Οι ελληνικές ταινίες του 15oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συμμετοχή των ελληνικών ταινιών και σε αυτό το Φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή. Συνολικά 58 ελληνικές ταινίες, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα θα κάνουν την πρεμιέρα τους στη συμπρωτεύουσα.

Οι ελληνικές ταινίες του 15oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πεντακόσιες είκοσι ταινίες θα προβληθούν στην Αγορά του φετινού 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα, το οποίο θα επισκεφτούν περισσότεροι από 55 ξένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ανάμεσα στις 530 αυτές ταινίες περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής, καθώς και μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η συμμετοχή των ελληνικών ταινιών και σε αυτό το Φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή. Συνολικά 58 ελληνικές ταινίες, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα θα κάνουν την πρεμιέρα τους στη συμπρωτεύουσα.

«Λύκος»

Οι πολλαπλές όψεις της κρίσης, η φύση και η παράδοση ως καταφύγιο του σύγχρονου ανθρώπου, τα παρασκήνια της πολιτικής, τα διδάγματα της Ιστορίας και πορτρέτα ελκυστικών προσωπικοτήτων, κυριαρχούν στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο επετειακό 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πολλές ήταν οι ταινίες που κατέγραψαν την πραγματικότητα της ελληνικής κρίσης, προτείνοντας μια εναλλακτική θέασή της. Μια αλληγορία για τη σύγχρονη Ελλάδα, η ταινία στο «Λύκο» των Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Αράν Χιούζ, καταγράφει τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στην απομονωμένη ελληνική ύπαιθρο, ενώ μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση στην κρίση επιλέγει η ταινία «Living in Interesting Times» των Μάσιμο Πιτσοκάρο και Ελισάβετ Λαλουδάκη.

Σε πλήρη συνάρτηση με τα παραπάνω ήταν και η κυρίαρχη θεματική της επιστροφής στη φύση. Το ντοκιμαντέρ «Σκάπετα» του Μένιου Καραγιάννη παρακολουθεί την καθημερινότητα του μοναδικού κατοίκου ενός χωριού, ενώ η ταινία «Το παλατάκι των Αορίων» του Βασίλη Παναγιωτακόπουλου εστιάζει στην αναβίωση ενός ορεινού παραδοσιακού οικισμού στην Κρήτη.

«Black Box» του Κωνσταντίνου Ρήγα

 Σε ότι αφορά το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ τα ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» του Κωνσταντίνου Ζουλιάτη και «Κατερίνα Γώγου - Για την Αποκατάσταση του Μαύρου» του Αντώνη Μποσκοΐτη, που προβλήθηκαν και στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Μια ζωή σαν σινεμά - Ντίνος Κατσουρίδης» της Ισαβέλλας Μαυράκη, ξαναφέρνουν στο φως ξεχωριστές προσωπικότητες της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή την επέτειο των 15 χρόνων του, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει από τις 15 μέχρι και τις 24 Μαρτίου, θα προβληθούν αγαπημένες ταινίες που το σημάδεψαν από τη γέννηση του μέχρι και σήμερα, ενώ το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ θα τιμήσει τον μεγάλο Χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουσμάν.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