Έκπληξη από τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ που επιστρέφει με... animation!

Ο πολύπαθος Ιρανός δημιουργός, ανάμεσα στα φετινά οσκαρικά φαβορί Διεθνούς Ταινίας, επιλέγει άλλο φορμά για την επιστροφή του που θεματικά παραμένει σθεναρά στην ιστορία της πατρίδας του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Έκπληξη από τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ που επιστρέφει με... animation!

Ευχάριστη, ή όχι και τόσο, η κίνηση του Μοχάμαντ Ρασούλοφ τον αποκαλύπτει αν μη τι άλλο ενεργό, ανήσυχο και έτοιμο για προκλήσεις. Δεν είναι όλοι για animation, η αλλαγή της φόρμας είναι δραστική και οι κανόνες άλλοι, πέρα κι από τις (καλλι)τεχνικές δυσκολίες, όμως ο Ιρανός φαίνεται αποφασισμένος. Ενημερωτικά να πούμε ότι στο Ιράν υπάρχει παράδοση στο animation, που ξεκινά μάλιστα από τα μέσα του 20ού αιώνα. Κάποτε υπήρχε και Διεθνές Φεστιβάλ Animation στην Τεχεράνη, μάλλον έχουν χαθεί τα ίχνη του τα τελευταία χρόνια, ή έτσι λέει ένα γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο. Αν υπάρχει συνέχεια ας μας ενημερώσουν οι γνώστες.

Σύμφωνα με το Variety λοιπόν ο Ρασούλοφ θέλει να κάνει «biοpic» την ζωή του Ιρανού θεατρικού συγγραφέα του Παραλόγου, Αμπάς Ναλμπαντιάν, ενός καλλιτέχνη που αυτοκτόνησε μόλις στα 40 του και μάλιστα υπό την χαρακτηριστική συνθήκη ηχογράφησης της φωνής του ενώ πέθαινε - μας πληροφορεί η Wikipedia. Η ταινία θα είναι τοποθετημένη στην περίοδο της Ιρανικής Επανάστασης (1979). O Ρασούλοφ φαίνεται να πιστεύει ότι η αναπαράσταση τη εποχής δεν μπορεί παρά να προσεγγιστεί στυλιστικά με την βοήθεια του animation - ίσως αυτό να είναι τουλάχιστον «ευκολότερο» από οικονομικής πλευράς.

Ως γνωστόν ο δημιουργός απέδρασε φέτος από το Ιράν, χώρα που τον έχει διώξει/φυλακίσει ανελέητα εδώ και πολλά χρόνια, με τελευταίο παράδειγμα την ποινή που εκκρεμούσε (επειδή έφτιαξε το «There is No Evil») και θα τον φυλάκιζε, μαστίγωνε και αποψίλωνε οικονομικά.

«Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς» συγκαταλέγεται στα φαβορί για την 5άδα του Διεθνούς Όσκαρ, ενώ δεν θα ήταν αναπάντεχο να δούμε την ταινία και σε άλλη κατηγορία.

«Case Study»: Το πρόγραμμα του φετινού Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας ΚινηματογράφουΓιώργος Ζώης και Θανάσης Νεοφώτιστος αποχωρούν από το Φεστιβάλ Δράμας