Σε ένα ιδανικό σύμπαν η παρακάτω είδηση δεν θα θεωρούνταν είδηση. Σε εκείνο το σύμπαν οι ατομικές ελευθερίες θα ήταν αυτονόητες και η σεξουαλική προτίμηση δεν θα ήταν αφορμή για διάκριση ανάμεσα στους πολίτες όσον αφορά τα δικαιώματά τους για ελεύθερη έκφραση, ούτε μία πληροφορία που θα έπρεπε κανείς να ανακοινώσει. Επειδή όμως εν έτει 2013 είμαστε ακόμα μακριά από αυτόν τον κόσμο, νέα όπως αυτά είναι ταυτόχρονα μια μελαγχολική υπενθύμιση της ζοφερής πραγματικότητας αλλά και μια ελπίδα ότι κάτι, σιγά-σιγά, μπορεί να αλλάξει.
Μιλάμε φυσικά για τον απαράδεκτο ομοφοβικό νέο νόμο της Ρωσίας, που απαγορεύει την διάδοση πληροφοριών σχετικά με την ομοφυλοφιλία («ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», όπως αναφέρεται) σε ανήλικους και έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, από τα υψηλότερα κλιμάκια του πολιτικού χώρου (ο Μπάρακ Ομπάμα έχει εκφράσει δημόσια τον προβληματισμό και τη δυσαρέσκειά του) ως και τον χώρο του αθλητισμού (οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014 θα γίνουν στη Ρωσία και ήδη πολλοί αθλητές έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους).
Η σημερινή σχετική είδηση, όμως, έρχεται από τον κόσμο του σινεμά και της τηλεόρασης: ο Γουέντγουορθ Μίλερ, πρωταγωνιστής του «Prison Break» και σεναριογράφος του «Stoker», αρνήθηκε πρόσκληση κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης με δημόσια επιστολή του, στην οπόια παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι μιλά ως ένας «βαθιά ανήσυχος για την κατάσταση» γκέι άνδρας.
«Σας ευχαριστώ για την ευγενική πρόσκληση», γράφει στο γράμμα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα GLADD. «Έχω στο παρελθόν απολαύσει τις επισκέψεις μου στη Ρωσία και είμαι εν μέρει ρώσικης καταγωγής, οπότε θα μου ήταν πολύ ευχάριστο να πω το ναι.
Όμως, ως γκέι άνδρας, πρέπει να αρνηθώ.
Ανησυχώ βαθιά για τον παρόντα χειρισμό των γκέι ανδρών και γυναικών από την ρώσικη κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτη και δεν μπορώ να συμμετάσχω με καθαρή συνείδηση σε μια εορταστική περίσταση σε μια χώρα όπου άνθρωποι σαν και μένα δεν έχουν το βασικό δικαίωμα να ζουν και να αγαπούν ανοιχτά.
Ίσως, αν και όποτε οι συνθήκες βελτιωθούν, θα μπορέσω να κάνω μια διαφορετική επιλογή. Ως τότε...», συμπλήρωσε.
Μπορεί ο Μίλερ να μην είναι ένα αρκετά τρανταχτό όνομα για να προκαλέσει πραγματική ζημιά στην δημοφιλία της κυβέρνησης Πούτιν με αυτή του τη δήλωση αλλά, ως μια προσπάθεια αντίστασης σε μια σοκαριστικά οπισθοδρομική πολιτική, είναι μια θαρραλέα και αξιόλογη κίνηση σε κάθε περίπτωση - ακόμη και στις σχετικά πιο ανοιχτόμυαλες σε αυτά τα θέματα ΗΠΑ, η παραδοχή των σεξουαλικών σου προτιμήσεων δεν έρχεται χωρίς το αντίστοιχο ρίσκο, ειδικά για έναν νεαρό ηθοποιό του Χόλιγουντ που μπορεί να βλάψει την καριέρα του ως πρωταγωνιστής.
Διαβάστε την πρωτότυπη επιστολή παρακάτω: