O Μάρτιν Σκορσέζε μας έχει μπερδέψει με τα μελλοντικά του σχέδια που συχνά τα διακόπτει για κάτι νέο. Με χαρά υποδεχόμαστε πάντως τη δήλωσή του ότι προτεραιότητα δίνει τώρα – κι ενώ αυτήν την περίοδο προωθεί τον τρισδιάστατο Hugo του – στην προσαρμογή του μυθιστορήματος του Σουσάκου Έντο «Silence», ένα πρότζεκτ που έχει στα υπόψιν του εδώ και αρκετό καιρό, έχοντας (αν ισχύουν ακόμα) εξασφαλίσει ως πρωταγωνιστές τους Ντάνιελ ντει Λιούις, Μπενίθιο ντελ Τόρο και Γκαελ Γκαρθία Μπερνάλ.
Η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται το 17ο αιώνα με πρωταγωνιστές δύο Ιησουίτες ιερείς που όταν ταξιδεύουν στην Ιαπωνία για να συναντήσουν το μέντορά τους και να διαδώσουν τα χριστιανικά κηρύγματα, έρχονται αντιμέτωποι με βία, διωγμούς και κατατρεγμούς, έχοντας ως αντιπάλους όχι μόνο του Ιάπωνες φεουδάρχες, αλλά και τους Ευρωπαίους αντιπάλους που εποφθαλμιούν τις ίδιες περιοχές.
Αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Ντέι Λιούις θα είναι η τρίτη ταινία, όπου θα συνεργαστεί με το Σκορσέζε, μετά τις Συμμορίες της Νέας Υόρκης και παλαιότερα τα Χρόνια της Αθωότητας. Αντίθετα, οι ισπανόφωνοι ντελ Τόρο και Μπερνάλ θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν την ευκαιρία να στηθούν μπροστά στο φακό του Μάρτι.
Πάντως ο Σκορσέζε έχει ακόμα στα σχέδιά του το θρίλερ “Snowman”, αλλά και επιλογές όπως το γκανγκστερικό “The Irishman” και κάποια δική του εκδοχή του Παίκτη του Ντοστογιέφσκι (θυμίζουμε ότι κινηματογραφικά έχει εκπροσωπηθεί από το The Gambler, την ταινία 1974, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Τζέιμς Κάαν στον ρόλο ενός καθηγητή που βουλιάζει στον κόσμο του τζόγου).
Kαι μην ξεχνάμε το «The Wolf of Wall Street» βασισμένο στα απομνημονεύματα του αμφιλεγόμενου χρηματιστή Τζόρνταν Μπέλφορντ και φυσικά η πολυσυζητημένη βιογραφία του Φρανκ Σινάτρα, που προετοιμάζει εδώ και καιρό. Α, μην ξεχάσουμε και το πείραμα που δέχτηκε να κάνει με το Λαρς φον Τρίερ, σε μια παραλλαγή των «Five Obstructions» και την πρόθεσή του να μεταφέρει στην οθόνη τον έρωτα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Δεν είναι πάντως ο μόνος πολυάσχολος, αφού για τον Ντάνιελ ντει Λιούις αυτόν τον καιρό προτεραιότητα είναι ο Λίνκολν του Σπιλμπεργκ, μια συνεργασία που μπορεί να αναγκάσει τον Σκορσέζε να αλλάξει και πάλι το πρόγραμμα, ή να αναπροσαρμόσει το καστ. Α.Ν