Ο «Προφήτης» Τζέικ Τζίλενχαλ

«Σταθερός» ηθοποιός. Πώς θα χαρακτήριζε κανείς τον Τζέικ Τζίλενχαλ, τον ηθοποιό που ακόμα κι όταν ξεφεύγει από τον «σωστό» δρόμο, ακολουθεί κατά γράμμα το σκεπτικό μιας πολύ ενδιαφέρουσας φιλμογραφίας; Ακόμα κι όταν η επόμενη του δουλειά είναι ένα action hero φιλμ υπερηρωικών διαστάσεων. 

Από τον Χρήστο Πολίτη
Ο «Προφήτης» Τζέικ Τζίλενχαλ

Λίγο μετά την εμφάνισή του στο «Spider-Man: Μακριά από τον Τόπο του» και τον πρόσφατο «Ένοχο» του Αντουάν Φουκουά για λογαριασμό του Netflix, ο Τζέικ Τζίλενχαλ έχει στα σκαριά, (κρατηθείτε) 11 νέες ταινίες για τα επόμενα 2 χρόνια, από Μάικλ Μπέι και Μπάρι Λέβινσον μέχρι Γκούσταβ Μιούλερ (σκηνοθέτη του πρωτότυπου «Ενόχου») και Γκάι Ρίτσι.

Ωστόσο, ο «Προφήτης» σε σκηνοθεσία του Σαμ Χαργκρέιβ, γνωστός ως stunt εκπαιδευτής στις ταινίες της Marvel, είναι εκείνος που τραβάει περισσότερο το ενδιαφέρον, τόσο του ίδιου, αλλά κυρίως του κοινού (του).

Κόμικ ήρωας, γραμμένος από τον Ρομπ Λίφελντ, εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1992, και ακολουθεί έναν άστεγο και φτωχό άνδρα στην εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που δέχεται να πάρει μέρος σε ένα ιατρικό πείραμα ενός επιστήμονα που έχει «βλέψεις» για ταξίδια στον χωροχρόνο, και συγκεκριμένα στο μέλλον. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, ο «Προφήτης» λαμβάνει υπερδυνάμεις, αλλά μια βόμβα τον «φυλακίζει» θαμμένο ζωντανό για 20 χρόνια κάτω από τη γη. Μέχρι που θα επιστρέψει στα μέσα της δεκαετίας του '60, για να βρει έναν άλλον κόσμο, και μια στρατιά να τον κυνηγάει για να επωφεληθεί από τον καινούργιο του εαυτό. 

Επίκαιρο, αντιπολεμικό, «φασαριόζικο» όσο πρέπει, αυτό είναι το νέο σχέδιο του Τζίλενχαλ, που φαίνεται πως τον απασχολεί πολύ, αφού είναι στις συζητήσεις να μπει και στο κομμάτι της παραγωγής.