Η Μάργκοτ Ρόμπι στη νέα ταινία του Kogonada

Aυτή η Barbie είναι indie! Το πρόσωπο του εισπρακτικού κολοσσού του 2023 θα συνεργαστεί με ένα αγαπημένο παιδί της κριτικής, έχοντας ως συνοδοιπόρο της τον Κόλιν Φάρελ.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Η Μάργκοτ Ρόμπι στη νέα ταινία του Kogonada

Γεννημένος στη Σεούλ, ο Kogonada έχει κατορθώσει να διατηρήσει έναν πέπλο μυστηρίου γύρω από το πρόσωπό του, κρατώντας μυστική την αληθινή του ταυτότητα και πραγματοποιώντας σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις. Πηγή έμπνευσης για το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο στάθηκε ο τακτικός συνεργάτης του Γιασουχίρο Όζου, ο σεναριογράφος Κόγκο Νόντα. Ο Kogonada απολαμβάνει εδώ και μια δεκαετία status ημίθεου ανάμεσα στους νέους αμερικανούς κριτικούς, χάρη σε μια σειρά από βίντεο δοκιμιακού χαρακτήρα πάνω σε δημιουργούς και τα μοτίβα τους, αρκετά εκ των οποίων έχουν συνοδεύσει κυκλοφορίες της Criterion. Mοιραία το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το ράθυμο «Columbus» (2017), μια ταινία πάνω στο βλέμμα και τους περιορισμούς του, στη σύγκρουση της παράδοσης με το σήμερα και στην αρχιτεκτονική,  θα καλωσοριστεί με διθυράμβους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχοντας metascore 89 στα 100 στο metacritic. 

Η δεύτερη ταινία του, «After Yang», δεν ενθουσίασε εξίσου την κριτική. Έχει 78 στο metacritic,θα μου πείτε, είσαι τρελός που τα γράφεις αυτά τα πράγματα, αλλά τα indie καλλιτεχνίζοντα αμερικάνικα ξεκινούν με βάση το 80 – συνήθως γράφουν γι’ αυτά τα τσικό που βλέπουν τις ταινίες στα φεστιβάλ και προσπαθούν να φτιάξουν το όνομά τους και όχι το βαρύ πυροβολικό του κάθε μέσου, οπότε βλέπεις βαθμολογίες που φτάνουν στο Έβερεστ. Το βασικό είναι ότι πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας στις αίθουσες και έκοψε το αστρονομικό ποσό των 586 εισιτηρίων.

Η τρίτη μεγάλου μήκους δουλειά του δύσκολα θα αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα. Πλάι στον Κόλιν Φάρελ, που πρωταγωνιστούσε και στον «Γιανγκ», θα εμφανιστεί η Μάργκοτ Ρόμπι, στην πρώτη της ταινία μετά τον εισπρακτικό θρίαμβο της «Barbie». «Α Big Bold Beautiful Journey» ο τίτλος, για την πλοκή ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα. Αναμένουμε.