Οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

H «Χιντ Ρατζάμπ» που συγκλόνισε τη Βενετία και το κοινό των Νυχτών Πρεμιέρας ξεχωρίζει από το πολυσυλλεκτικό κινηματογραφικό πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ιρλανδικό «Christy» και την τελευταία ταινία του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ (The Voice of Hind Rajab)

Πώς μένει κανείς απαθής μπροστά στις απεγνωσμένες ικεσίες για βοήθεια ενός εξάχρονου κοριτσιού από την Παλαιστίνη, το οποίο βρίσκεται παγιδευμένο σε ένα αυτοκίνητο που έχουν μόλις γαζώσει οι σφαίρες των Ισραηλινών, κρυμμένο ανάμεσα στα νεκρά σώματα των δολοφονημένων συγγενών της και ολομόναχο καθώς ο κίνδυνος κοντοζυγώνει;

Η ταινία της Μπεν Χάνια  έχει ήδη επιλεγεί ως επίσημη υποψηφιότητα της Τυνησίας στα προσεχή Όσκαρ, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ πραγματοποίησε την πανελλήνια πρεμιέρα της στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Σκηνοθεσία: Καουτέρ Μπεν Χάνια 

Για τον Κρίστι (Christy)

Ήρωας της ταινίας είναι ένας 17χρονος ορφανός, με βίαιο παρελθόν, ο οποίος αναγκάζεται να μετακομίσει από το σπίτι της ανάδοχης οικογένειας στην οποία έμενε ως τώρα. Μέχρι να αποφασιστεί η κοινωνική επανένταξή του, φιλοξενείται προσωρινά στο σπίτι του μεγαλύτερου αδερφού του και της γυναίκας του, στο Κορκ. Ο περίγυρος όμως τον καλεί να γίνει ξανά παραβατικός, την ίδια ώρα που ο αδερφός του πασχίζει να τον κρατήσει στον ίσιο δρόμο.

Κι αυτό που μοιάζει στα χαρτιά με σκυθρωπό δράμα, μεταφράζεται σε ένα φιλμ φτιαγμένο για να ζεστάνει την καρδιά και να ανταμείψει με άφθονα χαμόγελα το κοινό. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Generation» του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου.

Σκηνοθεσία: Μπρένταν Κάντι

Απόδραση στη Νορμανδία (The Great Escaper)

Το καλοκαίρι του 2014, ο 89χρονος Μπέρναντ Τζόρνταν έγινε διεθνώς γνωστός για την εντυπωσιακή του «απόδραση» από τον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε, προκειμένου να τιμήσει τους βετεράνους στον εορτασμό της 70ής επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία. Η ιστορία του ενθουσίασε τον κόσμο, καθώς αντικατόπτριζε το αποφασιστικό πνεύμα της γενιάς του.

Η ταινία σηματοδοτεί τις τελευταίες κινηματογραφικές εμφανίσεις τόσο του Μάικλ Κέιν, όσο και της Γκλέντα Τζάκσον.

Σκηνοθεσία: Όλιβερ Πάρκερ

Σιωπηλή Αγάπη (Deaf)

Η Άντζελα, μια κωφή γυναίκα, περιμένει παιδί με τον σύντροφό της, τον Έκτορ. Η άφιξη του μωρού διαταράσσει τη σχέση τους, αναγκάζοντας την Άντζελα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανατροφής της κόρης της σε έναν κόσμο που δεν είναι φτιαγμένος γι' αυτήν.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Έυα Λιμπερτάντ άνοιξε πριν λίγες μέρες την 38η έκδοση του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία: Εύα Λιμπερτάντ

Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων

Παραμονή Χριστουγέννων, ο σκληρόκαρδος και φιλάργυρος Λυκούργος θα ανασύρει τη χαμένη του ανθρωπιά για μια ζωή, γεμάτη αγάπη και γενναιοδωρία, χάρη σε τρία απρόσκλητα πνεύματα.

Ελληνική διασκευή της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Ντίκενς με τον Κύπριο κωμικό Λώρη Λοϊζίδη στον κεντρικό ρόλο.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Κανάκης

Πέντε Νύχτες στου Φρέντυ 2 (Five Nights at Freddy’s 2)

Ένας χρόνος έχει περάσει μετά τον εφιάλτη στην πιτσαρία του Φρέντι. Οι ιστορίες που κυκλοφορούν για όλα όσα συνέβησαν εκεί έχουν καθιερωθεί πια ως αστικοί μύθοι, δίνοντας έμπνευση για το πρώτο φεστιβάλ της πόλης αφιερωμένο στα σκοτεινά συμβάντα.

Υπήρξε επιτυχία για την Blumhouse η πρώτη διασκευή του γνωστού videogame, αναπόφευκτο το sequel.

Σκηνοθεσία: Έμα Τάμι

Το Ταρανδάκι των Χριστουγέννων (Niko: Beyond the Northern Lights)

Ο Νικ, ένα ταρανδάκι πολύ δεμένο με την οικογένειά του, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να ενταχθεί στους Ιπτάμενους Ταράνδους και να πετάξει στο πλευρό του πατέρα του, του θρυλικού Πράνσερ. Όμως η εμφάνιση της μικρής φιλόδοξης Στέλλας, που κι εκείνη ονειρευόταν να πετάξει με το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη, έρχεται να ταράξει τα νερά.

Σκηνοθεσία: Κάρι Γιούσονεν, Γιέργκεν Λέρνταμ

Aποκλειστικό featurette από το «Wicked: For Good»«Η πιο μεγάλη μου επιτυχία είναι να είμαι ευτυχισμένη»: Η Τζόντι Φόστερ τιμάται στο Φεστιβάλ του Μαρακές