πανουσόπουλο που είναι δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, τον άνθρωπο που με εμπιστεύτηκε περισσοτερο απ' ολους και συνεργάστηκε μαζί του στις κατασκευές - όχι μόνο για τις ταινιες του, αλλά και για όλο τον ελληνικό κινηματογράφο. Ζήτω ο ελληνικός κινηματογράφος!».

Διαβάστε στη συνέχεια αναλυτικά τους/τις νικητές/-τριες της βραδιάς (με κόκκινο)

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Μήλα: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης, Mariusz Wlodarski, Άρης Ντάγιος, Νίκος Σμπιλίρης, Χρήστος Νίκου
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Πάνος Παπαχατζής, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Elie Meirovitz, Ingmar Trost, Γιάννης Οικονομίδης

Παρί: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Γιώργος Καρναβάς
Πρόστιμο: Μαρία Καραγιαννάκη, Φωκίων Μπόγρης
Digger: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη, Gabrielle Dumon, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Michael Weber, Νίκος Κατσαούνης, Ernst Fassbender, Φένια Κοσοβίτσα, Άννα Νικολάου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Οι Άγνωστοι Αθηναίοι: Αγγελική Αντωνίου
Ο Γιώργος του Κέδρου: Γιάννης Κολόζης, Γιώργος Κολόζης
Όρνιθες (Ή Πώς να γίνεις Πουλί): Μπάμπης Μακρίδης, Αμάντα Λιβανού 

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Γιάννης Οικονομίδης για την ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»

Σιαμάκ Ετεμάντι για την ταινία «Παρί»
Τζώρτζης Γρηγοράκης  για την ταινία «Digger»

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Βίκυ Παπαδοπούλου για την ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»
Melika Foroutan για την ταινία «Παρί»
Πηνελόπη Τσιλίκα για την ταινία «Kala Azar»

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Άρης Σερβετάλης για την ταινία «Μήλα»
Βασίλης Μπισμπίκης για την ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»
Βαγγέλης Μουρίκης για την ταινία «Digger»

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Βασιλική Καλλιμάνη για την ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»
Σοφία Κόκκαλη για την ταινία «Παρί»
Σοφία Κόκκαλη για την ταινία «Digger»

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Γιάννης Τσορτέκης για την ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»
Στάθης Σταμουλακάτος για την ταινία «Πρόστιμο» 
Αργύρης Πανταζάρας για την ταινία «Digger»

Bραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Στα Βήματα της: Αναστασία Κρατίδη, Θάνος Αναστόπουλος
Βούτα: Δημήτρης Ζάχος
Πρώτος Έρωτας: Χάρης Ραφτόγιαννης, Ελένη Κοσσυφίδου
Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση): Ζακλίν Λέντζου, Φένια Κοσοβίτσα

Bella: Θέλγια Πετράκη, Κώστας Ταγκαλάκης 

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Υποψήφιοι τεσσερις (4) λόγω ισοψηφίας:
Μόνος στο Δάσος: Ελευθέριος Φυλακτός, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου
Ο Σπύρος και ο Γύρος του Θανάτου: Δημήτρης Καφίδας, Λίνο Καφίδας
Τεό, ο Γείτονας μου: Χρήστος Καρτέρης
This is Right; Zak Life and After: Γεύη Δημητρακοπούλου  

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων & Εμψύχωσης (Animation)
Ένας Αλλιώτικος Καρυοθραύστης, σουίτα op.071a: Γιώργος Μόλβαλης
Σεβαράμπες: Τζώρτζης Κόντος, Φαίδρα Βόκαλη, Ασημίνα Ντρέκη

All You Can Eat: Δημήτρης Αρμενάκης  

Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας
Βιολέττα: Φοίβος Ήμελλος
Βλέπετε τη Θάλασσα;: Κατερίνα Αντωνοπούλου-Βηδενμάιερ
Μοσχοκάρυδο: Νεφέλη Καλλίδου
Όπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό: Ανθή Δαουτάκη
Phélia: Έλια Καλογιάννη  

Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής
Η Οδύσσεια του Βάση: Βασίλειος Παπαθεοχάρης
Sisters Apart: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Έφη Σκρόμπολα
Sow the Wind: Κωνσταντίνα Σταυριανού   

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Χρήστος Νίκου για την ταινία «Μήλα»
Σιαμάκ Ετεμάντι για την ταινία «Παρί»
Τζώρτζης Γρηγοράκης για την ταινία «Digger»

Βραβείο Σεναρίου
Μήλα: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Γιάννης Οικονομίδης, Χάρης Λαγκούσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος
Digger: Τζώρτζης Γρηγοράκης  

Βραβείο Φωτογραφίας
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Δημήτρης Κατσαΐτης
Παρί: Claudio Bolivar
Digger: Γιώργος Καρβέλας  

Βραβείο Μοντάζ
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Γιάννης Χαλκιαδάκης

Παρί: Πάνος Βουτσαράς
Digger: Θοδωρής Αρμάος  

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Μήλα: The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Jean-Michel Bernard
Ράφτης: Νίκος Κυπουργός  

Βραβείο Σκηνογραφίας
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Ιουλία Σταυρίδου
Ράφτης: Πηνελόπη Βαλτή, Δάφνη Κούτρα
Digger: Δάφνη Καλογιάννη  

Βραβείο Ενδυματολογίας (υποψήφιοι τέσσερις λόγω ισοψηφίας)
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Χριστίνα Λαρδίκου

Παρί: Μαγιού Τρικεριώτη
Ράφτης:  Julie Lebrun
Digger: Βασιλεία Ροζάνα  

Βραβείο Ήχου
Η Μπαλάντας της Τρύπιας Καρδιάς: Ντίνος Κίττου, Κώστας Φυλακτίδης
Όρνιθες (Ή Πώς να γίνεις Πουλί): Λέανδρος Ντούνης, Στέφανος Ευθυμίου
Digger: Λέανδρος Ντούνης, Francois Abdelnour, Simon Apostolou  

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς:  Γιάννης Παμούκης
Digger: Ιωάννα Λυγίζου
Kala Azar: Σίσσυ Πετροπούλου

Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Οπτικών Εφφέ

Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ: Γεώργιος Παπαϊωάννου, Νίκος Πίττας, Jorgo Gjikopulli, Θέλξη Ζυγούρη, Λούης Πατσιάς, Μαρλέν Λοϊζίδου, Γιώργος Φυλαχτός
Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς: Αντώνης Κοτζιάς
Digger: Ματθαίος Βούλγαρης, Δάφνη Καλογιάννη, Arnaud Chelet