Η ιστορία που περιβάλλει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ανταγωνίζεται το καλλιτεχνικό της μέγεθος. Περίφημα, η κριτική διχάστηκε (σχεδόν τυπικό φαινόμενο αυτό στον σκηνοθέτη), ωστόσο ήταν η βία που υποτιθέμενα αφύπνισε που έκανε όχι μόνο την λογοκρισία να πάρει φωτιά, αλλά και τον ίδιο τον Κιούμπρικ να ζητήσει από την Warner να αποσύρει το φιλμ από την διανομή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πράγμα που, αν αυτό λέει κάτι για την ισχύ του δημιουργού πίσω στα '70ς, και συνέβη.
Η είδηση της περιόδου, καθώς το τραβάει και ο συλλογικός οργανισμός των ημερών, είναι να θυμηθούμε τις μεθόδους του Κιούμπρικ, ώστε σιγά-σιγά να αρχίσει να χτίζεται ίσως και κάποια υπόθεση εκθρόνισής του επειδή, ας πούμε, ήταν αυταρχικός και απαιτητικός στο γύρισμα. Έτσι λοιπόν το -συνήθως ύποπτο- Indiewire, αναμοχλεύει την αντίδραση Μάλκολμ ΜακΝτάουελ όταν ο Κιούμπρικ ήθελε να κάνει μια (κάτι σαν) οφθαλμολογική εγχείρηση στην περίφημη σκηνή που κρατάνε τα μάτια του ultraviolent Άλεξ ανοιχτά με «μανταλάκια».
«Ένας ηλεκτρολόγος», λέει ο ΜακΝτάουελ, «φώναζε 'θέλει να σε σκοτώσει Μαλκ, θέλει να σε σκοτώσει'. Ο Κιούμπρικ ήταν αναμφιβολα control freak. Ενώ με ρωτούσε πώς το βλέπω για την συγκεκριμένη σκηνή, στο πλατώ ήταν ήδη ένας γιατρός από το Moorfields. Δεν θα αισθανθείς τίποτα μου έλεγαν, αλλά δεν ήταν τελικά και πολύ ακριβές καθώς τραυμάτισαν τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού μου. Ήταν μαρτύριο, αλλά ξέρεις, άξιζε», κλείνει ο ηθοποιός.
Ο ΜακΝτάουελ μίλησε και για την αρχική πικρία του προς την ταινία και την τεράστια δημοφιλία της. «Για τα πρώτα δέκα χρόνια την απεχθανόμουν. Ούτε ήθελα να μου την αναφέρουν την γ@αμημένη ταινία. Την είχα ξεπεράσει. Ηθοποιός είμαι, έπαιξα έναν φοβερό ρόλο, πήγα παρακάτω. Και μετά συνειδητοποίησα ότι ήταν αριστούργημα και ότι ήμουν μεγάλο, μεγάλο μέρος του. Το αποδέχεσαι και το απολαμβάνεις».
Υπάρχει βέβαια κι ένας λόγος ακόμα που ο ΜακΝτάουελ «τραυματίστηκε» από το φιλμ, και τον έχει δηλώσει έκτοτε, δεν αναφέρεται στην παρούσα είδηση: ήλπιζε ότι θα παρέμεναν φίλοι με τον Κιούμπρικ, για να διαπιστώσει ότι με την λήξη της συνεργασίας δεν υπήρχε προσωπικό φιλικό ενδιαφέρον από τον σκηνοθέτη.
Τέλος, ως προς την βιαιότητα του έργου, ο ηθοποιός δεν είναι και πολύ σίγουρος γιατί τόση φασαρία. «Φυσικά είναι ψυχολογικά ενοχλητικό, αλλά μόλις είδα την 'Άγρια Συμμορία' του Πέκινπα με τους μαζικούς πυροβολισμούς και την αιματοχυσία σε αργή κίνηση. Τέλειο. Σε σχέση με αυτό, το Πορτοκάλι είναι Ντίσνεϊ. Μόνο έναν γέρο κλωτσάνε και αυτό ήταν. Ακόμα και στην σκηνή του βιασμού ο Άλεξ τραγουδάει το 'Singin In The Rain' διάολε».
Ωραίος τύπος ο ΜακΝτάουελ.