Το IndieWire ρωτά 100 δημιουργούς για τις αγαπημένες τους ταινίες του 21ου αιώνα

Για την ακρίβεια ρωτά 100 αγαπημένους της έκδοσης δημιουργούς, κυρίως από το ανεξάρτητο κύκλωμα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Το IndieWire ρωτά 100 δημιουργούς για τις αγαπημένες τους ταινίες του 21ου αιώνα

Η λέξη-κλειδί βέβαια της έρευνας είναι το «αγαπημένους του IndieWire» δημιουργούς. Είναι ένα παράδειγμα του πως βγαίνουν κάποιες λίστες που μέσω του αριθμού των ερωτηθέντων διεκδικούν μια επικύρωση των επιλογών τους. Εδώ δεν ρωτήθηκαν ας πούμε δημιουργοί (όχι μόνο σκηνοθέτες) που ξέρετε και αγαπάτε εσείς κι εμείς. Ρωτήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά Αμερικανοί που αγαπά το IW, άνθρωποι σαν τους Ζία Άνγκερ, Τζοάνα Άρνοου, Χανκ Μπέντφορντ, Ντέιβιντ Αρκέτ, Μάρκο Καλβάνι, εσείς θα κατεβείτε και πιο κάτω στη λίστα. Υπάρχουν βέβαια και Σον Μπέικερ (που στα επιλαχόντα βάζει το «Slumdog Millionaire» και αφήνει άλαλα τα πλήθη) και Ράντου Τζούντε και Τζο Ντάντε και Ροντρίγκο Πριέτο και... αλλά καταλάβατε το νόημα.

Οι επιλογές είναι πάνω-κάτω αναμενόμενες με αυτές τις ταινίες να συγκεντρώνουν τις περισσότερες μνείες:

Eternal Sunshine of the Spotless Mind — 34 
No Country For Old Men — 28
Punch-Drunk Love — 28
Children of Men — 28
Mulholland Drive — 24
Zodiac — 21
The Dark Knight — 20
In the Mood For Love — 19
Y Tu Mama Tambien — 17
Lost in Translation — 17
City of God — 16
Spirited Away — 13
Yi Yi — 12
Oldboy — 12

Καθόλου άσχημα, αν χρειαζόταν σχόλιο, καθόλου όμως και εκπληκτικά με την έννοια ότι η Ιστορία έχει αποφασίσει εδώ και καιρό και όσο και αν θέλει η έκδοση να την ξαναγράφει διαρκώς τα πράγματα είναι περίπου σαφή: Πλειοψηφίες υπάρχουν μέχρι την έλευση και την ηγεμονία των ΙP και ειδικά των υπερηρωικών franchises. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν κάλλιστες ταινίες έκτοτε, όμως όλα έχουν γίνει κομματάκια, η πανσπερμία κατατέμνει το κοινό, ο κόσμος βλέπει και λιγότερες ταινίες και στοιχίζεται πια λιγότερος γύρω από περισσότερες.

Μένει να συντονιστούμε με αυτό, να εγκλιματιστούμε όλοι με το ότι η έννοια του consensus έχει αλλάξει ριζικά (για να μην καταληξουμε να μιλάμε μόνο για ταινίες μέχρι το 2008) και η Ιστορία να προχωρήσει αβίαστα κατά εκεί που την συνδιαμορφώνουμε.

Ολόκληρο το άρθρο του IndieWire εδώ.

O Tζορτζ Κλούνεϊ αρπάχτηκε (δικαίως) με τον Κουέντιν ΤαραντίνοΜπλέκει δικαστικά ο Χοακίν Φίνιξ μετά την αποχώρησή του από τη νέα ταινία του Τοντ Χέινς;