Κι όμως, ακόμα κι αν είσαι ο Γιώργος Λάνθιμος, ακόμα κι αν η Διοίκηση ή, πιο σωστά, οι εκπρόσωποί της σπεύδουν να σε συγχαρούν που δόξασες την Ελλάδα με τις βραβεύσεις σου και τις ταινίες σου, δεν δικαιούσαι αποδοχή του αιτήματός σου για διενέργεια γυρισμάτων στην Ακρόπολη.
Ποιο ήταν το αίτημα της παραγωγής του «Bugonia»; Να πραγματοποιηθούν γυρίσματα στον βράχο της Ακρόπολης στις 10 Απριλίου από τις 6 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε και τα μέλη του αποφάσισαν ομόφωνα όχι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, από όπου αντλούμε την είδηση, ο λόγος δεν ήταν μόνο ότι θα δεσμευόταν ο χώρος για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα σε μέρα αιχμής – σ.σ. όχι όμως για το σύνολο της ημέρας- αλλά και η σκηνή που θα γυριζόταν (MAJOR SPOILER ALERT), η οποία θα περιλάμβανε εκατοντάδες πτώματα σκορπισμένα κατά μήκος του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.
Έχοντας δει το «Save the Green Planet», όπου βασίζεται η ταινία, υποψιαζόμαστε σε ποια πράξη της ταινίας θα ερχόταν αυτή η σκηνή, υποψιαζόμαστε επίσης ότι αν ο Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να γυρίσει αντίστοιχη σκηνή με τους κομπάρσους να χορεύουν ζωναράδικο και να φωνάζουν «να μας ζήσει η Ελλάδα», τα μέλη του ΚΑΣ θα απαντούσαν ομόφωνα κι εμφατικά «ναι» στο αίτημα της παραγωγής. Λυπηρό να αντιλαμβάνονται την έννοια της «διαφήμισης» της χώρας έτσι φολκλορικά οι εκπρόσωποι των θεσμών της. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, το ΚΑΣ αντιπρότεινε τον λόφο του Φιλοπάππου, με την παραγωγή να απαντά ομόφωνα όχι. Πιθανότατα, θα καταλήξουν να γυρίσουν τη σκηνή σε ένα άλλο μνημείο, σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη, όπου οι φορείς δεν θα έχουν πρόβλημα να κλείσει η πρόσβαση στους τουρίστες για λίγες μόνο ώρες, προκειμένου αυτό να εμφανιστεί σε μία παραγωγή μεγάλου στούντιο με την υπογραφή ενός από τους δημοφιλέστερους δημιουργούς των καιρών μας - και να αποκομίσει και όφελος πολλαπλάσιο της ενδεχόμενης «ζημίας».
Κι αφού θυμίσουμε ότι η Ακρόπολη έχει δοθεί για γυρίσματα ακόμα και στο εξάμβλωμα της Νία Βαρντάλος, που άκουγε στο όνομα «Έρωτας αλά Ελληνικά», να ευχηθούμε εις ανώτερα. Η φώτο που ακολουθεί είναι από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη και απεικονίζει το ιστορικό κρασί που συνόδευε εκείνη την αλησμόνητη παραγωγή. Ένα μνημείο για τις επόμενες γενιές.