Αφιέρωμα στην φιλμογραφία της Ζακλίν Λέντζου από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνηs του Λονδίνου

Ένα αφιέρωμα στην πολυσυλλεκτική δουλειά της Ζακλίν Λέντζου θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνηs του Λονδίνου με αφορμή την κυκλοφορία του κινηματογραφικού της ντεμπούτου «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» στις βρετανικές αίθουσες.

Από τον Πάνο Γκένα
Αφιέρωμα στην φιλμογραφία της Ζακλίν Λέντζου από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνηs του Λονδίνου

Πολυβραβευμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με τις ταινίες μικρού μήκους «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» (Χρυσή Αθηνά Μικρού Μήκους 2018), «Το Τέλος του Πόνου: Μία Πρόταση» (Χρυσή Αθηνά Μικρού Μήκους 2020) και «Αλεπού» (Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας Μ.Μ. 2016 και Αντρικής Ερμηνείας στον Νίκο Ζεγκίνογλου), η Ζακλίν Λέντζου συνεχίζει την εξαιρετική πορεία της (και) στο εξωτερικό.

Με αφορμή την έξοδο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της, «Σεληνη, 66 Ερωτήσεις» (πρόσφατε κέρδισε τα Ίρις Α' Αντρικού και Μοντάζ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου) στις βρετανικές αίθουσες, το σύνολο του έργου της σκηνοθέτριας θα παρουσιαστεί στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου στις 24 Ιουνίου.

Στις 23 Ιουνίου, η Ζακλίν Λέντζου θα παραδώσει Masterclass στο London Film School, όπου φοιτούσε και η ίδια στο παρελθόν, ενώ σήμερα, 22 Ιουνίου, η «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» θα προβληθεί στο BFI στο πλαίσιο του αφιερώματος «Woman with a Moving Camera».

Η Ζακλίν Λέντζου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το London Film School. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 4 μικρού μήκους ταινίες («Αλεπού», «Hiwa», «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς»,  «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» με τις οποίες διαγωνίστηκε και διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ όπως του Λοκάρνο, του Βερολίνου και των Καννών, ενώ το 2018 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής για τον «Έκτορα Μαλό» και το 2020 την Χρυσή Αθηνά μικρού μήκους για το «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ρετροσπεκτίβες της δουλειάς της έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, τον Καναδά, την Φιλανδία και τον Καναδά.