Από το 2009 προσπαθεί η Sony να μεταφέρει στην οθόνη τη βιογραφία του Γιουτζίν Άλεν με τίτλο «The Butler», μια ιστορία βασισμένη στο εμπνευσμένο άρθρο του Γουίλ Χέιγουντ στη Washington Post το 2008 με τίτλο «A Butler Well Served By This Election»: το άρθρο έκανε γνωστή την ιστορία του αφροαμερικανού Άλεν, που υπηρέτησε ως μπάτλερ στο Λευκό Οίκο από το 1952 ως το 1986, κάτω από την προεδρία 8 εκλεγμένων προέδρων. Παρά τις καθυστερήσεις, το πρότζεκτ φαίνεται πως παίρνει τελικά σχήμα και μάλιστα με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Λι Ντάνιελς, που αναδείχτηκε με τη «Μονάκριβη» και επιστρέφει σε φιλμ με κοινωνικό χαρακτήρα. Στη λίστα των επιλογών του για το καστ ο Χιου Τζάκμαν, ο Τζον Κιούζακ, η Μίλα Κούνις, ο Ντέιβιντ Ογιελόβο, αλλά και η Όπρα Γουίνφρεϊ.
Η ιστορία του μπάτλερ είναι εντυπωσιακή. Όταν προσελήφθη για πρώτη φορά σα νεαρός βοηθός στην κουζίνα, στην πατρίδα του τη Βιρτζίνια δεν του επιτρεπόταν ούτε να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες τουαλέτες. Καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της ιεραρχίας ως υπάλληλος του Λευκού Οίκου, έζησε από κοντά τα σημεία σταθμούς στην ιστορία της χώρας του: Βιετνάμ, οι δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και των αδελφών Κένεντι. Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή το ξάφνιασμα ευτυχίας του Άλεν με την εκλογή Ομπάμα, παρά τη συμπτωματική απώλεια της αγαπημένης του γυναίκας στην ηλικία των 65, μία μόλις ημέρα πριν από τις εκλογές.
Ο Ντάνιελς πάντως κινήθηκε στις επιλογές του ανάμεσα σε παλιούς συνεργάτες – η Γούνφρεϊ ήταν παραγωγός στη Μονάκριβη, ο Τζάκμαν είχε δεσμευτεί να πρωταγωνιστήσει στην επίσης καθυστερημένη δραματική κοινωνική ταινία «Selma», ενώ και ο Κιούζακ είναι ήδη στο καστ για το θρίλερ «The Paperboy», που ούτε κι αυτό πρόκειται να το δούμε πριν από το 2013.
A.N