Πως αλλιώς; Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παράγει ντοκιμαντέρ για το μουσικό alter ego του, τον μεγάλο Τζον Γουίλιαμς

90 ετών στις αρχές του επόμενου μήνα, ογκόλιθος της ιστορίας της κινηματογραφικής μουσικής και δεξί χέρι (και δεξί ημισφαίριο) του Στίβεν Σπίλμπεργκ σε δεκάδες ταινίες, ο συνθέτης βρίσκει, επιτέλους, την ταινία που θα εξιστορήσει την μεγάλη του συνεισφορά.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Πως αλλιώς; Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παράγει ντοκιμαντέρ για το μουσικό alter ego του, τον μεγάλο Τζον Γουίλιαμς

Η επίδραση του Τζον Γουίλιαμς στην κινηματογραφική μουσική - και την ποπ κουλτούρα - δεν μπορεί να αποδειχθεί γραπτά. Παρότι η εποχή του έχει περάσει, αφού η μόδα διανύει ένα ναδίρ και η τεχνοτροπία που υπηρετεί ο συνθέτης έχει εξοστρακιστεί από «ανώνυμα» σάουντρακ, ή ταινίες που έχουν διαφοροποιηθεί ολοκληρωτικά στο πώς χρειάζονται πια μια μουσική εξυπηρέτηση, το αποτύπωμά του τα τελευταία, τουλάχιστον, 47-48 χρόνια (από τα «Σαγόνια του Καρχαρία», δηλαδή) δεν μπορεί κανείς να το υπερβάλλει.

52 υποψηφιότητες για Όσκαρ (και 5 βραβεία) αργότερα (ουδείς περισσότερες φορές υποψήφιος πλην του Γουόλτ Ντίσνεϊ!), κοντά 200 μουσικές και μια συνεργασία που δεν έχει όμοιά της, η ώρα μιας ρετροσπεκτίβας έχει φτάσει. Τόσο το καλύτερο που ο άνθρωπος είναι εδώ, ακμαίος και ενεργός σταθερά κι αμείωτα - όπως άλλωστε πιστοποιεί και ο Π.Γκ. που τον είδε πρόσφατα και συναυλιακά. Αναπόφευκτα δε, το ντοκιμαντέρ θα έχει και την παραγωγική σφραγίδα του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Πρόσφατα ο Γουίλιαμς είπε ότι δεν αποσύρεται σε ότι αφορά τον Σπίλμπεργκ, αφήνοντας τον τελευταίο να δηλώνει ότι «πάντα λέγαμε ότι θα αποσυρθούμε ταυτόχρονα. Αφού λοιπόν δεν παραιτείται, ούτε κι εγώ θα το κάνω. Μένει τώρα να βρω τι στο διάολο θα κάνω επόμενα».

Η ζωή μας έχει αναμνήσεις κατάδικές της από την συνεργασία τους, άλλο ένα παράδειγμα του πώς κάποιες παρέες αλλάζουν τον κόσμο αλλάζοντας τις ζωές των ανθρώπων, οπότε τα νέα είναι καλά. Που έτσι κι αλλιώς θα ήταν καλά, λίγη ευγνωμοσύνη χρειάζεται (και καθόλου πλεονεξία), καθώς είναι ήδη τόσες πολλές οι συγκινήσεις που μέρος της ζωής μας αφιερώνεται στην απόλαυσή τους. Ωστόσο οι προσθήκες του Γουίλιαμς και πέρα από το σινεμά του Σπίλμπεργκ δεν είναι λιγότερο εμβληματικές ή, απλά, θεσπέσιες. Εξού και το ντοκιμαντέρ αναμένεται δεόντως. Τόσο ιστορικά/παιδαγωγικά, όσο και απολύτως...αυτοβιογραφικά.