«Το πρόσωπο της Φάτμα Χασόνα δεν πρέπει να ξεχαστεί»: Το σπαρακτικό «Κράτα την Ψυχή σου στο Χέρι και Περπάτα» έρχεται στις αίθουσες

Το βραβευμένο με Χρυσή Αθηνά στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας ντοκιμαντέρ της Σεπιντέ Φαρσί κυκλοφορεί από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την One from the Heart.

«Το πρόσωπο της Φάτμα Χασόνα δεν πρέπει να ξεχαστεί»: Το σπαρακτικό «Κράτα την Ψυχή σου στο Χέρι και Περπάτα» έρχεται στις αίθουσες

Αποκλεισμένη από τη Γάζα η ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτις Σεπιντέ Φαρσί εμπιστεύεται την Φάτμα Χασόνα, μια χαρισματική Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ, για τις ανταποκρίσεις της από την εμπόλεμη ζώνη. Οι μεταξύ τους βιντεοκλήσεις που διήρκεσαν σχεδόν έναν έτος, αποτελούν ένα συγκλονιστικό χρονικό με φόντο μια αδιανόητη καταστροφή, αλλά με την ελπίδα και την ακατανίκητη αισιοδοξία της Φάτμα πάντα σε πρώτο πλάνο. Λειτουργούν ως μια δυνατή ψηφιακή γραμμή ζωής και σύνδεσης με την πραγματικότητα του πολέμου, της αντίστασης και της επιβίωσης.

Τον Απρίλιο του 2025, κι αφού oι παραγωγοί είχαν ενημερωθεί για την επιλογή της ταινίας τους στο Φεστιβάλ Καννών, τυφλά βαλλιστικά πυρά ήρθαν να υπενθυμίσουν πως όσα βλέπουμε στις οθόνες είναι μια δεσμίδα φωτός μακριά. Η Φάτμα σκοτώθηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στο σπίτι της. Αυτή η σπαρακτική απώλεια εμβαθύνει την επίδραση της ταινίας, που συνδυάζει την ακατέργαστη αμεσότητα με την βαθιά ανθρωπιά για να απεικονίσει τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ιδωμένη μέσα από τα μάτια όσων είναι παγιδευμένοι σε έναν ατελείωτο κύκλο πολέμου και ζουν υπό πολιορκία.

Το «Κράτα την Ψυχή σου στο χέρι και Περπάτα» είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία για την ανθεκτικότητα της καθημερινής ζωής και την αντίσταση στην πολιορκημένη Γάζα. Πραγματικό ορόσημο για την εποχή μας, το ντοκιμαντέρ υπογραμμίζει την ανάγκη της καταγραφής της επίκαιρης ιστορικής αλήθειας και τη σημασία, αν όχι την ευθύνη του να υψώνει κανείς τη φωνή του πάνω από τον εκκωφαντικό θόρυβο των εκρήξεων.

Η τανία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο παράλληλο πρόγραμμα ACID του Φεστιβάλ Καννών, προβλήθηκε μεταξύ άλλων στα Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, Εδιμβούργου, Τορόντο, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σικάγο και είναι είναι υποωήφια για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στα Gotham.

Στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ της Φαρσί κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, όπου έκανε πρεμιέρα η ταινία παρουσία της σκηνοθέτιδας.

Σύμφωνα με το Σκεπτικό Βράβευσης της Κριτικής Επιτροπής των Νυχτών Πρεμιέρας, με Πρόεδρο την  σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή και μέλη τη δημοσιογράφο Μαρία Κατσουνάκη, τον υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθέτη και παραγωγό Αλεξάντερ Νανάου («Κολέκτιβ») και την προγραμματίστρια Φαμπιάν Μορίς:

«Στις μέρες μας ο πόλεμος είναι παντού. Στην πολιτική, στην οικογένεια, στο περιβάλλον, στη ζωή στην ύπαιθρο ή στην πόλη, στο ποδόσφαιρο, στα μέσα ενημέρωσης. Είμαστε μέρος αυτού του πολέμου είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Στο πρόσωπο της Φάτμα Χασόνα — μιας νεαρής γυναίκας, μιας εξαιρετικής φωτογράφου —εγγράφεται με καθηλωτική αμεσότητα η πορεία προς τον αφανισμό. Ο πόλεμοςκαταστρέφει, αποθηριώνει.

Κι όμως η Φάτμα διατήρησε την ανθρωπιά της. Παρέμεινε αφοσιωμένη σε έναν σκοπό — να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και να καταθέσει τη μαρτυρία της ως καλλιτέχνις. Η δύναμή της ήταν ο σκοπός της: να διασώσει τις εικόνες μέσω του φωτογραφικού φακού, να μιλήσει για όσα συνέβαιναν. Και αυτή η δύναμη ήταν, τελικά, ελπίδα. Η κινηματογραφική γλώσσα της σκηνοθέτιδας αποδεικνύει ότι, στα σωστά χέρια, ο κινηματογράφος μπορεί να υπάρξει ακόμη και υπό τις πιο σκληρές συνθήκες. Από την ερμητικά αποκλεισμένη Γάζα, κατεχόμενη και πολιορκημένη, η ταινία δίνει εικόνα και φωνή στον κόσμο της Φάτμα — στην εξαιρετική της ανθρωπιά, στην πολυπλοκότητά της και, μέσα από τον φακό της, στην ανείπωτη πραγματικότητα της εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ. Αυτό το ντοκιμαντέρ μας επιτρέπει να «ακούσουμε» μέσα από τη χειρότερη δυνατή συνθήκη και να «δούμε» μέσα από τη χαμηλή ανάλυση μιας βιντεοκλήσης. Διότι αυτό που είναι πραγματικά σε “υψηλή ανάλυση” είναι το ίδιο το θέμα.

Το πρόσωπο της Φάτμα Χασόνα — το θάρρος και η αξιοπρέπειά της —παραμένει η εικόνα που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας απονέμεται στη Σεπιντέ Φαρσί για την ταινία ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΑ».

INFO
Η ταινία «Κράτα την Ψυχή σου στο Χέρι και Περπάτα» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου από την One from the Heart.

Ένα ακόμα (Netflix) μυστήριο: Το «Agatha Christie's Seven Dials» έχει τρέιλερΈνας... Γκάνταλφ για τον Ντίκενς: Ο Ίαν ΜακΚέλεν στο «A Christmas Carol» του Τι Γουέστ