Μία από τις πλέον αναμενόμενες σειρές της τρέχουσας σεζόν, το «Χάνιμπαλ» του δικτύου NBC, προσπαθεί εδώ και περίπου ένα μήνα να σερβίρει στο αμερικανικό κοινό την τηλεοπτική εκδοχή του -ελέω Άντονι Χόπκινς- διασημότερου κατά συρροή δολοφόνου στην ιστορία του σινεμά, του Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ.
Η παραγωγή διαθέτει αρκετά χρήματα, το βασικό καστ είναι εκλεκτό, ενώ το κάθε επεισόδιο τιτλοφορείται με έναν γαλλόφωνο όρο παρμένο από την ανεξάντλητη γαλλική γαστρονομία. Ωστόσο, κάτι η ίδια η σειρά που μοιάζει στα πρώτα επεισόδια να ψάχνεται, κάτι ο ανταγωνισμός, κάτι η τραγελαφική ιστορία με το τέταρτο επεισόδιο που θεωρήθηκε πολύ σκληρό (;) και λογοκρίθηκε έπειτα από το σοκ που είχαν μόλις προκαλέσει στην αμερικανική κοινωνία οι βομβιστικές επιθέσεις της 15ης Απριλίου στη Βοστώνη, θέτουν ερωτηματικά ως προς το μέλλον του προγράμματος. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά.
Οι πρωταγωνιστές
Παραγωγή-Καστ
Ο Μπράιαν Φούλερ του «Pushing Daisies» είναι ο ιθύνων νους πίσω από τον τηλεοπτικό «Χάνιμπαλ». Τόσο στην παραγωγή, όσο και στη σκηνοθεσία τριών επεισοδίων βρίσκουμε τον Ντέιβιντ Σλέιντ των «30 Μέρες Νύχτα» και «The Twilight Saga: Έκλειψη». Όπως ήδη μάλλον θα ξέρετε ή έστω θα φαντάζεστε, οι κεντρικοί χαρακτήρες βασίζονται στον «Κόκκινο Δράκο», μία από τις διάσημες νουβέλες του Τόμας Χάρις με κεντρικό ήρωα –ποιον άλλο;- τον κανίβαλο φονιά Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ. Τον τελευταίο υποδύεται ο εξαίρετος Μαντς Μίκελσεν των «Casino Royale» και «The Hunt». Τον Δανό πλαισιώνουν ο Χιου Ντάνσι από το «Martha Marcy May Marlene», ο Λόρενς Φίσμπερν των «Μάτριξ» και η Καναδή Καρολίν Νταβερνάς που ίσως να τη θυμάστε από το Σιαμαλανικό «Devil».
Το στόρι
Η ιστορία της σειράς τοποθετείται ως επί το πλείστον στη σημερινή Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Υπολογίζοντας τα βιβλία του Χάρις, η όλη δράση προσδιορίζεται μεταξύ των γεγονότων που εξιστορούνται στο «Χάνιμπαλ: Η Αρχή» και τον «Κόκκινο Δράκο», πολύ πριν δηλαδή από όσα έχετε δει στη «Σιωπή Των Αμνών» (1991) ή τον κινηματογραφικό «Hannibal» (2001). Κοινώς, εδώ ο Δρ. Λέκτερ είναι πλέον εκτός από καταξιωμένος ψυχίατρος, ένας εν ενεργεία κατά συρροή δολοφόνος αλλά και «τελειωμένος» γκουρμέ.
Ωστόσο, το αληθινά κεντρικό πρόσωπο της σειράς είναι ο Γουίλ Γκρέιαμ (Χιου Ντάνσι), ο ικανότατος ειδικός αναλυτής που συνεργάζεται με το FBI, οι πολλές ψυχολογικές ιδιαιτερότητες του οποίου του προσφέρουν (παραδόξως) ένα ιδιαίτερο χάρισμα: να μπορεί να σκέφτεται σαν μανιακός δολοφόνος. Βέβαια, καθώς ο τόπος γεμίζει με… ευφάνταστα κατακρεουργημένα πτώματα από την παράλληλη δράση διάφορων μακελάρηδων (συμπεριλαμβανομένου και του υπεράνω υποψίας Λέκτερ) ο Γκρέιαμ καλείται να ενταχθεί στην ομάδα του ειδικού πράκτορα Τζακ Κρόφορντ (Λόρενς Φίσμπερν).
Ο Χιου Ντάνσι στο... πετσί του ρόλου
Επειδή όμως ο Γκρέιαμ θεωρείται ψυχολογικά ασταθής, ο Κρόφορντ επιθυμεί να διασφαλίσει τις πολύτιμες υπηρεσίες του ζητώντας τη συνδρομή δύο ψυχιάτρων. Η πρώτη είναι μια παλιά γνώριμη του Γκρέιαμ, η πράκτορας Δρ. Αλάνα Μπλουμ (Καρολίν Νταβερνάς). Ο άλλος είναι, φυσικά, ο Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ. Έτσι έχουμε κάτι σαν τον «λύκο που φυλά τα πρόβατα» ή το «έχε τους φίλους κοντά και τους εχθρούς κοντύτερα».
