Ο όρος «tent-pole» (που κυριολεκτικά μεταφράζεται στον πάσσαλο που κρατά μια σκηνή) στον κόσμο του κινηματογράφου αναφέρεται σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία που φέρνει πολλά έσοδα στα στούντιο και μπορεί με τα κέρδη της να χρηματοδοτήσει άλλες μικρότερες ταινίες ή να γίνει η ναυαρχίδα ενός τεράστιου φραντσάιζ που θα περιλαμβάνει από σίκουελ μέχρι παιχνίδια.
Τα τελευταία χρόνια, μετά τις επιτυχίες σειρών ταινιών όπως ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», οι «Πειρατές της Καραϊβικής» και η τριλογία του «Σκοτεινού Ιππότη», το Χόλιγουντ έχει κυριευθεί από μια φρενίτιδα να δημιουργήσει τα επόμενα φραντσάιζ – χρυσές χήνες, και για να το επιτύχει προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει ολοένα και περισσότερες ταινίες «tent-pole».
Το φετινό «καλοκαίρι της καταστροφής», όμως, ήταν μια τεράστια ψυχρολουσία για τα στούντιο που είδαν ταινίες με μπάτζετ εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων («Μοναχικός Καβαλάρης», «After Earth», «Pacific Rim», «Λευκός Οίκος: Η Πτώση» και «R.I.P.D») να πατώνουν στα ταμεία.
Με τα γενικά έσοδα του αμερικάνικου box office να έχουν πέσει κατά 19% από την ίδια περίοδο πέρυσι, το κοινό δείχνει να έχει μπουχτίσει με την ύπαρξη μιας ταινίας - event σχεδόν κάθε εβδομάδα. Και μεγαθήρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως ο Στίβεν Σπίλμπερκ, ο Τζορτζ Λούκας και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, έχουν ανοιχτά δηλώσει την αντίθεσή τους στις σύγχρονες χολιγουντιανές πρακτικές.
Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, όχι και ο πρώην ντοκιμαντερίστας Πολ Γκρίνγκρας (Τριλογία του «Τζέισον Μπορν»), ο οποίος στο πλαίσιο μιας συνέντευξης του για τη νέα του ταινία «Captain Phillips» - με τον Τομ Χανκς στο ρόλο ενός καπετάνιου που παραδόθηκε όμηρος σε πειρατές για να σώσει το πλήρωμά του - σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων «tent-poles», επειδή «είναι οι γιγάντιοι οδηγοί που επιτρέπουν στις τουρμπίνες της βιομηχανίες να λειτουργούν.»
«Αυτός δεν είναι λόγος να είμαστε επιεικείς ή να μην κρίνουμε τις συγκεκριμένες ταινίες», εξήγησε. «Ως δημιουργός, όμως, νιώθω ότι είναι μια απίστευτα δύσκολη δουλειά το να δημιουργήσεις παγκόσμια κινηματογραφική διασκέδαση».
Σαν απάντηση στις μεγάλες αποτυχίες της σεζόν, ο Γκρίνγκρας ανέφερε πρόσφατα παραδείγματα κοστοβόρων φιλμ που πήραν ρίσκα και επιβραβεύθηκαν στα ταμεία. «Έχει υπάρξει μια σειρά ταινιών που δεν δούλεψαν τελευταία, αλλά δεν έχει περάσει καιρός από τότε που γιορτάζαμε με ταινίες όπως το "Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή"» επισήμανε. «Δεν μπορεί να περιμένεις κάθε ένα από αυτά τα φιλμ να είναι ένα ένα “Inception” ή ένα “Μπορν”».
Βέβαια, αν είσαι ο σκηνοθέτης του τελευταίου μιλάς από μια σχετικά ευνοϊκή θέση, αλλά ας ρωτήσει ο Γκρίνγκρας και τον Γκορ Βερμπίνσκι... Ίσως ο σκηνοθέτης ενός από τα πιο επιτυχημένα φραντσάιζ όλων των εποχών («Πειρατές της Καραϊβικής») να έχει κάτι να προσθέσει αφού η τελευταία του δουλειά («Μοναχικός Καβαλάρης») έγινε το κόκκινο πανί που ξεκίνησε τον συγκεκριμένο διάλογο.