H Λιβ Ούλμαν μετανιώνει που δεν έπαιξε στο «Φάνι και Αλέξανδρος»

Ένα πρόσωπο που συνδέθηκε με τη φιλμογραφία του Σουηδού δημιουργού εξομολογείται ότι κακώς αρνήθηκε την πρόταση του να συμμετάσχει σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του και ότι ο Μπέργκμαν δεν την συγχώρησε ποτέ γι'αυτό.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
H Λιβ Ούλμαν μετανιώνει που δεν έπαιξε στο «Φάνι και Αλέξανδρος»

Από τις πιο αγαπητές δημιουργίες του Μπέργκμαν και σταθερά επανερχόμενη εναλλακτική χριστουγεννιάτικη προβολή, το «Φάνι και Αλέξανδρος» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια ταινία όπου δυο παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο τον ενηλίκων και την ανθρώπινη κατάσταση με τον άσχημο τρόπο, απέσπασε 4 Όσκαρ και μια θέση στην κινηματογραφική αιωνιότητα. Εκείνο που δεν μπόρεσε να αποσπάσει ποτέ ήταν η συμμετοχή της Λιβ Ούλμαν.

Λίγες φιλμογραφίες έχουν συνδεθεί τόσο με ένα πρόσωπο όσο αυτή του Μπέργκμαν με της Λιβ Ούλμαν (και με του Μαξ Φον Σίντοφ), ωστόσο η Ούλμαν αρνήθηκε να παίξει στο «Φάνι και Αλέξανδρος», μια απόφαση που στοίχισε στον Μπέργκμαν. Σε συνέντευξή της η Ούλμαν δηλώνει ότι κακώς τον απέρριψε.

«Του είπα ότι είχα δεχτεί μια άλλη πρόταση και δεν μπορούσα να το κάνω. Δεν με συγχώρησε ποτέ», εξομολογείται. «Επί έναν χρόνο μου έγραφε γράμματα τα οποία ξεκινούσαν με τη φράση “Αγαπητή Κυρία Ούλμαν”, το πήρε πολύ βαριά. Δεν μιλούσαμε για έναν χρόνο. Έχω μετανιώσει που δεν έκανα αυτή την ταινία. Μάλλον ήταν λάθος επιλογή, αλλά ήθελα να του δείξω ότι είμαι ανεξάρτητη. Δεν ήταν πάντα ρόδινη η σχέση μου με τον Μπέργκμαν. Οι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν το ακούν, γιατί νομίζουν ότι μοιάζω μαζί του, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ίνγκμαρ ήταν παιδί. Όταν σκηνοθετούσα το Faithless, δεν τον άφησα να μπει στα γυρίσματα παρά μόνο την τελευταία μέρα και ξέρετε τι έκανε; Πήγε και κρύφτηκε κάτω από μια κουβέρτα και έμεινε εκεί για ώρα μέχρι που το διαπίστωσε μια ηθοποιός, όταν είδε την κουβέρτα να κουνιέται, επειδή ο Ίνγκμαρ γελούσε από κάτω», κατέληξε η Ούλμαν.

Οι δηλώσεις της πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προώθησης του ντοκιμαντέρ «Liv Ullmann – Α Road Less Travelled», το οποίο συμμετέχει στις φετινές Κάννες και έχει προστεθεί ήδη στη must-watch λίστα μας.