Τρέιλερ «Music by John Williams»: Η ατελείωτη (μα τέλεια) μουσική

«Η μουσική είναι σαν αναπνοή, μάς στηρίζει, μάς κρατά στη ζωή.» Ο Τζον Γουίλιαμς, ο τελευταίος μιας γενιάς, και ο μεταξύ των πρώτων της επίσης, σε ένα ντοκιμαντέρ που θα μας κάνει να θέλουμε να ξαναδούμε/ξανακούσουμε καμμιά 50αριά ταινίες μονομιάς.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τρέιλερ «Music by John Williams»: Η ατελείωτη (μα τέλεια) μουσική

«Η μουσική αρκεί για μια ζωή, αλλά μια ζωή δεν αρκεί για τη μουσική», μια ακόμα μεγάλη αλήθεια που λέει ο Γουίλιαμς και δεν υπάρχει μουσικόφιλος να μην άρθρωσε κάποτε στη ζωή του. Το «Music by John Wiliams» είναι το νέο ντοκιμαντέρ του Disney+ για έναν αυθεντικό θρύλο του πόντιουμ, της παρτιτούρας, εκείνων των φοβερών αιθουσών ηχογράφησης που φιλοξενούν μια κοτζάμ συμφωνική ορχήστρα κι από πίσω προβάλλεται μια ταινία.

Για τον συνθέτη-μύθο έχουμε μιλήσει πολλές φορές, για το χρέος που του έχει το αμερικανικό σινεμά των τελευταίων 50+ ετών το ίδιο, ενώ πρώτα-πρώτα βέβαια είναι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ που δεν αδειάζει να τον εξυμνεί. Εδώ, δείτε στην αρχή του τρέιλερ ένα πείραμα που προτείνει. Δεν διστάζει δευτερόλεπτο να αυτοϋποτιμηθεί προκειμένου να αναδείξει την τεράστια σημασία του Γουίλιαμς. Πιο απλά: Μας υπαγόρευσε πώς να δούμε τις ταινίες που επένδυσε - και δεν μας πείραξε ποτέ αυτό.

Στο ντοκιμαντέρ παρελαύνει κόσμος και κοσμάκης, ευνοημένοι όλοι. Στη μέση ο 92χρονος συνθέτης, ακμαιότατος, κεφάτος, ζωντανεμένος από τη δύναμη της μουσικής. Δείτε τον πώς διασκεδάζει εκεί που θυμάται τι έπαιξε στον Σπίλμπεργκ ως πρόταση για το «Jaws».  Ένα «μικρό παιδί», γεμάτο απίστευτες μουσικές ιδέες, πλημμυρισμένο βραβεία, δόξα και τιμές (Όσκαρ, Γκράμι, Έμμι - 5, 26, 3 αντίστοιχα, μην πιάσουμε τις υποψηφιότητες...), μες το φως και την ευλογία-κατάρα να είναι ο τελευταίος μιας γενιάς, αυτός που «μόνος» κρατά πια την δάδα που ενώνει το κάπως μουσικά φτωχικό σήμερα (από πλευράς ποικιλομορφίας που φτάνει στον πολύ κόσμο) με μουσικές αναφορές 5 αιώνων. 

Να είναι γερός, να είναι έτσι. Ιδού το τρέιλερ, 1η Νοεμβρίου στο Disney+.

Γνωρίστε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος των 30ών Νυχτών Πρεμιέρας Η δουλειά δεν σταματά ποτέ: Ο Κλιντ Ίστγουντ κοιτάζει ήδη για το επόμενο σενάριο