«Ήμουν φοβισμένος»: Ο Χοακίν Φίνιξ μιλάει για τον λόγο του στην απονομή των Όσκαρ

Μίλησε για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς, ταινία για την οποία βραβεύτηκε. Κι όμως εκείνος ο αμήχανος και γεμάτος πάθος λόγος του εντυπώθηκε στην μνήμη και τώρα ήρθε η ώρα να αποκρυπτογραφηθεί.

Από τον Χρήστο Πολίτη
«Ήμουν φοβισμένος»: Ο Χοακίν Φίνιξ μιλάει για τον λόγο του στην απονομή των Όσκαρ

Ήταν ήδη γνωστή η άβολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Χοακίν Φίνιξ κάθε φορά που παρευρίσκεται σε κάποια ζωντανή Τελετή Απονομής βραβείων. Αυτό συνέβη πιο έντονα μετά την ερμηνεία του στον «Τζόκερ», την ταινία που κέρδισε - αναπάντεχα - και τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας.

Γιατί από τότε και μέχρι την απονομή των Όσκαρ στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, ο Φίνιξ έκανε μια τρελή κούρσα, κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών και έπρεπε σε καθεμία να βγάζει διαφορετικό - ή και όχι - λόγο.

Μέχρι που ήρθε η βραδιά των Όσκαρ, και όλοι πόνταραν πάνω του. Όταν ανακοινώθηκε η νίκη του και ανέβηκε στην σκηνή άρχισε να μιλά για την κακοποιήση των ζώων και την αλόγιστη κατανάλωση κρέατος, αφήνοντας ένα στίγμα περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης (από τα λίγα ικανά να ταρακουνήσουν).

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Times δήλωσε πως «ένα μέρος του ήθελε απλά να πει απλά καληνύχτα». Αλλά όχι. «Δεν ήθελα να ανέβω εκεί πάνω και να κάνω το οτιδήποτε. Δεν ήμουν ενθουσιασμένος με την προοπτική αυτή. Ήμουν τρομερά φοβισμένος. […] Μετά σκέφτηκα είμαι εδώ πάνω, δεν μπορώ να ευχαριστήσω μόνο τη μητέρα μου».

Κι έτσι είπε όσα είπε για το μη-δικαίωμα των ανθρώπων να γονιμοποιούν τεχνητά μια αγελάδα ή ακόμα περισσότερο να κλέβουμε το μωρό της και να παίρνουμε το γάλα της για να το βάζουμε στο καφέ ή τα δημητριακά μας.

Αυτός ωστόσο ο λόγος του ήταν η αφορμή να τον πλησιάσει ο Βίκτορ Κσοακόφσκι του -εξαιρετικού- ντοκιμαντέρ «Gunda», που ακολουθεί και κυρίως διερευνά την ζωική ενσυναίσθηση τη καθημερινή ζωή ενός γουρουνιού, δυο αγελάδων και μιας κότας με ένα πόδι.

Τελικά, ο Φίνιξ ανέλαβε χρέη executive producer στο «Gunda», του ασπρόμαυρου αριστουργήματος που ταξίδεψε με τη βοήθειά του σε όλο τον κόσμο από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας μέχρι και τις υποψηφιότητες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας βραβεία στη Στοκχόλμη, στη Ρωσία και στο Δουβλίνο, μεταξύ άλλων.

Όπως και να’ χει, ο Χαοακίν Φίνιξ είναι μια από τις πιο φωτισμένες ερμηνευτικές σημαδούρες στον ωκεανό του Χόλιγουντ. Και θα παραμείνει για πολύ καιρό έτσι.

Για την ιστορία, και στη φετινή -αμήχανη- απονομή των βραβείων Όσκαρ, στον Φίνιξ έλαχε η πλέον αμήχανη στιγμή, καθώς απένειμε το τελευταίο βραβείο της βραδιάς, εκείνο για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο. Οι παραγωγοί ευεπλιστούσαν πως θα είναι για τον Τσάντγουιγκ Μπόουσμαν, και θα κλείσουν την απονομή με έναν αρκούντως συγκινητικό τρόπο. Αλλά το βραβείο κατέληξε στον απόντα Άντονι Χόπκινς, με τον Φίνιξ να κλείνει όπως όπως τη βραδιά.