Καθηγητής πανεπιστημίου ισχυρίζεται ότι το κινηματογραφικό 3D βελτίωσε την όρασή του!

Ένας άνδρας (καθηγητής πανεπιστημίου μάλιστα!) ισχυρίζεται ότι βλέπει σε μεγαλύτερο βάθος από τη στιγμή που είδε σε είδε σε 3D το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε - να τον πιστέψουμε;

Από τη Χριστίνα Λιάπη
Καθηγητής πανεπιστημίου ισχυρίζεται ότι το κινηματογραφικό 3D βελτίωσε την όρασή του!

Υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν το 3D γιατί θεωρούν ότι προσθέτει κάτι παραπάνω στην δράση ή την αφήγηση με την επιπλέον διάσταση και την αίσθηση του διαφορετικού. Υπάρχουν εκείνοι που το αντιπαθούν εξαιτίας της μειωμένης φωτεινότητας στην οθόνη, της αίσθησης ιλίγγου που μπορεί να δημιουργήσει και της πρόχειρης χρήσης του από στούντιο, που επιδιώκουν να μαζέψουν έξτρα λεφτά με κακές μετατροπές μετά τα γυρίσματα. Και υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι τους γιάτρεψε!

Ο Μπρους Μπρίτζμαν, καθηγητής πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ζούσε με χαμηλή όραση όλη του τη ζωή, μέχρι που είδε σε 3D το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε τον Φεβρουάριο του 2012. Έτσι, ισχυρίζεται, απέκτησε μία βελτιωμένη αίσθηση βάθους πεδίου, κάτι που συνέχισε και αφότου έφυγε από τον κινηματογράφο.

«Ξαφνικά διάφορα πράγματα ‘ξεπετάγονταν’ προς εμένα,» δήλωσε ο Μπρίτζμαν στο CNN ενθουσιασμένος με την βελτίωση της όρασής του. «Παλιότερα έβλεπα τον κόσμο τρισδιάστατο μόνο στη θεωρία, αλλά η πραγματική εμπειρία ήταν πιο επίπεδη. Δεν το συνειδητοποίησα μέχρι που είδα κάτι πραγματικά στερεοσκοπικό.»

Σήμερα ο Μπρίτζμαν προσπαθεί μέσω των πανεπιστημιακών μελετών του να καταλάβει το γιατί – μέχρι στιγμής προσανατολίζεται στη θεωρία ότι η εμπειρία του «Hugo» κατά κάποιον τρόπο προπόνησε τα μάτια του, τα οποία δεν κοιτούν εκ φύσεως στην ίδια κατεύθυνση την ίδια στιγμή, να επικεντρωθούν σε στερεοσκοπική εικόνα μπροστά του. «Ήταν τόσο μεγάλη σύμπτωση που έχω περάσει όλη μου τη ζωή να μελετώ την όραση, και μετά να συμβαίνει αυτό, οπότε θεώρησα ότι έπρεπε να μιλήσω για αυτό και ίσως να το καταλάβω με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσε ο πολύς κόσμος.»

Προφανώς η όρασή του δεν είναι τέλεια, αλλά έχει βελτιωθεί αρκετά για να μπορούμε να διερωτηθούμε αν οι στερεοσκοπικές εικόνες μπορούν να βελτιώσουν κάπως μια προβληματική όραση, σύμφωνα τουλάχιστον με έτερο καθηγητή πανεπιστημίου, τον Πολ Χάρις, που βέβαια ξεκαθάρισε: «Η 'βύθιση' σε μια τρισδιάστατη ταινία θα μπορούσε να βελτιώσει κάπως την όραση αλλά δεν πρόκειται να συστήσω μια ταινία σε ασθενή μου!»