Τα μπλε του Λος Άντζελες: Ο Μάικλ Μαν εκδίδει ένα prequel/sequel της θρυλικής «Έντασης»

Είδε κι αποείδε ο auteur της αιώνιας (μπλε) νύχτας της Δυτικής Ακτής με την αδυναμία παραγωγής νέας δουλειάς και παραδίδει στους λάτρεις της ταινίας του 1995 το «Heat 2», ένα βιβλίο-συνέχεια που διαδραματίζεται από το 1989 μέχρι το 2002.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τα μπλε του Λος Άντζελες: Ο Μάικλ Μαν εκδίδει ένα prequel/sequel της θρυλικής «Έντασης»

Είναι ενδεικτικό της έξωσης του «σκηνοθέτη» από το σημερινό Χόλιγουντ. Σκηνοθέτη υπό την έννοια του ανθρώπου που οραματίζεται δικές του ιδέες, όχι απαραίτητα ταιριαστές με το γενικότερο κλίμα (αλλά και ο «Νονός» το 1972 δεν ήταν καμμιά μόδα - και πάει λέγοντας στα ανάλογα παραδείγματα), που τις εξυπηρετεί με περφεξιονισμό και πατρική προστατευτικότητα μέχρι να δουν το φως της σκοτεινής αίθουσας. Μα, θα ρωτήσει κάποιος, ο Πολ Τομας Άντερσον πώς τα καταφέρνει; Αποτελεί εξαίρεση διότι είναι φθηνός και δεν του μιλάει κανείς, όπως λέει κι ο ίδιος. Πόσο βέβαια θα αντέξει κι αυτός είναι ερώτημα...

Ο Μάικλ Μαν όμως έχει το ελάττωμα να είναι πιο ακριβός στις παραγωγές του και οι ταινίες, παρότι ποτέ αποτυχημένες εισπρακτικά (πλην του «Blackhat», του 2015 κι έκτοτε αγνοείται ο άνθρωπος) απαιτούν ένα ενδιαφέρον από το στούντιο, μια κάλυψη τρόπον τινά και αυτά σε, συνήθως, macho (κριτικές βέβαια) ταινίες δεν πολυπερνάνε πια.

Έτσι λοιπόν, κι ενώ ο «Enzo Ferrari» (το biopic για τον μεγάλο άνδρα του Μαρανέλο και της φίρμας με το αλογάκι) είναι σε προπαραγωγή εδώ και μερικά χρόνια, ο Μαν έκατσε κι έγραψε ένα βιβλίο, Όχι με τα παθήματά του, αλλα με την διεύρυνση του σύμπαντος «Heat», που εδώ που τα λέμε ήταν σύμπαν από μόνο του με την διάρκεια, τους 15 χαρακτήρες και την άπταιστα δομημένη ιστορία του.

Στις 9 Αυγούστου λοιπόν βγαίνουν τα καλά νέα για τους λάτρεις της ιστορίας, με τον Μαν συνεπικουρούμενο από την Μεγκ Γκάρντινερ (!), την βραβευμένη με Έντγκαρ συγγραφέα θριλερικών ιστοριών (τέλειο πάντρεμα) για μια ιστορία που θα είναι prequel στα γεγονότα της ταινίας αλλά και συνέχεια των χαρακτήρων της μέχρι λίγο μετά την αυγή του μιλένιουμ.

Στις ιστορίες διαπλέκονται νέα heists, ταϊβανέζικη μαφία, Παραγουανά καρτέλ, νοτιονανατολική Ασία, ένας παγκόσμιος χάρτης φωτογραφημένος σε εξονυχιστική λεπτομέρεια από έναν μανιώδη...χαρτογράφο του εγκλήματος, των τρόπων του μα, κυρίως, των ανθρώπων και τον αντηχήσεων της μοντέρνας τραγωδίας στις ζωές τους.

Οι χαρακτήρες των Πατσίνο, Ντε Νίρο, Κίλμερ, Τρέχο, Βόιτ, Τζαντ, Nούναν είναι όλοι στο βιβλίο, που με την βοήθεια της Γκάρντινερ θα πρέπει να είναι προς το συναρπαστικό. Τώρα αν αυτό και η πιθανή εκδοτική του επιτυχία θα ανοίξει δρόμο για επιστροφή και στο σινεμά, δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι αλλά...

 

Το HBO Max φέρνει τα Χριστούγεννα νωρίτεραΗ μετεωρική λάμψη και ο άδοξος, πρόωρος χαμός του Γκασπάρ Ουλιέλ (1984-2022)