Πιο γρήγορα από τη σκιά του: Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ έχει ήδη έτοιμη τη νέα ταινία του

Τρέιλερ για την «Kimi» με τις αντονιονικές ( ; ) της αναφορές, που θα προβληθεί στις 10 Φεβρουαρίου στο HBO Max.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Πιο γρήγορα από τη σκιά του: Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ έχει ήδη έτοιμη τη νέα ταινία του

Ας το ανακεφαλαιώσουμε μια φορά ακόμα. Σαν το Στίβεν Σόντερμπεργκ δεν υπάρχει κανείς. Αν ένας σύγχρονος δημιουργός, εισπνέει αέρα και εκπνέει σινεμά, αν στ' αλήθεια ένας σημερινός σινεμάνθρωπος ζει για να κάνει ταινίες, είναι αυτός. Αυτό δεν θέλει βέβαια να μειώσει κανέναν άλλον, ούτε να πανηγυρίσει αξιολογικά ότι ο Σόντερμπεργκ είναι ο «καλύτερος» εκεί έξω. Είναι όμως, ειδικά τώρα που βλέπουμε τον Γούντι Άλεν παραγκωνισμένο να πασχίζει να κρατήσει τον «ταινία ανά έτος» ρυθμό του, μακράν εκείνος που έχει ήδη κάνει περισσότερες ταινίες απ' όσες έχουν κάνει ηθοποιοί στο ίδιο διάστημα. (Ο Ντι Κάπριο είναι ένα παράδειγμα).

Το καλό επίσης είναι ότι βρίσκεται σε φόρμα (το «No Sudden Move» ήταν από τις εκπλήξεις του 2021 και μια από τις καλύτερες δουλειές του γενικώς) και αυτό είναι ευτυχές για την «Kimi», η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα είναι η ένατη (!) ταινία του από το 2017 όταν και επανήλθε από την αυτοεξορία του (μεγάλο αστείο κι εκείνο τότε, πόσο θα άντεχε χωρίς να κάνει ταινίες ο Σόντερμπεργκ).

Έτσι λοιπόν, μετά την πρόσφατη αναφορά του τι έκανε, τι είδε και τι διάβασε ο μεθαύριο 59χρονος δαίμονας, πάμε στο θρίλερ που έγραψε ο πάντα αξιόπιστος της δουλειάς Ντέιβιντ Κέπ, για μια νεαρή αγοραφοβική techno freak που υποψιάζεται «έγκλημα στο data stream» (κάπως έτσι δεν θα το έλεγε ο Γιάννης Μαρής πριν 60 χρόνια;) και προσπαθεί σε έναν κόσμο covid και γενικής ανησυχίας να βρει τι συνέβη. Πρωταγωνίστρια η Ζόε Κράβιτζ, που όλο και φέρνει στη μαμά της φυσιογνωμικά, δίπλα της η Ρίτα Γουίλσον, ενώ, περιττό να ειπωθεί μάλλον, φωτογραφία και μοντάζ υπογράφονται επίσης από τον σκηνοθέτη. Παστρικά πράγματα.

Κάπου στο βάθος υπάρχει η συνάντηση των...Blow (Up - Αντονιόνι και Out - Ντε Πάλμα), η όψη όμως είναι αυτό το techno εργαστηριακό του Σόντερμπεργκ και ελπίζει κανείς η φόρμα να συνεχιστεί και να μην είναι «ταινία να γίνεται». Ιδού το τρέιλερ:

Προχωρά προς κανονική διεξαγωγή το φεστιβάλ του ΒερολίνουΗ Όπρα Γουίνφρεϊ ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τον Σίντνεϊ Πουατιέ