Όπως αναμενόταν, το επικό πορτρέτο του «Οπενχάιμερ» με την υπογραφή Κρίστοφερ Νόλαν θριάμβευσε (δικαίως) στα φετινά Όσκαρ, κερδίζοντας 7 βραβεία. Απο κοντά το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου με 4 νίκες, ανάμεσά τους κι εκείνη του Α' Γυναικείου Ρόλου για την Έμα Στόουν. Δεύτερο σερί Όσκαρ στην κατηγορία για ταινία του Λάνθιμου, που αποδεικνύεται γουρλής για τις πρωταγωνίστριές του (είχε χαρίσει ένα και στην Ολίβια Κόλμαν για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη»). Αυτή ήταν και η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς αφού το φαβορί για Α' Γυναικείο ήταν η Λίλι Γκλάντστοουν του «Killers of the Flower Moon», με κάπως μικρότερες την επικράτηση του Μιγιαζάκι στην κατηγορία Kαλύτερου Animation κι αυτή του εφιαλτικού ηχοτοπίου της «Ζώνης Ενδιαφέροντος» στην κατηγορία Καλύτερου Ήχου. Για ακόμα μια φορά ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με διψήφιο αριθμό υποψηφιοτήτων φεύγει δίχως ούτε ένα Όσκαρ. Το ίδιο είχε συμβεί στις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και στον «Ιρλανδό». Κρίμα.
Ο οικοδεσπότης της βραδιάς Τζίμι Κίμελ ξεκίνησε κάπως άνευρα αυτή τη φορά με έναν παρωχημένο πρόλογο, μα όσο προχωρούσε η Τελετή βελτιώθηκε. Κωμικά highlights της Απονομής ήταν η παρουσίαση των Ντοκιμαντέρ Μικρού και Μεγάλου Μήκους από τις Κέιτ ΜακΚίνον και Αμέρικα Φερέρα, με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να κάνει γκεστ και να κλέβει την παράσταση με το κωμικό του timing, καθώς και το beef που ανέδειξαν δυο κακοποιοί της Γκόθαμ με τον Άνθρωπο Νυχτερίδα. Ο λόγος για τους «δίδυμους» Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ που βρήκαν μπροστά τους τον Μπάτμαν του Μάικλ Κίτον και τα έβαλαν μαζί του. Όσο για τον Ματ Ντέιμον, η νέμεση του παρουσιαστή δεν εμφανίστηκε στην απονομή μεν, μα ο Κίμελ του την φύλαγε για το τέλος, βάζοντας τον Μέσι, τον απίθανο σκύλο της «Ανατομίας μιας Πτώσης», να του κατουρήσει το αστέρι στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ.
Τα 7 Όσκαρ του «Οπενχάιμερ» ισοφαρίζουν σε αριθμό τα περσινά «Τα Πάντα Όλα». Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απένειμε ο Αλ Πατσίνο με την ατάκα «σαν να βέπω τον Οπενχάιμερ εδώ». Το χαλαρό του ύφος έθεσε τη βραδιά στις σωστές της διαστάσεις. Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Νόλαν κοίταζε διαρκώς το βραβείο, λες και φοβόταν ότι θα του το πάρουν πίσω. Ο νικητής του Α' Αντρικού Ρόλου, Κίλιαν Μέρφι, μνημόνευσε σαν γνήσιος τζέντλεμαν τους συνυποψηφίους του, ενώ ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. ευχαρίστησε τον ατζέντη του που πέρασε τη μισή του καριέρα προσπαθώντας να τον ασφαλίσει, παραλαμβάνοντας τον Β' Αντρικό. Ο «Οπενχάιμερ» κέρδισε επίσης Όσκαρ Μοντάζ για την Τζένιφερ Λέιμ, Μουσικής για τον Λούντβικ Γκόρανσον, που μετράει 2 νίκες (είχε κερδίσει Όσκαρ με το μαρβελικό «Black Panther») και το Όσκαρ Φωτογραφίας από τα χέρια της φωτογενέστατης Ζεντάγια.
