Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ήταν υπόθεση χαμηλών τόνων. Όσοι περίμεναν - γιατί συνήθως έτσι κυλούν αυτές οι υποθέσεις - φιλόδοξες (ή μήπως μεγαλόστομες;) εξαγγελίες νέων μέτρων μετά από μια υγιή δόση εισαγωγικών γενικοτήτων περί ανάγκης στήριξης της τέχνης, πήραν ακριβώς αυτό, χωρίς αξιοσημείωτες παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους ή κάποιον αντίλογο που να δώσει στη κουβέντα μια αισιόδοξη νότα ρεαλισμού και πειστικών υποσχέσεων.
Μετά το σύντομο καλωσόρισμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη, πήραν το λόγο οι δύο βασικοί ομιλητές: ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, Νίκος Τέλλης, και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Χάρης Παπαδόπουλος για μια αναμενόμενα μεγαλόστομη στην ουσία της εισαγωγή και χιλιοειπωμένες ευγενείς προθέσεις για στήριξη του κινηματογράφου από την ΕΡΤ «σε πείσμα των καιρών» και φιλόδοξα πλάνα για εφαρμογή των νόμων.
«Έχουμε συνείδηση της ευθύνης μας απέναντι στην κινηματογραφία, με την οποία ενώνεται η πορεία της ΕΡΤ. Στα χρόνια της κρίσης, η ΕΡΤ είναι αρωγός του ελληνικού κινηματογράφου - όχι για δημόσιες σχέσεις ή εξαιτίας μιας κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά επειδή είναι υποχρέωσή μας. Στις δύσκολες αυτές εποχές πρέπει να στηρίζουμε τον Έλληνα κινηματογραφιστή και επειδή μπορεί αυτό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης απέναντι στην ύφεση αλλά και επειδή είναι κοινωνική αποστολή: έχει μεγάλη σημασία η τέχνη και ιδίως το σινεμά. Η τέχνη είναι απαραίτητη όσο ποτέ,» είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Τέλλης, ο οποίος προχώρησε (σχετικά γρήγορα, ευτυχώς) στην ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΡΤ για τις μελλοντικές της κινήσεις.
Αρχικά, ο κύριος Τέλλης εξήγγειλε ότι η ΕΡΤ αποφάσισε να ανασυνθέσει και να διευρύνει το ρόλο της επιτροπής αξιολόγησης για το περίφημο 1,5% (το ποσοστό που οφείλουν να αποδίδουν τα τηλεοπτικά κανάλια από το ετήσιο κέρδος τους υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής) ξεκινώντας με τον τίτλο της, ο οποίος πλέον είναι «Επιτροπή Διαχείρισης Πόρων για τον Κινηματογράφο». Αυτό τονίζει και την επέκταση του ρόλου της πέρα από αυτόν της απλής αξιολόγησης, δηλαδή να βοηθά στην εξεύρεση πρόσθετων πόρων μέσα από εθνικά, κοινοτικά ή διεθνή προγράμματα.
Συνέχισε αναφέροντας συγκεκριμένα νέα μέτρα για την περαιτέρω στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Πρώτον, ανακοινώθηκε η αποδέσμευση του ποσού των 3.450.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος του 1,5%, για 35 ταινίες, όπως το «Ξενία» του Πάνου Κούτρα, το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, το «September» της Πένυς Παναγιωτοπούλου, το «Virus» του Άγγελου Φραντζή, τον «Εξαδάκτυλο» του Γιάννη Οικονομίδη μεταξύ άλλων.
Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής μέσα από την προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου στη δημόσια τηλεόραση (αναφέρθηκε και η σκέψη δημιουργίας σταθερών ζωνών προβολής), η διεύρυνση του προγράμματος Μικροφιλμ (το φυτώριο νέων δημιουργών για μικρού μήκους ταινίες, όπως είπε) αλλά και οι πρωτοβουλίες στην προώθηση των ταινιών, με την παραχώρηση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου σε όλες τις ελληνικές ταινίες ανεξαρτήτως παραγωγής σε τηλεοπτικά κανάλια αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ.
Ο Χάρης Παπαδόπουλος, παίρνοντας το λόγο, τόνισε την επιθετική πολιτική που σκοπεύει να υιοθετήσει η ΕΡΤ και επανέλαβε την πρόθεση της να βοηθήσει και στο κομμάτι της προβολής παραγωγών, και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επαφών με άλλους ευρωπαϊκούς σταθμούς για «ανταλλαγή όλων των ειδών των ταινιών» και άλλες δικτυώσεις με ξένους φορείς για την προώθηση των ταινιών.
Τέλος, αφού διάβασε μερικές από τις 35 ταινίες και τα ακριβή ποσά που θα λάβουν, αναφέρθηκε στη διοργάνωση ενός μεγάλου μαραθώνιου προβολών, τον ερχόμενο Ιανουάριο στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων.
Όλες τους εξαιρετικές στη θεωρία (αν και μάλλον αυτονόητες) κινήσεις - μένει να δούμε κατά πόσο θα πάνε ένα βήμα παραπέρα από ό,τι έχει προηγηθεί - κατά πόσο δηλαδή θα μπουν ποτέ στη φάση της εφαρμογής και στην πραγματικότητα.