Οι πρώτες σκηνές του «Χόμπιτ» απογοητεύουν!

Αυτό κι αν είναι είδηση: η νέα, πρωτοποριακή τεχνολογία στην κινηματογράφηση του Χόμπιτ απέσπασε κάκιστα σχόλια και πλέον όλοι συζητούν για την ενδεχόμενη αποτυχία του μεγάλου πειράματος του Πίτερ Τζάκσον.

Οι πρώτες σκηνές του «Χόμπιτ» απογοητεύουν!

Όταν ο Πίτερ Τζάκσον και η ομάδα του αποφάσισαν να ντεμπουτάρουν τις πρώτες εικόνες από το «The Hobbit» στο CinemaCon, ως το μεγάλο φινάλε μιας παρουσίασης που περιελάμβανε κι άλλες μεγάλες ταινίες της χρονιάς, ήλπιζαν σε λίγη θετική δημοσιότητα πριν ακόμα η βασική προωθητική καμπάνια για την ταινία βάλει για τα καλά μπρος - δεν υπολόγιζαν όμως στις μουδιασμένες ως εχθρικές αντιδράσεις των παρευρισκόμενων.

Όχι ότι φταίει η ίδια η αφήγηση, οι διάλογοι ή οι ηθοποιοί – όλοι ξεκαθαρίζουν ότι αυτά παραμένουν στο υψηλό επίπεδο που έθεσε η τριλογία του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών», και αυτά που διαβάζουμε είναι άκρως ενθαρρυντικά. Αυτό που προβλημάτισε την πλειοψηφία, αντίθετα, είναι η αμφιλεγόμενη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης για να κινηματογραφήσει την επιστροφή του στη Μέση Γη.

Σε αντίθεση με τον συνηθισμένο αριθμό των 24 καρέ το δευτερόλεπτο, ο Τζάκσον γυρνά την ταινία σε 48 καρέ το δευτερόλεπτο, που σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστη θολούρα ή αίσθηση ιλίγγου όταν η κάμερα κινείται και ότι, χάρη στην μεγαλύτερη ποσότητα της πληροφορίας, η ακρίβεια της 3D εικόνας είναι εξαιρετική. Δυστυχώς αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι η εικόνα είναι τόσο ζωντανή και ρεαλιστική που σχεδόν χάνει την αίσθηση του κινηματογράφου: το σχόλιο που επιστρέφει ξανά και ξανά σε όλα τις ανταποκρίσεις, είναι το πόσο φτηναίνει την εικόνα, κάνοντάς την να μοιάζει βγαλμένη από σαπουνόπερα ή ριάλιτι (σε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας αλλά και πάλι), ακατέργαστη και πεζή – τόσο προσγειωμένη στην πραγματικότητα που «τα σκηνικά μοιάζουν σαν σκηνικά και οι ηθοποιοί σαν να μιλούν στην κάμερα ενός ‘making of’ συνεργείου» χωρίς τη φιλτραρισμένη αίσθηση που έχουμε συνηθίσει.

Όλοι ανεξαιρέτως – ακόμα και αυτοί που επαίνεσαν το υλικό ως πρωτοποριακό – συμφωνούν ότι η ταινία θα διχάσει το κοινό και δύσκολα θα γίνει αποδεκτή όπου προβληθεί με αυτά τα δεδομένα. Βέβαια πρόκειται για μια καινούρια τεχνολογία – το ενδεχόμενο να συναντήσει αντίσταση και περιφρονητικά σχόλια είναι μάλλον αναμενόμενο – αλλά ο τρόπος με τον οποίο περιγράφουν το υλικό οι περισσότεροι από τους έγκυρους δημοσιογράφους και μπόγκερ, και το ότι προβλέπουν περισσότερο μίσος για αυτό απ’ ό,τι για την 3D τεχνολογία, είναι πραγματικά ανησυχητικός. Βέβαια το υλικό δεν έχει περάσει ακόμη από τελική επεξεργασία (η προσαρμογή των φωτισμών και τα ειδικά εφέ θα αλλάξουν σίγουρα την εικόνα) και το γενικό κοινό θα δει ένα αρκετά επεξεργασμένο τελικό αποτέλεσμα, αλλά η προσπάθειά τους για να δημιουργήσουν θετικό buzz μάλλον γύρισε μπούμερανγκ.

Ο τρισδιάστατος Γκάτσμπι και ο πολυαναμενόμενος «Σκοτεινός Ιππότης» εντυπωσιάζουν

Και εκεί που όλοι είχαν για σίγουρο χαρτί το υλικό του «The Hobbit» και τελικά απογοητεύτηκαν, ο «Μεγάλος Γκάτσμπι» ήταν αυτός που έκανε την ανατροπή, αφού κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα της μακάβριας περιέργειας για τα αποτελέσματα της παράτολμης απόφασης του Μπαζ Λούρμαν να γυρίσει δράμα εποχής σε 3D. Τότε η είδηση είχε συναντήσει ανάμικτες, και ανήσυχες, αντιδράσεις – οι περισσότερες αναρωτιούνταν ποιο το νόημα μιας τέτοιας καλλιτεχνικής απόφασης - αλλά το πρώτο υλικό, που περιελάμβανε αποσπάσματα από την αρχικό, μεσαίο και τελικό κομμάτι (επίσης χωρίς τελική επεξεργασία), απέσπασε θετικότατα σχόλια και κολακευτικές συγκρίσεις με το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Εξίσου ενθουσιώδη τα σχόλια και για το πρόμο του «The Dark Knigth Rises» που είχε σχετικά λίγες αλλά εντυπωσιακές νέες εικόνες αλλά έβγαλε μια άλλη ενδιαφέρουσα είδηση: σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, η ομιλία του Μπέιν, του κύριου κακού της ταινίας, έχει 'καθαρίσει' αισθητά σε σύγκριση με το 7λεπτο πρόμο που είχε προηγηθεί της τέταρτης «Επικίνδυνης Αποστολής», και είχε προβληματίσει τους φαν. Ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουμε αυτήν την αλλαγή στο τρίτο και τελευταίο τρέιλερ της ταινίας που είναι προγραμματισμένο να συνοδεύσει τις προβολές των «Εκδικητών» και αναμένεται να διαρρεύσει φυσικά και στο Διαδίκτυο.

Χ.Λ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