Με αυτά τα λόγια του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα, ξεκίνησε η σημερινή εμπρηστική συνέντευξη τύπου με θέμα τη λειτουργία του Κέντρου αλλά και την γενικότερη κατάσταση του κινηματογράφου στην Ελλάδα του σήμερα.
Στη διάρκεια της μιάμισης ώρας που διήρκησε η συνέντευξη, ο Γενικός Διευθύντης του Ε.Κ.Κ, Γρηγόρης Καραντινάκης, μίλησε για τις εξελίξεις σε σχέση με τους στόχους που ο ίδιος είχε θέσει πριν ενάμιση χρόνο, ο κύριος Τζαβάρας ξεκάθαρισε την παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί με την πρόσφατη συνέντευξη του Γιάννη Σολδάτου στην «Ελευθεροτυπία», ενώ οι δημοσιογράφοι προχώρησαν σε αρκετές ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες έμειναν χαρακτηριστικά αναπάντητες ενώ κάποιες άλλες ήταν φανερό ότι ειπώθηκαν για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Υπογραμμίζοντας πολλές φορές την ύψιστη σημασία που έχει ο κινηματογράφος για τον ελληνικό πολιτισμό (αλλά και τον τουρισμό, όπως δεν έπαψε να επισημαίνει ο κύριος Τζαβάρας), ο κύριος Καραντινάκης προχώρησε σε έναν απολογισμό των δράσεων του Ε.Κ.Κ μέχρι στιγμής.
Από την σχεδόν ολοκληρωτική αποπληρωμή του χρέους του Κέντρου απέναντι στην κινηματογραφική κοινότητα – που αναμένεται να αποπληρωθεί στο σύνολο του μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου, μέχρι τη δημιουργία νέου κανονισμού χρηματοδοτήσεων που θα εισάγει για πρώτη φορά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, για χρηματοδότηση ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού ή και για ανάπτυξη σεναρίου, ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Κ.Κ έδωσε μια αίσθηση ελπίδας απέναντι στην στασιμότητα των τελευταίων ετών.
Ο κύριος Καραντινάκης αναφέρθηκε στην είσπραξη του χρωστούμενου (από το 2006) ΦΠΑ από το Δημόσιο και την είσπραξη της επιστροφής φόρου που αναλογεί από τα έσοδα των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, την αύξηση των πωλήσεων της Hellas Films κατά 232% (από 177.330€ σε 588.327€) και την εξασφάλιση της χορηγίας από τον ΟΠΑΠ, τη συνέχιση της χρηματοδότησης για την παραγωγή, προώθηση και διανομή ταινιών, την μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ε.Κ.Κ, αλλά και την υποστήριξη ελληνικών ταινιών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (MEDIA, Eurimages, ΕΣΠΑ κ.α.)
Ειδική μνεία έγινε και στη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το Athens Open Air Film Festival: «Σε συνέχεια της περσινής μας συνεργασίας με το 2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, το Ε.Κ.Κ θα συνεργαστεί και φέτος για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Στο πλαίσιο του εν λόγω φεστιβάλ, παράλληλα με τις προβολές και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα γίνει και η παραγωγή 5 ταινιών μικρού μήκους.»
Από τη μεριά του ο κύριος Τζαβάρας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της κρατικής πολιτικής απέναντι στον κινηματογράφο. Αυτοί είναι:
- Η βελτίωση των δομών και των λειτουργιών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο εμπλουτισμός και αναβάθμιση της προβολής ελληνικών ταινιών με ειδικό τμήμα ελληνικού κινηματογράφου (χωρίς να έχει αποφασισθεί αν θα πρόκειται για διαγωνιστικό ή όχι).
- Η ενίσχυση της παραγωγής ελληνικών έργων αφού «η προβολή και η προώθηση αυτών των έργων ισούται με προβολή της Ελλάδος και της σημασίας του προϊόντος που λέγεται ελληνικός κινηματογράφος.»
- Η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος κινήτρων ώστε να γίνει η Ελλάδα εκλυστικός τόπος γυρισμάτων ξένων παραγωγών.
- Η ενίσχυση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ώστε, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, να αποτελέσει το αρχείο όλης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.
Και αν οι δημοσιογράφοι ήταν δεκτικοί απέναντι στην ελπιδοφόρα παράθεση στοιχείων του κυρίου Καραντινάκη, και οι ερωτήσεις τους ήταν ως επί το πλείστον διευκρινιστικές και ήπιες, δεν χαρίστηκαν καθόλου στον κύριο Τζαβαρα, βρίσκοντας τις ανακοινώσεις του τουλάχιστον ασαφείς και επαναλαμβανόμενες. Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε η Μαρία Κατσουνάκη της «Καθημερινής», τα λεγόμενα του θύμιζαν τη «Μέρα της Μαρμότας».
Και από άλλους όμως εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια του κινηματογραφικού κόσμου «που περιμένει να ακούσει σαφείς δεσμέυσεις και όχι αόριστα ευχολόγια». Ο Κώστας Τερζής από την Αυγή, για παράδειγμα, ισχυριστηκε ότι ο Σολδάτος «θα έπρεπε να διωχθεί για αντιποίηση αρχής, εφόσον μίλησε εξ ονόματος του Υπουργείου», ενώ ο σκηνοθέτης Σταυρος Κωνστανταράκος κατηγόρησε τον Αναπληρωτή Υπουργό για την αόριστη και γενικόλογη αναφόρα του στην κινηματογραφική παιδεία, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις.
Όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο κύριος Τζαβάρας, χρονοδιάγραμμα για τον νέο νόμο δεν υπάρχει («Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» ήταν η τελική απάντηση του), και όσον αφορά την προσέλκυση ξένων παραγωγών αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «Δεν έχουμε καταλήξει σε κίνητρα. Η κατεύθυνση είναι να είναι όσο πιο ελκυστικά και να αξιοποιούν το φυσικό κάλλος και τα ιστορικά μνημεία της χώρας μας».
Όσον αφορά το θέμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε «το έλλειμα που υπάρχει στην προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και την ανάγκη δημιουργίας ενός ελληνικού τμήματος». Ο Αλέξης Γρίβας όμως – ανταποκριτής του μεγάλου περιοδικού Screen International και επί σειρά ετών βασικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – υπενθύμισε ότι το Φεστιβαλ της συμπρωτεύουσας προβάλλει κάθε χρόνο πολλές ελληνικές ταινίες «και δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με δημοσιογράφους και παραγωγούς από όλον τον κόσμο». Ο Αναπληρωτής Υπουργός τελικώς συμφώνησε και διευκρίνησε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη συρρίκνωσης του Φεστιβάλ και επιστροφής του σε εθνικό επίπεδο.
Πάντως, ο κύριος σκόπος της συνέντευξης – να ξεκαθαριστεί δηλαδή η κανονική λειτουργία του Κέντρου – επετεύχθη μέσω της ενημέρωσης του Γενικού Διευθυντή του, και της διευκρίνισης του Αναπληρωτή Υπουργού ότι ο Γιάννης Σολδάτος δεν είναι επίσημα διορισμένος σύμβουλός του, αλλά απλά «ένας άνθρωπος που συζητά μαζί του και ως εκ τούτου οι όποιες δηλώσεις του εκφράζουν μονό τον ίδιο και κανέναν άλλον.»
Η ουσία όμως σε όλα αυτά είναι να ξεκαθαριστεί επιτέλους εάν η πολιτεία διαθέτει ένα επίσημο και υλοποιήσιμο σχέδιο το οποίο θα μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα του ελληνικού κινηματογράφου και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.