Κατά συνέπεια, το κλου της υπόθεσης βρίσκεται στην άμεση εμπλοκή του αγαπητού Χάνιμπαλ με τα του FBI και τους πράκτορές του, την ώρα που σκοτώνει κάτω απ’ τη μύτη τους. Αντίθετα, δηλαδή, με την αναγκαστική συνεργασία με τις Αρχές του υπό κράτηση Λέκτερ που είδαμε στη «Σιωπή Των Αμνών», τον «Ανθρωποκυνηγό» (1986) του Μάικλ Μαν και τον «Κόκκινο Δράκο» (2002) (σ.σ. τα δύο τελευταία βασίζονται στο ίδιο βιβλίο), εδώ ο ιδιοφυής κανίβαλος έχει το πλεονέκτημα να δρα ακόμα ανενόχλητος.
Τα χαρακτηριστικά της σειράς
Όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις, τα πάντα στο «Χάνιμπαλ» ξεκινούν αιματηρά, με το στοιχείο της καλοδεχούμενης έκπληξης να έγκειται στην οπτικοποίηση της ικανότητας του Γκρέιαμ να διαβάζει καταρχήν τα στοιχεία στο χώρο του εγκλήματος, κι έπειτα να «μπαίνει» στη θέση του δολοφόνου.
Είναι, μάλιστα, ενδεικτική ευθύς εξαρχής, η διάθεση του Μπράιαν Φούλερ και των συνεργατών του να «παίξουν» με το κοινό ως προς την πιθανή ταυτότητα ενός δολοφόνου. Όπως άλλωστε παρατηρεί προβοκατόρικα ο Γουίλ Γκρέιαμ από τα πρώτα λεπτά του πιλοτικού επεισοδίου, «όλοι έχουν σκεφτεί να σκοτώσουν κάποιον». Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχουν στιγμές που ο τηλεθεατής παραπλανιέται επίτηδες ως προς την πιθανότητα κάποιος νέος χαρακτήρας να είναι δολοφόνος ή συνεργός.
Ως προς τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, η ένταξή του στην ιστορία συνδυάζεται με το κατά πολλούς απολαυστικότερο σημείο κάθε επεισοδίου: το γκουρμέ τραπέζωμα που αρέσκεται να παραθέτει στους βασικούς χαρακτήρες της σειράς, τους οποίους ταΐζει (προφανώς εν αγνοία τους) ανθρώπινο κρέας.
Πάντως, παρά την σταδιακή αποκάλυψη του χαρακτήρα και της δράσης του Λέκτερ, που αποτελεί τον βασικό άξονα της όλης υπόθεσης, οι δημιουργοί της σειράς τοποθετούν σε κάθε επεισόδιο κι από έναν νέο μανιακό δολοφόνο. Αυτοί οι αναλώσιμοι φονιάδες, εκτός του ότι προσφέρουν υλικό στην εξέλιξη των κεντρικών χαρακτήρων και των μεταξύ τους σχέσεων, κάνουν τα επεισόδια του «Χάνιμπαλ» να μοιάζουν αυτοτελή.
Στην (εκκεντρική) κουζίνα του Χάνιμπαλ...
Τα προβλήματα
Στο μακρινό πια 1991 και τη «Σιωπή Των Αμνών», ένας απόκοσμα τρομακτικός Άντονι Χόπκινς αρκούσε για να προκαλέσει τέτοια αίσθηση, όπου μία δεκαετία αργότερα θα γυρίζονταν στον απόηχο της δικής του αξεπέραστης ερμηνείας δύο μετριότατες ταινίες με τον ίδιο στο ρόλο του Λέκτερ. Σήμερα, όμως, το κοινό έχει προ πολλού εξοικειωθεί στη θέα των πανούργων κατά συρροή δολοφόνων. Έτσι, παρά το ισχυρό του όνομα, το τηλεοπτικό «Χάνιμπαλ» έχει να ανταγωνιστεί στην κατηγορία του σταθερές αξίες σαν τα «NCIS» και «CSI». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, οι τηλεθεατές δείχνουν σαφή προτίμηση στο ανάλογης θεματικής «The Following» του Fox.
Όσον αφορά το «The Following», βέβαια, θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόλαβε το «Χάνιμπαλ» κάνοντας πρεμιέρα δύο μήνες νωρίτερα. Αυτή ωστόσο θα ήταν η μισή αλήθεια, από τη στιγμή που η σειρά του Φούλερ μοιάζει να βρίσκεται ακόμα σε εισαγωγική φάση, παρότι έχει ήδη τρέξει η μισή σεζόν. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή στο «Χάνιμπαλ» μοιάζει να αναπτύσσεται χαλαρά, ωσάν να έχει εξασφαλισμένες τις επόμενες μία-δύο σεζόν, χωρίς αυτό να μπορεί να θεωρείται –για την ώρα τουλάχιστον- δεδομένο.