Στον Α' Γυναικείο Ρόλο, όπως είπαμε, νικήτρια αναδείχθηκε η Έμα Στόουν. Το φερμουάρ του φορέματός της είχε χαλάσει - στους πανηγυρισμούς ίσως - και φεύγοντας από τη σκηνή ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μην το κοιτάζουν. Φυσικά δεν έλειψε να ευχαριστήσει τον Γιώργο Λάνθιμο για «το δώρο μιας ζωής, τον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ». Τα υπόλοιπα Όσκαρ του «Poor Things» δόθηκαν στην κατηγορία Μακιγιάζ & Κομμώσεων, Σκηνογραφίας και Κοστουμιών, με την «Barbie» να ηττάται κατά κράτος στις δύο τελευταίες. Παρά τις 8 υποψηφιότητες, η «Barbie» κέρδισε μόνο το Όσκαρ Τραγουδιού για το «What was I made for?» της Μπίλι Άιλις, αλλά κέρδισε το κοινό (εντός κι εκτός αίθουσας) με την live ερμηνεία του «I’m Just Ken» από τον Ράιαν Γκόσλινγκ, σε μια χορογραφία καλύτερη από αυτή που είδαμε στην ταινία.
Στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου, μια βαθύτατα συγκινημένη Ντε’Βάιν Τζόι Ράντολφ παρέλαβε το Όσκαρ. Ξέχασε μεν να ευχαριστήσει τους συμπρωταγωνιστές της στα «Παιδιά του Χειμώνα» και τον σκηνοθέτη της Αλεξάντερ Πέιν, αλλά το είχε κάνει επανειλημμένα σε προηγούμενους ευχαριστήριους λόγους της. Το Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου κέρδισε η «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ, μια ταινία που έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο Athens Open AIr Film Festival. Το Διασκευασμένο Σενάριο πήγε στο «American Fiction», επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά πριν την απονομή. Αμφότερα άξια, αν και είχαν δυνατούς αντιπάλους, που (ίσως) θα προτιμούσαμε να είχαν κερδίσει.
Εκτός από τον Ήχο, η συγκλονιστική «Ζώνη Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ που παρακολουθήσατε σε ειδική προβολή των Νυχτών Πρεμιέρας, κέρδισε και το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, βράβευση που δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. Στην κατηγορία του Καλύτερου Animation, είχαμε έναν ακόμη λόγο να χαρούμε αφού πέρα από την απεριόριστη εκτίμηση που έχουμε στο έργο του Χαγιάο Μιγιαζάκι, «Το Αγόρι και ο Ερωδιός» υπήρξε η Ταινία Λήξης των περασμένων Νυχτών Πρεμιέρας. Η ταινία του Μιγιαζάκι κέρδισε το «Spiderman: Across the Spider-verse», στο οποίο μάλλον στοίχισε το cliffhanger του (μη) φινάλε.
To Όσκαρ Οπτικών Εφέ πήγε στο «Godzilla Minus One», με τους νικητές να κρατούν...Γκοτζίλα στα χέρια τους και να παλεύουν να διαβάσουν τον ευχαριστήριο λόγο τους σε σπαστά αγγλικά. Αξιολάτρευτοι. Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ πήγε στο «20 Μέρες στη Μαριούπολη», μια ταινία που επίσης πέρασε από τις Νύχτες Πρεμιέρας. Ο Γουές Άντερσον κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ για το «The Wonderful Story of Henry Sugar», τη μία από τις τέσσερις διασκευές μικρού μήκους διηγήματος του Ρόαλντ Νταλ. Δυστυχώς ο ο Άντερσον δεν εμφανίστηκε στην τελετή, ίσως επειδή βρίσκεται στο μέσο των γυρισμάτων της νέας του ταινίας. Tέλος, το «The Last Repair Shop» και το «War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko» ήταν οι νικητές στις κατηγορίες Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και Καλύτερου Animation Μικρού Μήκους αντίστοιχα.
