Οι «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι η Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ Βενετίας

Μετά τις Κάννες τι; Το Φεστιβάλ Βενετίας πλησιάζει και ανακοινώνει ως Ταινία Έναρξης την πολυαναμενόμενη νέα συνεργασία Πέδρο Αλμοδόβαρ - Πενέλοπε Κρουζ.

Από τον Πάνο Γκένα
Οι «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι η Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ Βενετίας

Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα της πρώτης αγγλόφωνης ταινίας του, της μικρού μήκους «Ανθρώπινη Φωνή» με την Τίλντα Σουίντον, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Βενετίας με την «μούσα» του Πενέλοπε Κρουζ.

Με το κλείσιμο της αυλαίας του επιτυχημένου Φεστιβάλ Καννών πριν δυο μέρες, η Βενετία δεν έχασε χρόνο και ανακοίνωσε το άνοιγμα της δικιάς της με το «Παράλληλες Μητέρες» του Ισπανού δημιουργού, το οποίο θα προβληθεί την 1η Σεπτεμβρίου και θα αποτελεί την Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ.

«Γεννήθκε ως σκηνοθέτης το 1983 στην Βενετία», δήλωσε ο Αλμοδόβαρ. «Τριαντα οχτώ χρόνια μετά με καλούν να ανοίξω το Φεστιβάλ. Δεν μπορώ να εκφράσω την χαρά και την τιμή που νιώθω, και τi σημαίνει αυτό για μένα χωρίς να ακουστώ αυτάρεσκος. Είμαι πολύ ευγνώμων στο φεστιβάλ γι' αυτήν την αναγνώριση και ελπίζω να ανταποκριθώ σε αυτή».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Βενετίας, Αλμπ΄ρτο Μπαρμπέρα, σχολίασε πως «Είμαι ευγνώμων στον  Πέδρο Αλμοδόβαρ για το προνόμιο να ανοίξουμε το φεστιβάλ με τη νέα του ταινία, ένα έντονο και ευαίσθητο πορτρέτο δύο γυναικών καθώς αντιμετωπίζουν μια εγκυμοσύνη με απρόβλεπτες συνέπειες, που θίγει την αλληλεγγύη των γυναικών και την σεξουαλικότητα με πλήρη ελευθερία και χωρίς υποκρισία, όλα με φόντο έναν προβληματισμό σχετικό με την αναπόφευκτη κι ασταμάτητη αναζήτηση της αλήθειας».

 

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας:

Δύο γυναίκες, η Γιάνις και η Άννα, συναντιούνται στο δωμάτιο ενός μαιευτηρίου όπου πρόκειται να γεννήσουν. Και οι δύο είναι άγαμες και κατά λάθος έγκυες. Η Γιάνις, μία μεσήλικη γυναίκα, δεν το μετανιώνει και είναι πλούσια. Η άλλη, η Άννα, είναι μία τραυματισμένη, έφηβη κοπέλα που το μετανιώνει. Η Γιάνις προσπαθεί να την ενθαρρύνει καθώς κινούνται σαν «υπνοβάτες» στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Τα λίγα λόγια που ανταλλάσσουν εκείνες τις ώρες θα δημιουργήσουν έναν πολύ στενό σύνδεσμο μεταξύ τους. Η μοίρα θα αναλάβει να αναπτύξει και να περιπλέξει με αποφασιστικό τρόπο την ζωή τους».

 

Ο τίτλος της ταινίας «Madres Paralelas» («Παράλληλες Μητέρες») είναι ικανός να προσφέρει ρίγη συγκίνησης στους απανταχού θαυμαστέ/-στριες του Πέδρο, αν αναλογιστούμε πως έχει σκηνοθετήσει την Πενέλοπε Κρούζ ως μάνα στα αριστουργηματικά «Όλα για τη Μητέρα μου», «Γύρνα Πίσω» και «Πόνος και Δόξα».

Αξίζει να σημειώσουμε πως το σενάριο είχε γραφτεί συγκεκριμένα για την Πενέλοπε Κρουζ και ο Αλμοδόβαρ είχε δηλώσει για την ταινία ήδη από το 2011 πως πρόκειται για τον «Δον Κιχώτη της μητρότητας». Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Πενέλοπε Κρουζ, Αϊτάνα Σάντσεζ-Γκιχόν, Χουλιέτα Σεράνο και Ρόσι ντε Πάλμα.