Κι αν οι πληροφορίες θέλουν τον Φούλερ να βλέπει μακριά, κάνοντας σχέδια για μέχρι και επτά (!) σεζόν, καλό είναι να του θυμίσει κάποιος πως κοτζάμ «Game Of Thrones» περίμενε την (αναμενόμενα) ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού στην πρεμιέρα της τρίτης σεζόν, προτού ανακοινώσουν οι παραγωγοί του την ύπαρξη και τέταρτου κύκλου. Εκείνος, πάντως, ονειρεύεται για την ώρα τον Ντέιβιντ Μπάουι στο ρόλο του θείου του Χάνιμπαλ Λέκτερ, στην περίπτωση που η σειρά πάρει το πράσινο φως για δεύτερη σεζόν.
Ο Λόρενς Φίσμπερν υποδύεται τον Τζακ Κρόφορντ
Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα ζήτημα ως προς την πλοκή του «Χάνιμπαλ». Το γερό χαρτί της υπόθεσης δεν είναι άλλο από τον Λέκτερ και τη δράση του. Ίσως και λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού που έχει ήδη ορίσει μία αυτοτελή λογική στα επεισόδια των σειρών με θέμα το κυνήγι δολοφόνων, το «Χάνιμπαλ» έμοιαζε εξαρχής υποχρεωμένο να υποκύψει σε αυτό το μοτίβο σεναριακής ανάπτυξης. Όμως πόσο μπορεί να συντηρηθεί ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού ως προς την παράλληλη δράση άλλων μανιακών δολοφόνων που φεύγουν προτού καλά-καλά εμφανιστούν στη σειρά, χωρίς να στερηθεί ο Λέκτερ της απαραίτητης προσοχής; Δύσκολα πράγματα…
Το μπάχαλο με το 4ο επεισόδιο
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το εντυπωσιακό αυτογκόλ με το τέταρτο επεισόδιο. Ύστερα από τη βομβιστική επίθεση της 15ης Απριλίου κατά τη διεξαγωγή του μαραθωνίου αγωνίσματος στη Βοστώνη με τους τρεις νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, ήταν απολύτως φυσιολογικό να επιστρέψει στους Αμερικανούς ο εφιάλτης της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αποκάλυψη του νεαρού της ηλικίας των δραστών, δε θα μπορούσε παρά να οδηγήσει συνειρμικά και σε άλλες, πρόσφατες τραγωδίες, όπως εκείνη στο σχολείο του Κονέτικατ τον περασμένο Δεκέμβρη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναστάτωσης και οδύνης, το NBC αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του ίδιου του Φούλερ, να αναβάλει την προβολή του 4ου επεισοδίου του «Χάνιμπαλ» εξαιτίας της υπόθεσής του, βάσει της οποίας παιδιά καλούνταν να σκοτώσουν την οικογένειά τους έπειτα από πλύση εγκεφάλου. Σημειώνεται πως όμοια έπραξαν τόσο το ABC για το «Castle» όσο και το Fox για επεισόδιο του «Family Guy» με αναλόγως ευαίσθητο περιεχόμενο.
Προκειμένου να μη χαθεί η ροή της σειράς, το NBC κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο έξι επεισόδια συνολικής διάρκειας 20 λεπτών (σ.σ. το μισό ενός κανονικού επεισοδίου) χωρίς να υπάρχει σε αυτά ούτε πλάνο αναφορικά με τα παιδιά-δολοφόνους. Λίγες μέρες αργότερα, βέβαια, το τηλεοπτικό δίκτυο αποφάσισε πως ήταν πλέον ok να ανεβάσει ολόκληρο το λογοκριμένο επεισόδιο στο iTunes. Λες και η περίοδος πένθους και ευαισθητοποίησης ή η ανάγκη για περιορισμό των εξαιρετικά βίαιων σκηνών είχαν παρέλθει…
Χιου Ντάνσι και Μαντς Μίκελσεν
Το στοίχημα
Ανεξάρτητα από τα όποια ζητήματα αντιμετωπίζει η σειρά, καθώς και το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, το μεγαλύτερο στοίχημα γύρω από το «Χάνιμπαλ» είναι ένα: κατά πόσο θα καταφέρει να ισορροπήσει τη σχεδόν αυτοτελή φύση των επεισοδίων με την επαρκή ανάπτυξη της κύριας πλοκής, που δεν είναι άλλη από τη μακροπρόθεσμη σύγκρουση μεταξύ του Γκρέιαμ και του Λέκτερ. Ως συνήθως, ο καθρέφτης της επιτυχίας ή της αποτυχίας θα είναι η ανταπόκριση του κοινού, η οποία για την ώρα παραμένει χλιαρή. Αντίθετα με τους ενθουσιασμένους συνδαιτυμόνες στα τραπεζώματα του Δρ. Χάνιμπαλ…