«Music by John Williams»: Ντοκιμαντέρ-φόρος ευγνωμοσύνης ανοίγει το φεστιβάλ του AFI

To Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, τιμά και τιμάται από τον τελευταίο των Μοϊκανών της μεγάλης παράδοσης της ορχηστρικής κινηματογραφικής μουσικής. Στίβεν Σπίλμπεργκ και Ρον Χάουαρντ στην παραγωγή.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Music by John Williams»: Ντοκιμαντέρ-φόρος ευγνωμοσύνης ανοίγει το φεστιβάλ του AFI

Αφήνοντας κάθε κριτική κατά μέρους, στο κάτω-κάτω δεν είναι ουσιωδώς βαρύνουσα, το καλύτερο όλων είναι ότι ο Τζον Γουίλιαμς είναι στον δικό του θρόνο και απολαμβάνει ένα πλήθος τιμών ενόσω ζωντανός και ακατάβλητος. Είναι ο γηραιότερος υποψήφιος για Όσκαρ, έχει πάρει 5 αγαλματίδια (έχει και 54 οσκαρικές υποψηφιότητες, 2ος πίσω μόνο από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ), έχει 26 Γκράμι, 3 Έμμι, και αν έκανε μουσική για το θέατρο θα ήταν με άνεση EGOT.

Ο Τζον Γουίλιαμς είναι ένα ολοζώντανο και ιερότατο τέρας, ο τελευταίος επιφανής με την σκυτάλη της συμφωνικής ορχηστρικής έκφρασης, μιας ιστορίας 200 ετών που ναι μεν υφίσταται ακόμα αλλά στο σινεμά απαξιώνεται και γενικώς αφορά όλο και λιγότερους. Το κράμα επιρροών του απέδωσε πολλά από τα κύρια σάουντρακ του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα, η ικανότητά του για μουσικό θέμα «πέρασε» το σινεμά προς άπαντες ακούοντες, ανέλκυσε το blockbuster, ομόρφυνε το σινεμά του Σπίλμπεργκ που βρήκε στο μπατόν του την πιο σφιχτοδεμένη συνεργασία σκηνοθέτη-μουσουργού της ιστορίας, σφράγισε με τον μουσικό του τρόπο το σινεμά όπως ελάχιστοι (ο Χέρμαν, ο Ζαρ, ο Ντελρί, ο Μπάρι, ο Ρότα, ο Νιούμαν, ο Μορικόνε) μπορούν να ισχυριστούν.

Τώρα τιμάται και σε ένα ακόμα ντοκιμαντέρ. Το οποίο θα ανοίξει το φεστιβάλ του American Fim Institute γιορτάζοντας μια καριέρα ευάριθμων δεκαετιών, μέσα από επιφανείς λάτρεις της. Θα μιλήσουν για αυτόν ο Σπίλμπεργκ, ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ (ο Βενεζουελάνος, κάποτε παιδί-θαύμα, διευθυντής της Ορχήστρας του Λος Άντζελες και σύντομα στην περίοπτη ηγετική θέση της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης), οι παραγωγοί Μάρσαλ και Κένεντι, ο Λούκας, ο Χάουαρντ, ο Κάσνταν, ο Κολούμπους, ο Μάνγκολντ, ο σπουδαίος ομότεχνος Άλαν Σιλβέστρι, αλλά και οι Τόμας Νιούμαν, Μπράντφορντ Μαρσάλις, Γιο-Γιο Μα, Ίτζακ Πέρλμαν. Όχι κακό line up, ε;

Το ντοκιμαντέρ σκηνοθετεί ο Λοράν Μπεζερό που απηχεί πολλούς λέγοντας: «Μεγαλώνοντας στη Γαλλία, ανακάλυψα τα σάουντρακς που αγόραζα σε βινύλιο μήνες προτού οι ταινίες έρθουν στην χώρα μου από την Αμερική. Ήταν ο συνθέτης που ταυτίστηκα αμέσως. Τα σκορ του με έκαναν να ερωτευθώ τη μουσική και μου έδωσαν σε πολύ νεαρή ηλικία να καταλάβω τι θα πει μια μουσική να έχει κινηματογραφικού χαρακτήρα αφηγηματικότητα.»

To ντοκιμαντέρ θα βγει σε κάποιες αίθουσες στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα τα έχουμε ξεπεράσει αυτά προ πολλού, και την 1η Νοεμβρίου θα βγει στο Disney+.

47o Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας: Τα πάντα για τη φετινή διοργάνωση Ο Τιμ Μπέρτον κόντεψε να αποσυρθεί μετά τον «Dumbo»!