Ήταν ποτέ δυνατόν να δώσουν μικρόφωνο στον Σπάικ Λι και να μην προκύψει θέμα; Ο μονίμως (και δικαιολογημένα) θυμωμένος με το σύστημα Αμερικανός σκηνοθέτης επισκίασε τις συζητήσεις για την ίδια του την ταινία, με τις χειμαρρώδεις και με άφθονες βρισιές απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού, που ακολούθησαν της προβολής.
Η ταινία «Red Hook Summer», παρόλο που δεν είναι ακριβώς σίκουελ του «Do the Right Thing», μοιράζεται την ίδια τοποθεσία του Μπρούκλιν με την ταινία που έκανε γνωστό το όνομα του Λι, ο οποίος μάλιστα υποδύεται τον ίδιο χαρακτήρα. Ανεξάρτητη παραγωγή όσο δε πάει, η ταινία γυρίστηκε με λεφτά του Λι και μέσα σε 19 μέρες μόλις.
Ξεκινώντας το Q&A λέγοντας «Έχει έρθει όλο το Μπρούκλιν; Έχουμε διπλασιάσει, ή και τριπλασιάσει, τον μαύρο πληθυσμό της Γιούτα σε αυτό το δωμάτιο!», ο Λι εξερράγη όταν ο κωμικός/ηθοποιός Κρις Ροκ του έκανε την εξής ερώτηση: «ΟΚ, την έκανες με δικά σου χρήματα. Τι θα έκανες διαφορετικά αν είχες ένα σωρό λεφτά από στούντιο; Τι άλλο θα είχε συμβεί; Θα είχες ανατινάξει διάφορα πράγματα;». Αφού πρώτα τόνισε ότι είχε ήδη απαντήσει στην ερώτησή του σε προσωπική τους κουβέντα, ο Λι συνέχισε: «Ποτέ δεν πήγαμε σε στούντιο με αυτή τη ταινία, Κρις. Σ΄το είπα, θα κάναμε αυτή τη γ***μένη ταινία μόνοι μας! Το σχέδιο ήταν να κάνουμε την ταινία και να την φέρουμε στο Σάντανς – συγνώμη, Τζον [σ.σ. Χούπερ, διευθυντής του φεστιβάλ] εννοώ θα σου τη δείχναμε πρώτα. Δεν θέλω να ακούσω τις γ***μένες υποδείξεις του στούντιο, να μου λένε τι θα κάνει ένα 13χρονο αγόρι και ένα 13χρονο κορίτσι στην [γειτονιά] Red Hook. Όχι. Δεν ξέρουν τίποτα για τους μαύρους. ΤΙΠΟΤΑ.»
Η επίθεση αυτή μετά στράφηκε στην Universal, που δεν έδωσε το πράσινο φως για το σίκουελ του «Inside Man», ενώ έληξε με τον Λι να ζητά συγνώμη για το «γ***μένο παραλήρημα».
Ο Σπάικ Λι, πάντα ισχυρογνώμων και ιδιαίτερα ευαίσθητος σε φυλετικά θέματα, είχε στο παρελθόν κατηγορήσει με τον Κλιντ Ίστγουντ για ρατσισμό σχετικά με την αντιπροσώπευση των μαύρων στις δύο ταινίες του τελευταίου για την μάχη της Ίβο Τζίμα. Όταν στη συνέχεια γύρισε τη δική του ταινία, «Miracle at St. Anna», η οποία περιστρεφόταν αποκλειστικά γύρω από μαύρους πρωταγωνιστές, γνώρισε και τη μεγαλύτερη αποτυχία της καριέρας του, αποτυχία που δεν εξέπληξε κανέναν δεδομένης της τοξικής σχέσης του σκηνοθέτη με το σύστημα του Χόλιγουντ όπως και της προκατάληψης απέναντι σε μαύρους χαρακτήρες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Χ.Λ.