Γούστα είναι αυτά κι όλοι έχουμε τα δικά μας. Έτσι και στην περίπτωση της μακρόβιας σειράς ταινιών με ήρωα τον θρυλικό 007, ο καθείς προκρίνει τον δικό του αγαπημένο Τζέιμς Μποντ και φυσικά το ανάλογο φιλμ. Γιατί κακά τα ψέματα, αυτά τα δύο συνήθως πάνε μαζί.
Στο ερώτημα «ποιος είναι ο κορυφαίος Μποντ όλων των εποχών;», Σον Κόνερι («Από τη Ρωσία Με Αγάπη») κατά κύριο λόγο και Ρότζερ Μουρ («Ζήσε κι Άσε τους Άλλους να Πεθάνουν») κατά δεύτερο αποτελούν δεδομένες επιλογές όσων λατρεύουν τις κλασικές κινηματογραφικές περιπέτειες του πράκτορα που ξεπήδησε από τις σελίδες των μυθιστορημάτων του Ίαν Φλέμινγκ. Άλλοι πάλι διατηρούν μια ιδιαίτερη αγάπη για την περίπτωση του Τίμοθι Ντάλτον («Με το Δάκτυλο στη Σκανδάλη»), λίγοι αλλά πιστοί είναι οι ακόλουθοι του παραγνωρισμένου Τζορτζ Λέιζενμπι («Στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος»), κάποιοι γοητεύονται από την ευθυτενή παρουσία του Πιρς Μπρόσναν («Πέθανε Μια Άλλη Μέρα»), ενώ η νέα γενιά μοιάζει να δίνει μαζικά ψήφο εμπιστοσύνης στον εν ενεργεία Μποντ, τον Ντάνιελ Κρεγκ («Casino Royale»).
Όμως ποια ταινία Μποντ αγαπούν περισσότερο οι ίδιοι οι σταρ που ενσάρκωσαν τον 007; Όπως φαίνεται στην ακόλουθη λίστα, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο «Από τη Ρωσία Με Αγάπη» (1963) και κατ’ επέκταση στην εμβληματική φιγούρα του Κόνερι.
Οι «ψήφοι» των έξι Μποντ:
Σον Κόνερι : «Από τη Ρωσία Με Αγάπη»
Τζορτζ Λέιζενμπι «Στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος»
Ρότζερ Μουρ : «Η Κατάσκοπος Που Μ’ Αγάπησε»
Τίμοθι Ντάλτον : «Από τη Ρωσία Με Αγάπη»
Πιρς Μπρόσναν : «Από τη Ρωσία Με Αγάπη»
Ντάνιελ Κρεγκ : «Από τη Ρωσία Με Αγάπη»
Ακολουθεί το κείμενο του Λουκά Κατσίκα για τη «νικήτρια» ταινία του Τέρενς Γιανγκ!
Από τη Ρωσία Με Αγάπη, (1963) του Τέρενς Γιανγκ
Box office: 78,9 εκατ. δολάρια
Τραγούδι τίτλων: Ματ Μονρό
Ο συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ θα ήταν περήφανος αν έβλεπε πόσο δεξιοτεχνικά χειρίστηκε το μυθιστορηματικό υλικό του ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τέρενς Γιανγκ. Με μία σφιχτοδεμένη ίντριγκα, αξέχαστες φιγούρες κακού όπως n Λότε Λένια (σύζυγος του Κουρτ Βάιλ στη ζωή) και ο Ρόμπερτ Σο - υπηρέτες και οι δύο της εγκληματικής οργάνωσης ΦΑΣΜΑ - προσεγμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες, καλογραμμένο σενάριο και μαεστρικές σεκάνς δράσης, το πιο φειδωλό σε εύκολες εντυπώσεις φιλμ της σειράς αποτελεί παρ' όλα αυτά ένα μάθημα οικονομίας, εγκράτειας και ατμόσφαιρας.
Το τρέιλερ του «Από τη Ρωσία Με Αγάπη»
Ακόμη περαιτέρω διατηρεί το αυθεντικό κλίμα κατασκοπείας των σελίδων του Φλέμινγκ, φροντίζει και παραμένει από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό μία έξοχη ψυχαγωγική περιπέτεια, φανερώνει μέτρο και εξυπνάδα, και συνοψίζει ιδανικά στο πρόσωπο του Σον Κόνερι το μοντέλο ενός κυνικού, ριψοκίνδυνου και απαράμιλλα γοητευτικού ήρωα.
Ο Τζον Μπάρι κάνει την εναρκτήρια εμφάνιση στην καρέκλα του μουσικοσυνθέτη, το θρυλικό μοτίβο του Μποντ ακούγεται για πρώτη φορά στους τίτλους αρχής, ο Ντέσμοντ Λουέλιν αναλαμβάνει καθήκοντα ως Q και γίνεται ένας από τους πιο διαχρονικά προσφιλείς δεύτερους χαρακτήρες της σειράς ενώ ο Ίαν Φλέμινγκ δίνει τις ευχές του στον πρωταγωνιστή και τους δημιουργούς του φιλμ, δηλώνοντας απολύτως ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Μαζί με τον «Χρυσοδάκτυλο», που ακολούθησε ένα χρόνο μετά, το «Από τη Ρωσία Με Αγάπη» θεωρείται δικαιολογημένα, για θαυμαστές και μη, ως η καλύτερη ταινία Μποντ που έγινε ποτέ.