«Δύσκολο το παραδάκι»: Παραστατικός Μάικ Λι για τις περιπέτειες χρηματοδότησης του «Hard Truths»

Με άλλα λόγια στον αγώνα «Σκληρές Αλήθειες» vs. «Μεγάλες Ελπίδες» σημειώστε 1 στα της ζωής σοβαρών δημιουργών στον 21ο αιώνα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Δύσκολο το παραδάκι»: Παραστατικός Μάικ Λι για τις περιπέτειες χρηματοδότησης του «Hard Truths»

Ο Μάικλ Λι έκανε το σφοδρό ατόπημα να ζητήσει 18 εκατομμύρια (πέντε μέρες γυρισμάτων της Marvel πρέπει να είναι αυτό, μπορεί να λέω πολλές) για το «Peterloo» πίσω στο 2018. Του τα έδωσε η Amazon, προ-Covid όλα αυτά, και η ταινία έκανε 2 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Αυτό, στην κινηματογραφική Monopoly ισούται με Κάρτα ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ, οπότε ορίστε και τα 6 χρόνια ανάμεσα στις ταινίες. Για έναν δημιουργό που από το 1988 δεν έκανε ποτέ πάνω από 4 χρόνια ανάμεσα σε έργα και συχνά παρέδιδε κάθε 2-3. 

Δείτε το σημαδιακό «Μεγάλες Ελπίδες» του Μάικ Λι στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Έκτοτε ο Λι παλεύει να βρει λεφτά για την «επόμενη ταινία» του. Το «Hard Truths» δουλεύεται από το 2019 (!), η περιπέτειά του ξεκίνησε έκτοτε και είδε το διαμέτρημά του να απορρίπτεται και από τον Μέγα Χορηγό Περιεχομένου της εποχής μας, το Netflix, και τον ίδιο να επιδίδεται στην αγαπημένη του γκρίνια λέγοντας «ντροπή τους, γιατί έχουν λεφτά». 

Μέχρι το 2022 η ταινία ήταν στη νεκρή ζώνη των απραγματοποίητων σχεδίων, όταν η Bleecker Street και μια σειρά Ευρωπαίων χρηματοδοτών άλλαξαν την κατάσταση υποστηρίζοντάς το. Είναι βέβαια πολύ-πολύ χαμηλού προϋπολογισμού, αλλά κάτι μας λέει ότι και θα βγάλει 5 εκατομμύρια στην Αμερική, 15 στον υπόλοιπο κόσμο, και ότι θα το συζητήσουμε για τα Όσκαρ. Δεν μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει τόσο για τον πολλάκις υποψήφιο δημιουργό (7 φορές, πιο πρόσφατη το 2010). Μπορεί;

Η ταινία είχε την πρεμιέρα της στο Τορόντο τον περασμένο μήνα και οι κριτικές επιστρέφουν τον Λι στο σύνηθες απυρόβλητό του με ύμνους από τους Αγγλοσάξονες τουλάχιστον. Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο έπαιξε και στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης - και η υποδοχή ήταν ανάλογα υμνητική. 

Ο Λι πάντως, παρά το ότι «είναι αυξανόμενα δύσκολο να βρω το παραδάκι», όπως εγγλέζικα λέει για την δυσχέρεια να βρει ευνοϊκούς παραγωγούς, δεν σκοπεύει να αποσυρθεί. «Η απόσυρση δεν μου μοιάζει ιδιαίτερα γοητευτική. Έχω πολλά σχέδια γενικώς, δεν θα σας πω. Εξαρτάται από το τι λεφτά θα βρούμε.»

Μέσα στο μήνα θα βρεθεί και στην έδρα του παίζοντας το «Hard Truths» στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, η ταινία θα βγει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περιορισμένη διανομή στις 6 Δεκεμβρίου και στις 10 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, ενώ τον Ιανουάριο θα απλωθεί και σε ολόκληρο το Νησί. Περιμένουμε BAFTA, περιμένουμε δικαίωση, περιμένουμε ταινία. (Α, και κανένα τρέιλερ, χρήσιμο θα είναι.)

Η απόσυρση είναι μακριά: Ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν σκοπεύει να ρίξει τους ρυθμούς του 30ές Νύχτες Πρεμιέρας: Xιούμορ και αγωνία στο «Saturday Night»