Και τώρα πάντως η φιλοδοξία, η πρώτη ύλη και ο πρώτος απόηχος (Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο), δείχνουν να εγγυώνται, ή έστω να αποσκοπούν, στο τοπ-250. Είναι καλό αυτό; Είναι κάλλιστο, λέμε εμείς, μιας και η ταινία του Φλάναγκαν δείχνει αυτό που στα χωριά μας λέμε «life affirming», (επιτέλους) μια ταινία χολιγουντιανά ονειρική, καλόψυχη, ταξιδευτική, μια ταινία που επιβεβαιώνει, αν όχι υπενθυμίζει, την ομορφιά της ζωής με εκείνον τον αφοπλιστικό τρόπο που κάποτε ενδιέφερε τον (καλύτερα εννοούμενο) λαϊκό κινηματογράφο.
'Ηδη από την διαφήμιση του τρέιλερ ο σκοπός είναι σαφής. Οι ιστορίες του Κινγκ που έγιναν ταινίες και αναφέρονται σε αυτό είναι τα «Stand By Me», «Πράσινο Μίλι» και... «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», οι τρεις κατ' εξοχήν ταινίες-μεταφορές Κινγκ που δεν ασχολούνται πρώτιστα με τον Τρόμο. Οι δύο εξ αυτών του μεγάλου Φρανκ Ντάραμποντ, που όπως και ο Φλάναγκαν έχει ασχοληθεί τρις με τον Στίβεν Κινγκ. Βέβαια το ρεζουμέ του είναι αξεπέραστο (η τρίτη είναι το «Mist»), αλλά και ο Φλάναγκαν είναι αξιοπρεπής με ένα περίτεχνο «Gerald's Game», ένα ανεκτό «Doctor Sleep» και τούτο που θα δούμε τι είναι - αν και να ομολογήσω έχω την καλύτερη προαίρεση.
Ο Τομ Χίντλστοουν είναι ο Τσακ, τον πλαισιώνουν Τσιγουέτελ Ετζιόφορ, Μαρκ Χάμιλ, Κάρεν Γκίλαν, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ και ο Κόντι Φλάναγκαν, γιος του Μάικ, ενώ για την ιστορία όλοι μας λένε ότι όσο λιγότερα ξέρουμε τόσο καλύτερα, οπότε κι εσείς μην πάτε γυρεύοντας να μάθετε τι γίνεται. Πάτε να το δείτε αδιάβαστοι, δεν πειράζει, ωραία δεν είναι να εκπλήσσεσαι; Κρατάμε λοιπόν μόνο το γενικόλογο «μια αξέχαστη ιστορία που μπλέκει τα είδη και μιλά για την ζωή του Τσαρλς 'Τσακ' Κραντζ καθώς βιώνει το θαύμα της αγάπης, της τραύμα της απώλειας αλλά και των πλήθος των κόσμων που εμπεριέχονται σε όλους μας». Η ιστορία θα ειπωθεί από το τέλος προς την αρχή. (σ.σ. Μεταφράζω ως «πλήθος κόσμων» το 'multitudes', το παρμένο από το ποίημα του Γουόλτ Γουίτμαν, 'Song of Myself', που περιέχει τον κλασικό στίχο, που αφορά και το έργο, 'I contain multitudes'.)
H Νeon βγάζει την ταινία στις 6 Ιουνίου, ανάμεσα στα box office λιοντάρια του καλοκαιριού. Να θυμίσουμε ότι και η «Ρίτα Χέιγουορθ» απέτυχε στις αίθουσες, αποκτώντας ζωή από στόμα σε στόμα στην συνέχεια. Βέβαια ο κόσμος 31 χρόνια πριν ήταν τοσο απελπιστικά άλλος (ως προς την Ψυχαγωγία) που αυτό ήταν εφικτό. Σήμερα κάτι ανάλογο, στην περίπτωση που ο Φλάναγκαν τα κατάφερε, φαντάζει εξαιρετικά μακρινό.
Απολαύστε τρέιλερ: