«Not a Bride»: Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ δια χειρός Πέδρο Αλμοδόβαρ και Πενέλοπε Κρουζ

Λιγο πριν μπουν στη φετινή αρένα των βραβείων με τις «Παράλληλες Μητέρες», ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και η φίλη και μούσα του, Πενέλοπε Κρουζ συναντιούνται σε ένα ντοκιμαντέρ με ένα θέμα επίκαιρο, αναγκαίο και το λιγότερο, τραχύ.

Από τον Χρήστο Πολίτη
«Not a Bride»: Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ δια χειρός Πέδρο Αλμοδόβαρ και Πενέλοπε Κρουζ

Η Paramount+, στην «μόδα» που θέλει κάθε πλατφόρμα που σέβεται τον εαυτό της να προσλαμβάνει «σοβαρούς» δημιουργούς για να φέρουν την απαραίτητη αίγλη, προσέγγισε την Πενέλοπε Κρουζ και την El Deseo του Πέδρο Αλμοδόβαρ και θα συνεργαστούν για μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Not a Bride».

Το ντοκιμαντέρ, στο οποίο η Κρουζ θα έχει χρέη αφηγητή και παραγωγού, θα ρίξει φως στις περιπτώσεις εκείνες που ανήλικα κορίτσια, πολλές φορές σε αρκετά μικρή ηλικία, εξανάγκαζονται σε γάμους με μεγαλύτερους άνδρες, παρά τη θέλησή τους, ένα φαινόμενο που «ανθίζει» σε αρκετές χώρες του Ισλάμ, μετά και την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Η σειρά ντοκιμαντέρ ωστόσο θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, παραουσιάζοντας διάφορες περιπτώσεις «ανήλικων» γάμων σε χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες.

Τα τέσσερα μέρη του «Not a Bride» γυρίζονται σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Girls Not Brides» που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον ισλαμικό πληθυσμό, αλλά και τον δυτικό κόσμο για να απαγορεύσει αυτή την τακτική, που θέλει περισσότερα από 12 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως τον χρόνο να εξαναγκάζονται από τις ίδιες τους τις οικογένειες να παντρευτούν πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια, με το χρήμα να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.

Είναι συγκλονιστικό να συνειδητοποιεί κανείς πως περίπου 650 εκατομμύρια γυναίκες (!) ζουν σήμερα και έχουν επηρεαστεί από τους κατ’ ανάγκη αυτούς γάμους.

Αρκετοί οργανισμοί, φεμινιστικές ομάδες, εταιρίες και «θύματα» συνεργάζονται για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2022 για την Paramount+, με την Κρουζ και τον Αλμοδόβαρ να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του.