Όσκαρ Καλύτερων Κασκαντέρ διερευνά η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η συζήτηση για βράβευση των κασκαντέρ λέγεται πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αν και δεν λείπουν οι φωνές εναντίον μιας τέτοιας προσθήκης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Όσκαρ Καλύτερων Κασκαντέρ διερευνά η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου

Το περιοδικό Empire έχει την είδηση πως η Ακαδημία έχει ξεκινήσει, και μάλλον προχωρήσει αρκετά, την διαδικασία προσθήκης κατηγορίας Καλύτερου Stunt. Ο Τσαντ Σταχέλσκι, ο άνθρωπος πίσω από τα τέσσερα John Wick, φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα επιδραστική φιγούρα στην όλη κουβέντα και εκτιμά πως η πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής είναι πιο κοντά από ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει πάντως πως είναι και αντικειμενικά κοντά, να προσθέσουμε. 

Ένα πρόβλημα είναι ποιος θα τιμάται. Το καλύτερο stunt; Η καλύτερη χορογραφία; Η καλύτερη σκηνή δράσης; Το καλύτερο επιτελείο κασκαντέρ; Μήπως οι υπεύθυνοι της second unit; 

Μια άλλη φωνή, πιο σκληροπυρηνική, αντίκειται στη σκέψη λέγοντας ότι με φόντο ένα βραβείο το ρίσκο θα ανηφορίσει κι άλλο (ο Κρουζ θα έρθει κοντύτερα στο να κάνει ένα άλμα από το Διάστημα στο κενό να το φχαριστηθεί), ενδεχομένως να υπάρξουν θάνατοι. Άλλοι, απολαυστικότεροι, λένε ότι «οι κασκαντέρ είναι οι πιο βλαμμένοι άνθρωποι στην βιομηχανία, δεν θέλω να τους δω να βραβεύονται κιόλας». 

Θυμίζουμε ότι στα Έμμι υπάρχει ήδη κατηγορία, η εύλογη μάλλον αν το συζητήσουν τελικά τα Όσκαρ, αυτή του καλύτερου Stunt Coordinator - κάτι σαν σκηνοθέτης/ενορχηστρωτής της επικίνδυνης σκηνής.

Εμείς να προτείνουμε μια λίγο πιο εστέτ προσέγγιση που ίσως όλο αυτό δεν είναι καλή ιδέα: Πόση καλλιτεχνία εμπεριέχει ένα stunt; Ανήκει στην ίδια λογική η καλύτερη Σκηνογραφία, η καλύτερη Μουσική Σύνθεση, οι ερμηνείες, φυσικά το Μοντάζ, με την (φοβερή βέβαια) δουλειά που κάνει ένα επιτελείο κασκαντέρ; Εξυπηρετούν οπωσδήποτε μια ταινία, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, είναι νευραλγικοί σε ότι αφορά το διασκεδαστικό αποτέλεσμα και το wow factor, αλλά πόσο καλλιτέχνες είναι; Είναι άραγε αυτή μια προσθήκη που θα σημάνει μια ακόμα στροφή/απομάκρυνση της βιομηχανίας από το σινεμά ως Τέχνη; Δύσκολο να μην υπάρξουν κάποιες έστω φωνές στην Ακαδημία που δεν θα δεχτούν να μπει στο ίδιο σακκούλι ένας συγγραφέας κι ένας σκηνοθέτης με κάποιον που με (επιστημονικό έστω) τρόπο σκοτώνεται στο ξύλο στο John Wick, πηδάει γκρεμούς στο Mission Impossible ή...πέφτει ακατάπαυστα στο (συμπαθές, λέω εγώ) Fall Guy.