Τρέιλερ «Miyazaki, Spirit of Nature»: Ένα ντοκιμαντέρ για έναν ιερό Ιάπωνα δημιουργό

Η ζωή και το έργο του Χαγιάο Μιγιαζάκι, το χωρίς αδύναμες στιγμές έργο του ας σημειωθεί, σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στην Βενετία και θα έχει και μια προσεκτική αιθουσιακή διαδρομή. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τρέιλερ «Miyazaki, Spirit of Nature»: Ένα ντοκιμαντέρ για έναν ιερό Ιάπωνα δημιουργό

Ο Τότορο, η Μονονόκε, ο Πόνιο, ο Καλιόστρο, αλλά και έργα όπως το «Wind Rises», το περυσινό «Αγόρι και ο Ερωδιός» και βέβαια το «Spirited Away», συνθέτουν ένα ανυπέρβλητο σλάλομ δημιουργιών. Τις υπέγραψε ο Χαγιάο Μιγιαζάκι και η αλυσίδα είναι από κινηματογραφικά κέβλαρ και ανθρακονήματα, δεν σπάει, δεν σταματά να προστατεύει τους ήρωες, τα θέματα και την αισθητική που εσωκλείουν.

Τώρα έρχεται ένα ντοκιμαντέρ που θέλει να δει βέβαια τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ιάπωνα, κρατώντας μια ειδική βλέψη προς την σχέση του με την Φύση, έναν νευραλγικό παράγοντα του έργου του, τόσο δραματουργικά όσο και θεματικά, οικολογικά, εν τέλει, ανθρωπιστικά, με μια πολύ ευρύτερη έννοια από αυτήν που θα μας έβλεπε σαν το κέντρο της ζωής, αλλά σαν μέρος της εξαρτώμενο από το φυσικό περιβάλλον. Αλλού στο έργο του, σαν μαγική διδασκαλία, θα βρει κανείς και την αντίστιξη του κατασκευασμένου από εμάς και του αυθεντικού, του αρμονικού, κατά μια έννοια του ένθεου, του πνευματικού.

Φιλοδοξούμε το ντοκιμαντέρ να είναι αντάξιο ενός μεγάλου - και ενός σπουδαίου στούντιο - αρχικά το φεστβαλικό κύκλωμα θα «περπατήσει» την ταινία, ωστόσο κάποιες μεγάλες αγορές δεν αποκλείεται να διασφαλίσουν και μια προσεκτική αιθουσιακή πορεία.

Ιδού το τρέιλερ:

H Nίκι Γκλέιζερ είναι η νέα παρουσιάστρια των Χρυσών ΣφαιρώνΓεύση από «Maria»: Πρώτο απόσπασμα από την Τζολί ως Κάλλας