Αναλυτικά τα βραβεία:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
American Fiction
Ανατομία μιας Πτώσης
Barbie
Τα Παιδιά του Χειμώνα
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Maestro
Περασμένες Ζωές
Poor Things
Ζώνη Ενδιαφέροντος
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Ζιστίν Τριέ, Ανατομία μιας Πτώσης
Μάρτιν Σκορσέζε, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Κρίστοφερ Νόλαν, Οπενχάιμερ
Γιώργος Λάνθιμος, Poor Things
Τζόναθαν Γκλέιζερ, Ζώνη Ενδιαφέροντος
Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μπράντλεϊ Κούπερ, Maestro
Κόλμαν Ντομίνγκο, Rustin
Πολ Τζιαμάτι, Τα Παιδιά του Χειμώνα
Κίλιαν Μέρφι, Οπενχάιμερ
Τζέφρι Ράιτ, American Fiction
Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Ανέτ Μπένινγκ, Nyad
Λίλι Γκλάντστοουν, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Σάντρα Ούλερ, Ανατομία μιας Πτώσης
Έμα Στόουν, Poor Things
Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, American Fiction
Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Οπενχάιμερ
Ράιαν Γκόσλινγκ, Barbie
Μαρκ Ράφαλο, Poor Things
Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Έμιλι Μπλαντ, Οπενχάιμερ
Ντανιέλ Μπρουκς, The Color Purple
Αμέρικα Φερέρα, Barbie
Τζόντι Φόστερ, Nyad
Ντε'Βάιν Τζόι Ράντολφ, Τα Παιδιά του Χειμώνα
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Ανατομία μιας Πτώσης
Τα Παιδιά του Χειμώνα
May December
Περασμένες Ζωές
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
American Fiction
Barbie
Οπενχάιμερ
Poor Things
Ζώνη Ενδιαφέροντος
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ
Io Capitano (Ιταλία)
Perfect Days (Ιαπωνία)
Στο Γραφείο των Καθηγητών (Γερμανία)
Η Κοινωνία του Χιονιού (Ισπανία)
Ζώνη Ενδιαφέροντος (Ην. Βασίλειο)
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
El Conde
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Maestro
Οπενχάιμερ
Poor Things
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ
Ανατομία μιας Πτώσης
Τα Παιδιά του Χειμώνα
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Poor Things
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
Barbie
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Ναπολέων
Οπενχάιμερ
Poor Things
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Barbie
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Ναπολέων
Οπενχάιμερ
Poor Things
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
Golda
Maestro
Οπενχάιμερ
Poor Things
Η Κοινωνία του Χιονιού
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
American Fiction, Λόρα Κάρπμαν
Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου. Τζον Γουίλιαμς
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, Ρόμπι Ρόμπερτσον
Poor Things, Τζέρσκιν Φέντριξ
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
The Fire Inside (από την ταινία «Flamin' Hot»)
I'm Just Ken (από την ταινία «Barbie»)
It Never Went Away (από την ταινία «American Symphony»)
Wahzhazhe (A Song For My People) (από την ταινία «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού»)
What Was I Made For (από την ταινία «Barbie»)
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ
Ο Δημιουργός
Maestro
Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση
Οπενχάιμερ
Ζώνη Ενδιαφέροντος
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Ο Δημιουργός
Οι Φύλακες του Γαλαξία Vol. 3
Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση
Ναπολέων
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Το Αγόρι και ο Ερωδιός
Στο Στοιχείο τους
Nimona
Robot Dreams
Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Bobi Wine: The People’s President
The Eternal Memory
Four Daughters
To Kill a Tiger
20 Days in Mariupol
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Island in Between
The Last Repair Shop
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Letter to a Pig
Ninety-Five Senses
Our Uniform
Pachyderme
War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The After
Invincible
Knight of Fortune
Red, White and Blue
The Wonderful Story of Henry Sugar