There will be... host! Τα φετινά Όσκαρ θα έχουν ξανά βασικό οικοδεσπότη

Μετά το τριετές πείραμα/διάλειμμα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου επιστρέφει την Τελετή των Όσκαρ σε ένα πλαίσιο «κανονικότητας».

Από τον Πάνο Γκένα
There will be... host! Τα φετινά Όσκαρ θα έχουν ξανά βασικό οικοδεσπότη

Σύμφωνα με τον Κρεγκ Έργουιτς, Πρόεδρο των ABC Entertainment και Hulu Originals, η 94η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ θα έχει ξανά οικοδεσπότη μετά από τρία χρόνια. Η απόφαση των παραγωγών έρχεται ως απάντηση στην ασυντόνιστη (και αρκετά βαρετή) Τελετή Απονομής του 2021 (με νικηφόρα ταινία το «Nomadland») που σημείωσε ιστορικό χαμηλό σε θεαματικότητα.

Κάποτε η θέση του οικοδεσπότη των Όσκαρ ήταν περίοπτη, από τους κλασικούς Μπομπ Χόουπ και Μπίλι Κρίσταλ, ως τα σχετικά πιο σύγχρονα εξαιρετικά δείγματα των Γούπι Γκόλντμπεργκ και Χιου Τζάκμαν. Η τελευταία δεκαετία, όμως, είχε αρκετές άστοχες ή αδιάφορες παρουσιάσεις, με χειρότερη εκείνη των Τζέιμς Φράνκο και Αν Χάθαγουεϊ το 2011, γεγονός που φανέρωνε την επιτακτική ανάγκη για ανανέωση.

Σταδιακά, τόσο ο ατυχής προγραμματισμός της Τελετής ως «ουράς» μιας μακρόσυρτης πορείας βραβείων και απονομών (που ξεκινούν ήδη από αρχές Δεκέμβρη), όσο και η σφοδρότητα του  σοσιαλμιντιακού σχολιασμού, ο ρόλος του οικοδεσπότη των Όσκαρ μετατράπηκε στην πιο ανεπιθύμητη δουλειά «εκεί έξω».

Το 2017 και 2018, τις δυο τελευταίες χρονιές με βασικό παρουσιαστή δηλαδή, ο Τζίμι Κίμελ τα είχε πάει αρκετά καλά συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια και καλά νούμερα τηλεθέασης. Το 2019, την πρώτη χρονιά που συνέβη το #OscarsNoHost, τα νούμερα ανέβηκαν (από 26,62 εκατομμύρια τηλεθεατές το 2018 σε 29,56 το 2019), αλλά στην συνέχεια έπεσαν (23,64 το 2020) και... κατέρρευσαν (10,40 το 2021). Κανένα από τα παραπάνω νούμερα, βέβαια, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα 57,25 εκατομμύρια του 1998 (την χρονιά των 11 Όσκαρ του «Τιτανικού») ή τα 43,56 του 2004 (την χρονιά των 11 Όσκαρ του τρίτου «Άρχοντα»).

Τώρα ποιος/ποια θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο μετά από τρία χρόνια και αφού η πανδημία έχει αλλάξει άρδην το τοπίο στην βιομηχανία; Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Hollywood Reporter, ο πανταχού παρόν αυτή την περίοδο (λόγω «Spider-Man» και «Uncharted») Τομ Χόλαντ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και πηγές του THR επιβεβαιώνουν πως η Ακαδημία του έκανε όντως διερευνητική κρούση, προφανώς για να εκμεταλλευτεί το hype και να προσκαλέσει πιο νεανικό κοινό στον «ιστό» της. Λέτε;

Η 94η Τελετή Απονομή των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2022.