«Πώς Ζεις;»: Νεότερα από την «μεγάλη, animated φαντασία» του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Με τίτλο παρμένο από ένα σπουδαίο ιαπωνικό ανάγνωσμα του 1937, η νέα, μάλλον τελευταία, ταινία του ιστορικού δημιουργού των Στούντιο Γκίμπλι δεν αναμένεται πριν από το 2023.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Πώς Ζεις;»: Νεότερα από την «μεγάλη, animated φαντασία» του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι ανήκει στην εκλεκτή ομάδα των δημιουργών που δεν παραλείπουμε να αναφερόμαστε συστηματικά. Ο λόγος απλός: Με την προετοιμαζόμενη ταινία, κατά τα φαινόμενα την τελευταία, έχει μια χούφτα 12 ταινιών που αποτελούν το ωραιότερο «ατομικό» επίτευγμα στον χώρο του animation. («Τελευταία» όχι για κάποιον δημοσιογραφικά μακάβριο λόγο, αλλά γιατί στα 81 του έχει ο ίδιος δηλώσει ότι αυτό θα συμβεί. Είθε να είναι τόσο μακρόβιος που να πλήξει και να θέλει να κάνει κι άλλη, όπως δύο φορές έχει συμβεί ήδη στο παρελθόν).

Το «How Do You Live?» εμπνέεται από το ομώνυμο βιβλίο του 1937 του Γιόσινο Γκενζαμπούρο, όχι όμως επειδή το αναπλάθει ευθέως, αλλά επειδή ο νεαρός κεντρικός του χαρακτήρας το έχει ευαγγέλιο της ζωής του. Το έργο, που αναφέρεται ήδη σαν «φαντασία μεγάλης κλίμακας» μας έχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ενθουσιασμένους - και υπομονετικούς. Το δεύτερο διότι ο Μιγιαζάκι έχει πει ότι περίπου ένας χρόνος εργασίας με το χειροποίητο σκίτσο, αναλογεί σε περίπου 12 λεπτά ταινίας. Τα αγαθά κόποις κτώνται.

Ο 15χρονος νεαρός ήρωας του έργου είναι ολομόναχος στο σύγχρονο Τόκιο, είναι μικρόσωμος για την ηλικία του και με μια ασταμάτητη τάση για αταξίες, όμως πρόσφατα έχασε τον πατέρα του. Όσο για το ερώτημα του τίτλου, ο Μιγιαζάκι απαντά ότι «κάνω αυτή τη ταινία επειδή δεν ξέρω την απάντηση». Άντε να μη τον αγαπάς.

Πρόσθετα όμως το «Πώς Ζεις;» είναι το δώρο του στον εγγονό του. Όπως λέει ο συνιδρυτής των Γκίμπλι, Τόσιο Σουζούκι, «είναι ο τρόπος του να πει ότι ο παππούς φεύγει σιγά-σιγά για τον επόμενο κόσμο, αλλά αφήνει πίσω του αυτό το έργο».

Προβλέπεται συγκίνηση μεγατόνων όταν με το καλό ετοιμαστεί, να τον κρατά η ζωή γερό, προς το '24 καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε μια απάντηση-συμβολή στο ερώτημα του τίτλου.