Λογοκρισία αλά ιταλικά!

Σπάει ταμεία η ταινία - κόλαφος για τον Μπερλουσκόνι. Με αγωγές προσπαθεί να σταματήσει τη ρουμανική «Φραντσέσκα» η βουλευτής Αλεσάντρα Μουσολίνι

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Ερίκ Γκαντίνι παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Βιντεοκρατία», ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό πορτρέτο για τον Μπερλουσκόνι
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Ερίκ Γκαντίνι παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Βιντεοκρατία», ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό πορτρέτο για τον Μπερλουσκόνι

Στο επικό δράμα «Βaaria» του Τζουζέπε Τορνατόρε, που εγκαινίασε το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την προηγούμενη Τετάρτη, υπάρχει μία σκηνή που έκανε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ωρύεται από χαρά: ένας νεαρός Σικελός κομμουνιστής επιστρέφει βαριά απογοητευμένος στο χωριό του έπειτα από ένα ταξίδι στη Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του '50.

Το τέλειο άλλοθι για τον δεξιό Ιταλό πρωθυπουργό, που συμβαίνει να είναι και παραγωγός του φιλμ διά της μεγαλοεταιρείας του Medusa, κι ας σκηνοθετείται από έναν δηλωμένο αριστερό, κι ας αφορά την πορεία του σιτσιλιάνικου κομμουνισμού από τον πόλεμο έως τα χρόνια του '90.

Ανεξάρτητα αν ο ίδιος ο Τορνατόρε διαφωνεί, ο Μπερλουσκόνι αρέσκεται στη δική του ερμηνεία περί αντικομμουνιστικού μηνύματος.

Από την άλλη είναι μάλλον δύσκολο να εντοπίσει άλλοθι στο ντοκιμαντέρ «Βιντεοκρατία», που άλλωστε δεν είναι δική του μεγαλοπαραγωγή, αλλά ανεξάρτητη - φθηνή. Η ταινία του σουηδικής καταγωγής αλλά ιταλοθρεμμένου Ερίκ Γκαντίνι, που συμμετέχει στο τμήμα «Εβδομάδα Κριτικής» της Μόστρα, δεν έχει τίποτα το θετικό να υπονοήσει για τον μεγιστάνα των μίντια και δυνάστη του τηλεοπτικού τοπίου.


Ισα ίσα που τον παρουσιάζει ως τον αποκλειστικά υπεύθυνο για την ποιοτική παρακμή της ιταλικής TV τα τελευταία 30 χρόνια, άρα και για την πνευματική ενός λαού του οποίου το 80% έχει τη μικρή οθόνη ως πρωταρχική πηγή ενημέρωσης. Ενημέρωση; Ποια ενημέρωση, σε ένα κρατικό πρόγραμμα στημένο πάνω σε σόου με ημίγυμνα κοριτσάκια - για πολλούς καθρέφτης του προσωπικού γούστου του ίδιου του Μπερλουσκόνι.

Κόλαφος χωρίς ελαφρυντικά, που δεν θα άφηνε φυσικά τον διαβόητο πρωθυπουργό άπραγο. Τα διαφημιστικά τρέιλερ του φιλμ απαγορεύτηκαν στα κανάλια της RAI και της Mediaset τις παραμονές της εξόδου του στις αίθουσες, στις 4 Σεπτεμβρίου, κάτι φυσικά που περισσότερο το βοήθησε παρά το εμπόδισε να σκίσει στα ιταλικά ταμεία, με μέχρι στιγμής εισπράξεις που ξεπερνούν τα μισό εκατομμύριο ευρώ.

Δεν είναι, όμως, μονάχα οι παραπάνω ταινίες που προβάλλουν την ιταλική πολιτική ως ένα από τα βασικά θέματα των φετινών κινηματογραφικών πραγμάτων στο Λίντο. Πριν από λίγες μέρες η δεξιά βουλευτής Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του Μπενίτο, κινήθηκε νομικά για να σταματήσει δύο προβολές του κοινωνικού δράματος «Francesca».
Το φιλμ του Ρουμάνου Μπόμπι Παουνέσκου, που συμμετέχει στο τμήμα «Ορίζοντες», είναι ένα σχόλιο κατά της ξενοφοβικής μεταχείρισης των Ρουμάνων μεταναστών στην Ιταλία, με αφορμή και την παλαιότερη πολυσυζητημένη δήλωση της Μουσολίνι πως «οι Ρουμάνοι έχουν τον βιασμό στο DNA τους».

Η αφορμή, δε, για τη Μουσολίνι να βγει από τα ρούχα της ήταν μία συγκεκριμένη σκηνή μ' έναν Ρουμάνο μετανάστη να αποκαλεί την Ιταλίδα πολιτικό «τσούλα». Καλού - κακού, οι διανομείς της ταινίας αποφάσισαν από μόνοι τους να αποσύρουν δύο έξτρα προβολές για το κοινό στο Μέστρε της Βενετίας, αφού όμως πραγματοποιήθηκαν στο Λίντο οι κανονικές επίσημες παρουσιάσεις του φιλμ, το οποίο αναμένεται να βγει στις ιταλικές αίθουσες τον Οκτώβριο - εκτός φυσικά απροόπτου.

Ρόμπυ Εκσιέλ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