Oι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

Η επιστροφή του Αστερίξ, του Σαμ Μέντες και του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, δυο φίλοι, ένας ασβούλης, ένας από τους διαγωνιζόμενους στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και μια σπονδυλωτή ελληνική ταινία στο πρόγραμμα των κινηματογράφων από την ερχόμενη Πέμπτη.

Από τον Γιάννη Βασιλείου
Oι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

 H Αυτοκρατορία του Φωτός (Empire of Light)

Η καθημερινότητα μιας ομάδας υπαλλήλων ενός κινηματογράφου μιας αγγλικής παραθαλάσσιας πόλης το 1980, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Χίλαρι, μια μανιοκαταθλιπτική σαραντάχρονη που θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον νεοπροσληφθέντα Στίβεν.

Με τον κεντρικό χαρακτήρα βασισμένο στη μητέρα του, η «Αυτοκρατορία του Φωτός» συνιστά μια πιο προσωπική υπόθεση για τον Σαμ Μέντες, ο οποίος υπογράφει για πρώτη φορά μόνος του το σενάριο μιας ταινίας του. Υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας για την καλαίσθητη δουλειά του Ρότζερ Ντίκινς.

Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες

Αστερίξ και Οβελίξ: Στον Δρόμο για την Κίνα (Asterix & Obelix: L’Empire Milieu)

Βρισκόμαστε στο 50 Π.Χ. H Αυτοκράτειρα της Κίνας φυλακίζεται έπειτα από ένα πραξικόπημα που οργάνωσε ένας προδότης πρίγκιπας. Η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας το σκάει και σπεύδει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια σε ένα μικρό γαλατικό χωριό που εξακολουθεί να αντιστέκεται στον κατακτητή.

Γκιγιόμ Κανέ και Ζιλ Λελούς επιχειρούν να μπουν στα παπούτσια των Κριστιάν Κλαβιέ και Ζεράρ Ντεπαρντιέ, με τον πρώτο να σκηνοθετεί κιόλας αυτή την πανακριβή live action μεταφορά των περιπετειών των πολυαγαπημένων Γαλατών, που δεν στηρίζεται σε κάποιο προϋπάρχον τεύχος. Βενσάν Κασέλ, Μαριόν Κοτιγιάρ και Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς συμπληρώνουν το καστ.

Σκηνοθεσία: Γκιγιόμ Κανέ

Χτύπος στην Καμπίνα (Knock at the Cabin)

Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε μια απομακρυσμένη καλύβα, ένα νεαρό κορίτσι και οι δυο γονείς του καταλήγουν όμηροι τεσσάρων οπλισμένων αγνώστων με άγνωστα κίνητρα οι οποίοι απαιτούν από την οικογένεια να προβεί σε μια αδιανόητη επιλογή προκειμένου να αποτραπεί το τέλος του κόσμου.

Ο Μ.Νάιτ Σιάμαλαν επιστρέφει στο σινεμά δωματίου με ένα θρίλερ οικιακής εισβολής βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και τον Ντέιβ Μπαουτίστα σε κόντρα-ρόλο.

Σκηνοθεσία: Μ.Νάιτ Σιάμαλαν

Mέρες Ξηρασίας (Burning Days)

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τουρκίας ο νεοφερμένος εισαγγελέας Εμρέ καλείται να αντιμετωπίσει τα πολιτικά σκάνδαλα της τοπικής εξουσίας, το πρόβλημα της διαχείρισης της ύδρευσης και έναν βιασμό, στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας.

Συμμετοχή στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του 75ου Φεστιβάλ Καννών για αυτή τη συμπαραγωγή Τουρκίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Κροατίας.

Σκηνοθεσία: Εμίν Αλπέρ

Δύο Φίλοι και ένας Ασβούλης (Two Buddies and a Badger: The Great Beast)

Η ζωή στο τούνελ κυλάει όμορφα για τον Τούτσον, τον Λούντιγουντ και τον Ασβό, μέχρι που μία αυστηρή υπάλληλος του τρένου αποφασίζει να τους διώξει. Μόνο ο  θρυλικός πειρατής Καπετάν Τούτσον μπορεί να τους σώσει. Για να τον βρουν, ταξιδεύουν στα πιο απίστευτα μέρη μέχρι που συνειδητοποιούν ότι η βοήθεια που ψάχνουν είναι πολύ κοντά τους, έχει εκατό κεφάλια και πάνω από δεκατέσσερα πόδια.

Σίκουελ ενός νορβηγικού animation του 2015 που θα προβληθεί μεταγλωττισμένο στα ελληνικά

Σκηνοθεσία: Γκανχιλντ Ένγκερ, Ρουν Σπανς

Καθαρτήριο

Ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερο του φίλο. Επτά διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν, τη χάνουν.

Σπονδυλωτό φιλμ με τη Μαρία Ζορμπά, τον Θοδωρή Κατσαφάδο και τον Γιάννη Κοκιασμένο σε σκηνοθεσία Βασίλης Μαζωμένου. Συμμετείχε στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος